Kirjapaja

Heikki Nenonen: Matkalla Berliinissä kuljetaan kaduilla, historiassa ja mielen maisemissa

Jaa
Jokaisella kaupungilla on sielunsa. Suuret maailmankaupungit ovat kautta historian innoittaneet niin taiteilijoita kuin muita kulkijoita etsimään tätä sielua ja katselemaan itseään sen valossa. Kaupungit ovat tarjonneet nähtävyyksiä ja uusia elämyksiä mutta myös syviä pohdintoja ja luovaa työskentelyä.

Helsinkiläinen valokuvaaja ja pappi Heikki Nenonen vaeltaa kirjassaan Hetkiä Berliinissä. Kaupunki kulkijan silmin keskellä ikonista kaupunkia, ottaa valokuvia ja tekee muistiinpanoja tunnelmista. Esseiden muodossa matka kulkee paikasta ja tunnelmasta toiseen ja avaa lukijalleen näkymiä kaupungin täyteen ahdettuun historiaan. ”Pyrin johdattamaan lukijaa paitsi kaupungin kaduille myös sen historian rikkaisiin kerrostumiin sekä mielensisäisiin maisemiin, joita näetty ja koettu avaa. Fyysistä matkaa tehdessään ihminen aina tekee myös henkistä matkaa”, Nenonen toteaa. ”Lisäksi Berliini on minulle hyvin visuaalinen kaupunki enkä osaa kulkea siellä ilman kameraa. Vuosien varrella otetuista matkakuvista muodostui kirjaan muutama kuvaessee.”

Kirjan esseet kytkeytyvät kaupunginosiin, rakennuksiin ja muistomerkkeihin, mikä mahdollistaa kirjan käyttämisen vaikkapa Berliinin vierailun päiväreittien suunnittelussa. Käytännön yksityiskohtia ja ohjeita teksti ei kuitenkaan tarjoa vaan pyrkii rikastamaan matkantekoa tunnelmakuvien ja avoimiksi jäävien henkisten ja hengellisten kysymysten kautta. Läpileikkaavana syvätasona kirjassa on ihmisen pohdinta olemassaolostaan, yksinäisyydestään ja tuntemattomuudestaan keskellä suurta maailmankaupunkia. Ihminen on yksin ja lopulta vain vieras kaupungissa – ja jopa omassa elämässään. Näitä tunnelmia avataan eri näkökulmista.

Nenosen Berliinin-hetket sijoittuvat niin länteen Teufelsbergin kukkulalle kuin syvälle Itä-Berliinin Köpenickiin. Lännen ja idän välissä kuljetaan mm. Warschauer Straßen asemalla, Tiergartenin ilta-auringossa ja Muistokirkon hämärissä. Käsittelynsä saavat muurin eri vaiheet, DDR-muistomerkit, kaupungin natsihistoria, parhaat valokuvauspaikat ja katuruokakulttuurin hienoimmat yksityiskohdat. Jopa kebabkioskin pitkässä jonossa voi pohtia syntyjä syviä, kuten odottamisen kokemusta Augustinuksen filosofisten oivallusten valossa.

”Tämä on erilainen matkakirja. Se ei vaadi lukijaansa edes lähtemään matkalle, vaikka eihän sekään kiellettyä ole. Luotan silti siihen, että kirja on matka jo itsessään: matka eurooppalaisen metropolin, yhteisen historiamme sekä ihmismielen maisemiin”, kiteyttää Nenonen.

Heikki Nenonen on valokuvaaja, viestintäyrittäjä ja pappi, joka on vieraillut Berliinissä lukuisia kertoja saamatta koskaan kyllikseen. Hetkiä Berliinissä on hänen esikoiskirjansa.

Heikki Nenonen: Hetkiä Berliinissä. Kaupunki kulkijan silmin. Kirjapaja 2023. 170 s. Kansi Petri Kovács. ISBN 978-952-354-234-1. Kl 44.11/17.3. Ilmestyy syyskuussa 2023.

Lisätietoja ja haastattelut: Minna Vatja 09 6877 4543 | tai Heikki Nenonen 044 568 0428

Arvostelukappaletilaukset: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Kirjapaja
Kirjapaja
Sörnäistenkatu 1
00580 Helsinki

0968774530http://www.kirjapaja.fi

Kirjapaja julkaisee monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat.

Yhdessä Lasten Keskuksen ja Edukustannuksen kanssa olemme Publiva Oy.

Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja

Arto Teronen ja Jouko Vuolle: Kiveen hakattujen nimien takana on elämän suloisia ja katkeria makuja15.11.2023 07:50:00 EET | Tiedote

Hautakivi on kylmä ja hiljainen. Kun ihminen kuolee, hänen nimensä hakataan kiveen, mutta nimen takana on elettyä elämää: lämpöä, piinkovia pyrkimyksiä, kipeitä kyyneleitä ja onnen hetkiä. Urheilijan koko elämä ansaitsee tulla nähdyksi, eivät vain tärkeimmät mitalit. Näin tehdään Arto Terosen ja Jouko Vuolteen Kiveen hakatut -kirjasarjassa, jonka yhdeksäs osa Urheilijoiden voittoja ja tappioita (Kirjapaja) on juuri ilmestynyt. Edesmenneiden urheilijoiden läheisiä haastatelleet pitkän linjan urheilutoimittajat piirtävät kohteistaan kokonaista ja inhimillistä kuvaa. ”Olemme saaneet kieltämättä erikoisella tavalla olla mukana lähes kahdensadan ihmisen elämässä ja kuolemassa”, he toteavat kirjan esipuheessa työstään kirjasarjan parissa. Uudessa kirjassa tutustutaan kahdenkymmenen edesmenneen urheilijan elämään.

Reijo Laatikainen: Tutkitun tiedon avulla kohti terveempiä ruokailutottumuksia9.11.2023 08:19:00 EET | Tiedote

”Tämän kirjan tarkoitus ei ole luoda hypeä yhdestäkään ruuasta”, kirjoittaa ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen uudessa teoksessaan Terveellistä! 25 tärkeää ruoka-ainetta ja miksi niitä kannattaa syödä. Hyvinvoinnin ja ravitsemuksen kentällä avuntarjoajia on laidasta laitaan ja erilaisia ”superruokia” esitellään usein ratkaisuina ongelmiin. Tässä kirjassa seisotaan tukevasti maan kamaralla ja Laatikainen kirjoittaakin antavansa vain sellaisia suosituksia, jotka perustuvat tutkittuun tietoon ja joita voi helposti ostaa lähikaupasta.

”Olen tässä suruni kanssa ja sinun kanssasi, veljeni” – kirja itsemurhan tehneen läheiselle19.10.2023 07:48:00 EEST | Tiedote

Itsemurha on tragedia, josta ei ole olemassa kevyttä versiota. Se on järkyttävä tapahtuma paitsi itsemurhaan päätyvälle, myös läheisille hänen ympärillään. Siksi aihe tarvitsee harkittuja sanoja ja monenlaista vertaistukea. Tähän tarpeeseen vastaa Riitta Ahvenjärven, Eeva Peuran ja Tarja Tervahaudan kirjoittama ja kokoama tuore kirja Lohtua yli pimeän – itsemurhan tehneen läheiselle.

Aino Juusola: Ylisukupolviset tarinat ja ajattelutavat läpivalaisussa3.10.2023 10:55:23 EEST | Tiedote

”Jos vain tietäisin, mistä oireeni johtuvat” on tuttu lause psykologi ja psykoterapeutti Aino Juusolan vastaanotolla. Nyt Juusola on kirjoittanut kirjan, joka hakee kysymykseen laajempaa vastausta. Uusi Taakka vai turva? Mitä kannan mukanani menneiltä sukupolvilta -teos käsittelee ylisukupolvisia tarinoita, ajattelutapoja ja taakkoja, joita jokainen ihminen kantaa mukanaan, halusi tai ei.

Mari Leppänen: Kiireettömyys, levollisuus ja hiljaisuus ovat nykyajan aarteita12.9.2023 07:47:00 EEST | Tiedote

”Kun kirjoittaa hengellisyydestä ja kaipauksesta, tietää, että kaikki on sanottu jo aiemmin. Sanojen kautta minäkin liityn ennen eläneiden ketjuun.” Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen on kaksi vuotta virassa toimittuaan julkaissut ensimmäisen kirjansa Kuulun tähän maisemaan. Sanoja luottamuksesta ja rohkeudesta. Kirja on rakennettu Leppäsen piispavuosina kirjoittamien tekstien – kolumnien, saarnojen, sosiaalisen median päivitysten ja inspiraatiotekstien – pohjalle ja kokonaisuutta on vielä laajennettu uusilla teksteillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme