Jakten på skogshönsfågel inleds – stammarna starka i många områden
Jakttiderna för skogshönsfåglar är i största delen av landet två eller tre månader.
- Bestånden av skogshönsfåglar är starka i många områden och häckningarna har lyckats i genomsnitt i största delen av landet.Fågelstammarnas långsiktiga utveckling har i huvudsak varit stabil, säger jaktchef Mikael Luoma vid Finlands viltcentral.
Tjäder- och orrstammarnas utveckling har under en lång tid varit stabil eller på uppgång i nästan hela landet.Järpstammens utveckling har länge varit huvudsakligen stabil i södra delarna av Finland, men något nedåtgående i sydöstra och norra Finland.Dalripstammen har minskat avsevärt under de senaste årtiondena, förutom i Övre Lappland.Under de senaste cirka tio åren ser minskningen emellertid ut att ha avstannat och dalripstammen har till och med ökat en aning i östra Lappland, nordöstra Österbotten och Kajanaland.I Övre Lappland har dalriptätheten ökat jämfört med i fjol och är nu bland de högsta under linjeinventeringarnas historia.
Jakttiderna för tjäder, orre och järpe är i största delen av landet två eller tre månader.Vinterjakt på tjäder- och orrtuppar är tillåten i stora områden i Lappland, i norra Finland och i norra Karelen i januari.Också i norra Savolax är vinterjakt på orrtuppar tillåten.Jakt på dalripa är tillåten i Övre Lapplands kommuner den 10.9–31.3 och i största delen av övriga Lappland och nordöstra Österbotten den 10.9–31.10. Kontrollera jakttiderna i kommunen på sidorna riista.fi före jakten.
Tiderna för jakt på skogshönsfågel begränsas årligen på grund av de kraftiga variationerna i stammarna.Jakttiderna för skogshönsfåglar regleras i jaktförordningen.Höstjakten på tjäder, orre och järpe kan pågå tre månader, från den 10 september till den 10 december, såvida inte jord- och skogsbruksministeriet förkortar jaktperioden genom en förordning.
Måttliga bytesmängder
Trots att skogshönsfågelstammarna i genomsnitt är starka, kan fågeltätheterna lokalt uppvisa stora variationer.Jägarna bör anpassa bytesmängderna till fågelsituationen i jaktområdet.
- Jägarna har varit ansvarsfulla och hållit bytesmängderna på en rimlig nivå, också under vinterjakten, sammanfattar specialplanerare Matti Kervinen från Finlands viltcentral de senaste jaktsäsongerna.
Jägarna har tagit sitt ansvar på ett berömvärt sätt också beträffande vilttriangelinventeringarna.De inventerade åter nästan tusen vilttrianglar, dvs. totalt närmare 12 000 kilometer inventeringslinje.
Utbildningssidorna på Viltinfo har publicerat den nya webbplatsen Ansvarsfull skogshönsfågeljägare, med information om skogshönsfåglar, fastställandet av jakttider, hållbar jakt och säkerhet.
- Nu har man på sidorna publicerat nya anvisningar för ansvarsfulla hönsfågeljägare, som hjälper varje fågeljägare att se över hållbarheten i den egna jakthobbyn, säger Kervinen.
Webbplatsen Ansvarsfull skogsfågeljägare: https://www.riistainfo.fi/sv/ansvarsfull-jagare/ansvarsfull-skogshonsfageljagare/
Instruktioner för ansvarsfull jakt: https://www.riistainfo.fi/sv/ansvarsfull-jagare/ansvarsfull-jakt/skogshonsfageljakt/
Jakttiderna:
Nyckelord
Kontakter
Matti KervinenSpecialplanerare
Tel:029 431 2234matti.kervinen@riista.fiMikael LuomaJaktchef, Österbotten
Tel:029 431 2271mikael.luoma@riista.fiLänkar
Om
Finlands viltcentral är en självständig offentligrättslig inrättning som främjar en hållbar vilthushållning, stöder jaktvårdsföreningarnas verksamhet, ser till att viltpolitiken verkställs och svarar för de offentliga förvaltningsuppgifter som föreskrivs.
Följ Suomen riistakeskus
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suomen riistakeskus
Tjädertuppen kan uppträda djärvt på våren – fenomenet beror på hormoner och parningsbeteende29.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Tjädertuppen kan uppträda djärvt på våren – fenomenet beror på hormoner och parningsbeteende
Keväinen metsokukko voi käyttäytyä rohkeasti – ilmiö selittyy hormoneilla ja soidinkäyttäytymisellä29.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Keväisin luonnossa liikkujat saattavat kohdata poikkeuksellisen rohkean ja jopa hyökkäävän metson. Tämä niin sanottu "hullu metso" -ilmiö saattaa hämmentää, mutta käytökselle on luonnontieteellinen selitys.
Jägarna med i kartläggningen av häckande fåglar – registrera observationerna i Oma riista28.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Jägare utmanas att registrera sina observationer av fågelvilt i tjänsten Oma riista. Att delta i fågelatlasen är ett enkelt sätt att samla in värdefulla viltdata och främja ansvarsfull jakt. Även en enda observation kan göra skillnad.
Metsästäjät mukaan pesimälintujen kartoitukseen – havainnot Oma riistaan28.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Metsästäjät haastetaan kirjaamaan riistalintuhavainnot Oma riista -palveluun. Lintuatlakseen osallistuminen on helppo tapa kartuttaa arvokasta riistatietoa ja edistää vastuullista metsästystä. Yksittäinenkin havainto voi olla merkityksellinen.
En vilsen älg kan dyka upp på vägen – var uppmärksam bakom ratten14.4.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Våren och försommaren är den tid på året när unga älgar söker nya levnadsområden. Oerfarna individer kan förirra sig till tätorter och livligt trafikerade vägar, vilket ökar risken för olyckor.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum