Jyväskylän yliopisto

Kirjoitan, koska haluan!

Jaa

Suomalaiset nuoret lukevat nykyään kenties enemmän kuin koskaan, mutta lukeminen on sirpaloitunut kännykkäaikakaudella lyhyiden viestien ja tekstien lukemiseen. Vaikka kirjojenkin lukeminen on edelleen yleistä, luettujen kirjojen määrä on laskenut jyrkästi. Erityisesti aktiivilukijoiden määrä on laskenut 15–24-vuotiaiden nuorten joukossa (Tilastokeskus). Herättääksemme osaltamme lukemisintoa julkaisemme valtakunnallisen kirjoituskilpailun 13–16-vuotiaille sekä 17–20-vuotiaille nuorille. Nykytrendin mukaisesti kilpailuraadin parhaiksi valitsemista kirjoituksista julkaistaan kaikille kuunneltavaksi ilmaiset ääniteokset suomalaisessa VoiceBooks-äänikirjasovelluksessa.

" "
Pixabay.com

Haluamme kannustaa kirjoituskilpailuun mukaan erilaisia sanaseppoja. Siksi osallistuva teos voi olla tekstilajiltaan mikä tahansa, esimerkiksi rap, essee, novelli tai laululyriikka. Pääasia on sen sisältämä tarina!

Nuoret ovat kiinnostuneita tarinoista ja kirjoittamisesta, kun heille luodaan kanavia ja mahdollisuuksia itsensä ilmaisemiseen kirjallisesti. Lukukeskuksen Sanat haltuun -hankkeen puitteissa jo noin 10 000 nuorta on osallistunut työpajoihin lukemaan ja analysoimaan rap-lyriikoita. Rap-musiikki onkin saanut monen nuoren runosuonen kukkimaan. Rap on nykyajan sanalaulantaa. Siinä sanoitukset ovat musiikin keskiössä.

Äänikirjojen suosio kasvaa koko ajan kovaa vauhtia. Äänikirjat eivät ole uhka lukemisharrastukselle, vaan niiden avulla saadaan nuoretkin innostumaan uudelleen jännittävistä tarinoista. Ns. tavallisten ihmisten omasta elämästään kertomat tarinat “korttelikirjallisuuden” muodossa ovat jo huippusuosiossa mm. Ranskassa. Meillä nuoret kuuntelevat podcasteja. Tarinat kiinnostavat!

Tarinat herättävät tunteita ja välittävät meille tärkeitä arvoja. Tarinoiden avulla voidaan välittää myös kulttuuriperintöämme. Ne ovat tärkeitä myös lapsen kielellisen ja psykologisen kehityksen kannalta. Tarinoiden avulla herätetään lapsen kiinnostus kirjallisuuteen ja lukeminenhan kannattaa aina!

Linkkejä

Kilpailusivut: https://peda.net/kirjoitan-koska-haluan

The VoiceBooks: https://www.thevoicebooks.fi/
Sanat haltuun -hanke: https://sanathaltuun.fi/
Tilastokeskus: https://www.stat.fi/til/vpa/2017/03/vpa_2017_03_2019-04-25_kat_001_fi.html
Lukukeskus: https://lukukeskus.fi/10-faktaa-lukemisesta-2020/

Yhteistyössä

Jyväskylän yliopisto, Koulutuksen tutkimuslaitos/Peda.net-kouluverkko
The VoiceBooks
Äidinkielen opettajain liitto
Lukukeskus
Lukufiilis
Jyväskylän kirjamessut
Keskisuomalainen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:
Jouko Jokinen, Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitos/Peda.net-kouluverkko, 040-805 4767, jouko.jokinen@peda.net
tai
Tero-Juhani Kojo, The VoiceBooks, 044-206 6965, tjk@thevoicebooks.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye