Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Työsuojeluvalvonta: kesätyöntekijöiltä jää tärkeitä tietoja saamatta

Jaa

Moni kesätyöntekijä jää ilman tärkeitä tietoja, jotka työnantajan kuuluisi hänelle antaa. Esimerkiksi tiedot työnteon ehdoista, työterveyshuollosta ja turvallisista työtavoista jäävät liian usein antamatta. Tämä selvisi kesätyöpaikkojen työsuojelutarkastuksilla, joita tehtiin kesän aikana eri puolella Suomea yhteensä 450.

Työntekijälle on kerrottava työterveyshuollosta

Työterveyshuollon osalta korjattavaa löytyi jopa 197 työpaikalta. Näistä 58:lla ei ollut työterveyshuoltoa lainkaan.

”Moni nuori työntekijä ei tiedä työterveyshuollon olemassaolosta eikä siitä, missä tilanteissa sitä voi käyttää”, kertoo työsuojelutarkastaja Juho Loukiala Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

Puutteita työsopimuksissa ja perehdyttämisessä

Työnteon keskeiset ehdot, kuten työajat ja sovellettava työehtosopimus, tulee antaa kirjallisesti, mieluiten työsopimuksessa. Tässä oli puutteita 80 työpaikalla.

Perehdyttämisestä annettiin velvoitteita 55 työpaikalle. Työnantajat useimmiten perehdyttävät työntekijän itse työhön, mutta eivät aina turvallisiin työtapoihin tai siihen, miten tulee toimia poikkeustilanteissa kuten uhkaavan asiakkaan kohdalla.

Työvuoroluetteloja muutettiin kysymättä työntekijältä

Työvuoroluetteloissa oli puutteita 50 työpaikalla. Työntekijöitä haastateltaessa kävi valitettavan usein ilmi, että työnantajat olivat muuttaneet jo annettuja työvuoroluetteloita ilman työntekijän suostumusta. Niin ei voi tehdä, vaan työvuoroluettelo sitoo molempia osapuolia. Sitä voi muuttaa vain yhdessä sopimalla tai töiden järjestelyyn liittyvästä painavasta syystä. Sateinen sää ei ole painava syy.

Työvuoroluettelo on annettava hyvissä ajoin, yleensä viimeistään viikkoa ennen uuden jakson alkamista. Oikea ajankohta selviää alan työehtosopimuksesta.

Tarkastusten kohteina olivat työpaikat, jotka työllistävät alle 30-vuotiaita kesätyöntekijöitä: esimerkiksi kahvilat, pikaruokalat, kaupat, puutarhatyö ja kaduilla tapahtuva myyntityö.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tarkastaja Juho Loukiala
p. 0295 016 812, etunimi.sukunimi@avi.fi
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue

Linkit

Työsuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Tiivistynyt kansallinen turvallisuustilanne vaikuttaa elintarvike- ja ruokahuoltoon, elinkeinoelämään ja huoltovarmuuteen1.12.2023 14:00:35 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston koordinoima alueellisen päivittäistavarahuollon verkosto kokoontui tänään 1.12.2023 vuoden kuudenteen tapaamiseensa. Verkoston ajankohtaiskatsauksessa korostuivat talouden matalasuhdanne, kansallinen turvallisuustilanne sekä näiden vaikutukset elintarvike- ja ruokahuoltoon, työllisyyteen, elinkeinoelämään sekä huoltovarmuuteen.

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland inledde en beredskapsövning gällande energiförsörjningen1.12.2023 10:12:56 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland inledde beredskapsövningen LOUNAIS24 för kommunerna och välfärdsområdena i sitt område. Temat för övningen är en långvarig störning i eldistributionen. Målet är att testa existerande beredskapsplaner och att utveckla deltagarorganisationernas och landskapens beredskap och samarbete i störnings- och undantagssituationer.

Rakennusalan yritysten toiminnassa merkittäviä puutteita työturvallisuusmääräysten noudattamisessa – vastuuhenkilöille sakkoja ja yhtiöille yhteisösakkoja30.11.2023 15:31:43 EET | Tiedote

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi eteläpohjalaista rakennusalalla toimivaa yhtiötä yhtiösakkoon työturvallisuusrikoksista. Rakennustyömaan rakennuttaja ja päätoteuttaja Suomen Kuntorakennus Oy on tuomittu seitsemän tuhannen euron yhteisösakkoon ja aliurakoitsijana toimiva Martti Lamminmäki Oy on tuomittu viidentoista tuhannen euron yhteisösakkoon. Suomen Kuntorakennus Oy:n toimitusjohtaja tuomittiin 30 päiväsakkoon, turvallisuuskoordinaattori 40 päiväsakkoon, rakennustyömaan vastaava työjohtaja 60 päiväsakkoon ja asennustyöjohtaja sekä asennustyötekijöiden esimies 80 päiväsakkoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme