Perhekeskusten merkitys korostuu hyvinvointialueilla
Perhekeskusten merkitys tulee korostumaan entisestään hyvinvointialueilla perheiden hyvinvoinnin ylläpitämisessä ja tukemisessa. Perhekeskuksia kehitetään alueilla parhaillaan nopeasti ja varsin eritahtisesti. Uusi tilannekuva kertoo, missä kullakin hyvinvointialueella mennään tällä hetkellä. Perhekeskusten tavoitteena on parantaa palvelujen saatavuutta ja yhteensovittaa olemassa olevat tuen muodot perheiden tarpeisiin matalalla kynnyksellä vastaaviksi kokonaisuuksiksi.
Perheet keskiöön! -tilannekuva kertoo tilanteista eri hyvinvointialueilla
Parhaillaan alueilla luodaan rakenteita ja käytänteitä siihen, miten palvelut ja toiminnot voidaan yhteensovittaa parhaalla mahdollisella tavalla. On tärkeää, että rakennustyössä ovat alusta alkaen mukana kaikki toimijat, mukaan lukien järjestöt.
Lastensuojelun Keskusliitossa toimiva Perheet keskiöön -toiminta on koonnut koordinoimansa järjestöjen perhekeskusverkoston kanssa kokonaiskuvan siitä, missä eri alueilla mennään perhekeskuskehittämisessä erityisesti järjestöjen näkökulmasta:
-
Mitä perhekeskuksista ja niiden määrästä on päätetty?
-
Millaisia linjauksia perhekeskuskehittämisen suhteen on tehty?
-
Miten alueen lasten ja perheiden kanssa toimivat järjestöt ovat verkostoituneet keskenään?
Karttamuotoisesta tilannekuvasta löytyy tietoja eri alueiden perhekeskuskehittämisestä ja yhteystietoja oikeille tahoille lisätietojen saamiseksi. Tavoitteena on tarjota eri alueiden perhekeskuskehittäjien käyttöön hyviä toimintamalleja ja työkaluja, jotka auttavat järjestöyhteistyön kehittämisessä. Toimittajille ja päättäjille tilannekuva tarjoaa aineistoa oman alueen perhekeskustoiminnan tilasta.
Ehkäisevä työ säästää resursseja
Perhekeskusten merkitys korostuu entisestään hyvinvointialueilla. Ehkäisevä työ on aina edullisempaa kuin kalliit korjaavat toimet. Kun perheiden hyvinvointiin ja jaksamiseen panostetaan siinä vaiheessa, kun huolet ja ongelmat ovat pieniä, voidaan ongelmia ehkäistä, eikä tuentarve välttämättä pitkity. Varhainen ja helposti saatavilla oleva tuki myös madaltaa kynnystä hakea apua uudelleen tarpeen vaatiessa.
Lapsi- ja perhejärjestöjen työ täydentää julkisia palveluita ja auttaa vuosittain satojatuhansia lapsia ja perheitä erilaisten palveluiden ja toimintojen kautta. Järjestöjen tarjoama tuki on monelle perheelle korvaamatonta. On tärkeää, että järjestöt ovat hyvinvointialueilla aidosti mukana toteuttamassa, suunnittelemassa ja arvioimassa toimintaa ja palveluja, ja tiiviisti mukana perhekeskuskehittämisessä. Tästä hyviä esimerkkejä alueellisesti ovat mm.:
-
Järjestöt olivat mukana työstämässä Pohjois-Pohjanmaan perhekeskuksen toimintasuunnitelmaa. Järjestöyhteistyön vahvistamiseksi tarvitaan yhteisiä kirjauksia, linjauksia ja sopimuksia.
-
Vantaa-Kerava hyvinvointialueella järjestöt ovat laajasti mukana perhekeskusten kehittämisessä. Yhteistyössä on kehitetty esimerkiksi Väkivallaton Vantaa ja Kerava -toimintamalli.
-
Lahden lapsiperheiden kohtaamispaikkaverkosto järjestää varsinaisen kohtaamispaikkatoiminnan lisäksi erilaisia tapahtumia ja toimintaa perheiden tarpeiden mukaan. He ovat organisoineet mm. puistoruokailua ja ruokakassijakelua.
Lastensuojelun Keskusliiton Perheet keskiöön! -toiminta koordinoi järjestöjen perhekeskusverkostoa ja rakentaa toimijoiden välistä yhteistyötä osaamisen vahvistamisen sekä viestinnän keinoin. Tutustu Järjestöt osana perhekeskuksia -tilannekuvaan: Järjestöt osana perhekeskuksia -tilannekuva (lskl.fi)
Perhekeskukset tarjoavat varhaista tukea perheille jokaisella hyvinvointialueella
-
Perhekeskustoimintaa on kehitetty Suomessa 2000-luvun alusta lähtien.
-
Perhekeskusten määrä on kasvanut jatkuvasti ja nyt niitä on kaikilla hyvinvointialueilla.
-
Perhekeskuskokonaisuuteen kuuluvat hyvinvointialueiden sosiaali- ja terveyspalvelut, kuntien järjestämät palvelut sekä järjestöjen ja seurakuntien perheille suunnatut palvelut ja toiminnot.
-
Perhekeskuksissa edistetään ja varmistetaan lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia, tuetaan vanhemmuutta ja tarjotaan varhaista tukea ja kuntoutusta.
-
Perhekeskusten kohtaamispaikat tarjoavat perheille paikan vertaistuelle ja yhteisöllisyydelle.
-
Perhekeskusten toiminta pohjautuu perhekeskustoimintamalliin, mutta järjestämisen tapaa ei ohjata kansallisesti. Palvelujen järjestämisvastuu on kullakin hyvinvointialueella.
-
Parhaillaan hyvinvointialueilla luodaan rakenteita ja käytäntöjä siihen, miten palvelut ja toiminnot yhteensovitetaan kullakin alueella.
Lisätietoa: Kehittämispäällikkö Kaisu Muuronen, kaisu.muuronen@lskl.fi, puh. 050 569 6697.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Juuli HurskainenJohtaja, viestintä ja vaikuttaminenLastensuojelun Keskusliitto
Puh:0503533480juuli.hurskainen@lskl.fiLinkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Lastensuojelun Keskusliitto
Geneven lapsen oikeuksien julistuksesta sata vuotta – lapsenoikeustoimijat kutsuvat allekirjoittamaan uusitun julistuksen20.11.2024 07:58:32 EET | Tiedote
Uusittu julistus rakentuu YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen pohjalle ja huomioi esimerkiksi digitaaliset ympäristöt ja bioteknologian kehittymisen. Lastensuojelun Keskusliitto tukee julistusta.
Lapset näkevät tilanteensa Suomessa aiempaa synkeämpänä11.11.2024 06:00:00 EET | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliiton kyselyn perusteella 10–17-vuotiaiden lasten ja nuorten ajatukset lasten tilanteesta Suomessa ovat aiempaa pessimistisempiä. Muutos aiempiin vuosiin on merkittävä ja tulee ottaa vakavasti. Lasten ja nuorten lisääntyvä paha olo on koko yhteiskuntaan pitkäaikaisesti vaikuttava ongelma, johon tulee vaikuttaa sekä poliittisella päätöksenteolla että jokaisen lapsen arjessa.
Lapsen oikeudet on turvattava kunnissa ja hyvinvointialueilla poliittisilla päätöksillä4.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliitto esittää tavoiteohjelmassaan keinoja, joilla voidaan rakentaa hyvää ja turvallista lapsuutta hyvinvointialueiden ja kuntien seuraavalla valtuustokaudella.
Lastensuojelun arjen sankari -palkinto 2024 myönnettiin Tasalapa Oy:n lastenkoti Jalavan henkilökunnalle9.10.2024 12:59:36 EEST | Tiedote
Lastensuojelun Keskusliitto ja Huoltaja-säätiö myönsivät 9.10. Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® Tampere-talolla Lastensuojelun arjen sankari -palkinnon Tasalapa Oy:n lastenkoti Jalavan henkilökunnalle. Kunniamaininnat annettiin Nevalanmäen Perhekodit Oy:n erityisen huolenpidonyksikkö Hiekkalinnan henkilökunnalle, Auta lasta ry:n Järjestövarikko-toimintaa toteuttavalle työparille sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen lastensuojelun kotiin vietävien palveluiden tehostetun perhetyön itä-pohjoisen tiimille.
Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® puhutaan vaikuttavuudesta7.10.2024 08:26:02 EEST | Tiedote
Valtakunnallisilla lastensuojelupäivillä® Tampere-talolla 8.–9.10.2024 työskennellään vaikuttavuuden ja vaikuttamisen teemojen parissa. Vaikuttavinta tukea lastensuojelussa on kokemus välittämisestä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme