Oulun yliopisto

Merkittäviä muutoksia mikroyrityskentässä – Mikroyritysten tilastollinen katsaus MY Tilastot päivitetty

Jaa
Suomen yritysten työpaikoista yli viidennes on mikroyrityksissä. Suomen noin 344 000 yrityksestä 93 % on kooltaan alle 10 hengen mikroyrityksiä. Mikroyrityksissä tehdyt henkilötyövuodet vähenivät vuosina 2020–2021, mutta mikroyritysten joukossa on myös voimakkaasti kasvavia yrityksiä. Millaisia suomalaiset mikroyritykset ovat, sen kertoo Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin nyt jo kolmatta kertaa julkaistava mikroyritysten tilastokatsaus MY Tilastot.
MY Tilastot kertoo, millaisia suomalaiset mikroyritykset ovat. Kuva: Pexels, Anna Shvets.
MY Tilastot kertoo, millaisia suomalaiset mikroyritykset ovat. Kuva: Pexels, Anna Shvets.

Päivitetyn MY Tilastot -katsauksen mukaan Suomessa kaikkien yritysten työpaikoista 22 % on mikroyrityksissä. Mikroyrityksistä yli puolet on luonteeltaan osa-aikaisia, ja niissä tehtiin vähemmän kuin puoli henkilötyövuotta.

Mikroyritysten kappalemääräisesti suurimmat päätoimialat vuonna 2021 olivat maa-, metsä- ja kalatalous (22,7 %), ammatillinen, tieteellinen ja tekninen toiminta (13,3 %) sekä tukku- ja vähittäiskauppa (12,4 %). Kaikkien yritysten ja mikroyritysten kappalemäärä kasvoi vuosien 2020 ja 2021 välillä.

Mikroyritysten työpaikat vähenivät merkittävästi vuosien 2020 ja 2021 välillä 

Mikroyrityksistä alle puoli henkilötyövuotta työllistävien yritysten määrä nousi, ja samaan aikaan tätä suurempien mikroyritysten määrä pieneni. 

"Yrittäjyys on kasvava osa monimuotoistuvaa työelämäämme. Yrittäjinä toimitaan yhä useammin esim. palkkatyön, opiskelun tai eläkkeen ohella. Yritysten kasvun näkökulmasta työnantajamikroyritysten määrän lasku puolestaan on huolestuttava kehitystrendi", toteaa kehittämispäällikkö Martti Saarela Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista.

Samaan aikaan työpaikkojen määrä mikroyrityksissä kääntyi laskuun, ja mikroyrityksiin tehdyt henkilötyövuodet vähenivät 15 % vuosien 2020 ja 2021 välillä. Mikroyritysten suurilla toimialoilla tehty työ väheni merkittävästi: tukku- ja vähittäiskaupan alan mikroyrityksissä henkilötyövuodet vähenivät 15 % ja maa-, metsä- ja kalatalousalan mikroyrityksissä jopa 30 %.

"Näin suuri vähentyminen mikroyritysten henkilötyövuosissa on merkittävää. Todennäköisesti laskun takana ei ole yhtä ainoaa syytä, vaan ilmiötä selittävät osittain korona-ajan aikana työntekijämäärää vähentäneet, toimintansa lopettaneet tai muualle palkkatyöhön siirtyneet yrittäjät sekä maatalousalan työpaikkojen vähentyminen. Pidemmällä aikavälillä yksinyrittäjyys ylipäänsä on kasvattanut suosiota. Yksittäisen yrityksen henkilötyövuosien määrä ei siis kasva, jolloin yhteiskunnallisesti ratkaisevaa on mikroyritysten kokonaismäärä", toteaa tutkimusjohtaja Anna-Mari Simunaniemi Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutista.

Myös voimakasta kasvua

Vaikka yleinen trendi henkilömäärän suhteen on vähenevä, mikroyritysten joukossa on myös voimakkaasti kasvavia yrityksiä. Eniten henkilömäärään perustuen voimakkaasti kasvaneita mikroyrityksiä oli suurimmissa kaupungeissa Helsingissä, Espoossa, Tampereella ja Oulussa, mutta niitä on myös pienemmissä kunnissa.

Suuremmat yritykset kasvattivat liikevaihtoaan mikroyrityksiä enemmän. Samaan aikaan mikroyritysten liikevaihto asukasta kohden on vähentynyt koko maan tasolla vuosien 2020 ja 2021 välillä vain noin yhden prosenttiyksikön verran. Kaikenkokoisten yritysten yhteenlaskettu liikevaihto asukasta kohden on kuitenkin kasvanut lähes 10 %. Mikroyritysten liikevaihto kasvoi eniten sähkö- kaasu-, lämpö- ja jäähdytyshuollon sekä tieteellisen tutkimuksen ja kehittämisen toimialoilla. Liikevaihto väheni eniten matkatoimistojen, matkanjärjestäjien ja varauspalveluiden toiminnassa sekä rahapeli- ja vedonlyöntipalveluissa.

MY Tilastoja pääset tutkimaan osoitteessa https://www.oulu.fi/my_tilastot

Lue blogi mikroyritysten tilastokatsauksesta 2020-2021 


Yhteystiedot, Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin asiantuntijat:

Matti Muhos, johtaja, professori
matti.muhos@oulu.fi
0400 407590 

Pauliina Björk, projektitutkija, Alueellinen erinomaisuus, MY Tilastot
pauliina.björk@oulu.fi
050 4450096

Martti Saarela, kehittämispäällikkö, MicroENTRE
martti.saarela@oulu.fi
050 4735470

Anna-Mari Simunaniemi, tutkimusjohtaja, MicroENTRE
anna-mari.simunaniemi@oulu.fi
050 4662832

Ossi Kotavaara, tutkimusjohtaja, Alueellinen erinomaisuus, MY Tilastot
ossi.kotavaara@oulu.fi
050 5739124

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

MY Tilastot kertoo, millaisia suomalaiset mikroyritykset ovat. Kuva: Pexels, Anna Shvets.
MY Tilastot kertoo, millaisia suomalaiset mikroyritykset ovat. Kuva: Pexels, Anna Shvets.
Lataa
Suomalaisten mikroyritysten suurin toimiala vuosina 2020-2021 oli maa-, metsä- ja kalatalous. Kuva: Pexels, Cottonbro
Suomalaisten mikroyritysten suurin toimiala vuosina 2020-2021 oli maa-, metsä- ja kalatalous. Kuva: Pexels, Cottonbro
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti tuottaa näyttöön perustuvaa tietoa ja osaamista mikroyrityksistä ja yritysten toimintaedellytyksistä. Mikroyrittäjyyteen, tulevaisuuden tuotantoteknologioihin ja alueelliseen erinomaisuuteen keskittyvänä tutkimusinstituuttina tuotamme kansainvälisesti vaikuttavaa tietoa. Vastaamme mikroyrittäjyyden tutkimuksen ja koulutuksen valtakunnallisesta tehtävästä. Tutkimuksen yhteiskunnallinen vaikuttavuus on Kerttu Saalasti Instituutin vahvuus.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Tutkimusta ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutuksen parantamiseksi21.9.2023 11:22:15 EEST | Tiedote

Tekoälystä on tulossa yhä enemmän osa päivittäistä elämäämme. Nykyisellään tekoälyjärjestelmät ovat kuitenkin vielä liian kapea-alaisia, sillä usein niiltä puuttuu sosiaalista ja emotionaalista ymmärrystä, ja niiden käsitys todellisuudesta on rajoittunutta. Oulun yliopistossa ihmisen vahvuuksia digitalisoituvassa maailmassa ja erityisesti ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutusta tutkitaan monitieteisesti Hybrid Intelligence (HI) -tutkimusohjelmassa. Tutkimusohjelma julkistetaan virallisesti 2. Arktisilla tekoälypäivillä Oulun yliopistossa 31.10.–1.11.2023.

Mari-Leena Talvitie Kerttu Saalasti -seminaarissa: Hallitus kaksinkertaistamassa päästöttömän energiatuotannon määrää Suomessa18.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Kerttu Saalasti -seminaarissa 18.9.2023 käsitellään metalli- ja konepajateollisuuden uudistumista digitalisaation ja erityisesti lisäävän valmistuksen avulla. Prosessin nähdään vaikuttavan keskeisesti myös ympäristökysymyksiin. Raahessa pidettävässä seminaarissa ovat esillä mm. Orpon hallituksen linjaukset vihreän siirtymän vauhdittamiseksi teollisuuden kestävän kasvun ja uudistumisen näkökulmasta. Seminaarissa jaetaan myös Kerttu Saalasti -palkinto mikroyrittäjyyttä ja yrittävää kulttuuria edistäneestä saavutuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme