Pirkanmaan ELY-keskus

Sinilevää näkyy nyt keskimääräistä vähemmän Pirkanmaalla - myös järvivedet lämpimämpiä

Jaa

Sinilevähavaintoja tehtiin tällä viikolla kuudella järvellä Pirkanmaalla viranomaisseurannassa. Sinilevää on nyt ajankohtaan nähden keskimääräistä vähemmän.  Myös järvivedet ovat hieman keskimääräistä lämpimämpiä.

Kuvassa on syksyinen järvimaisema.
Sinilevätilanne jatkuu rauhallisena. Kuva: Roine Piirainen/ kuviasuomesta.fi

Viikolla 36 runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvellä. Vähän sinilevää havaittiin viidellä havaintopaikalla: Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä, Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa, Sastamalan Liekovedessä, Pirkkalassa Pyhäjärven Kranstolpassa ja Valkakoskella Sääksmäen siltojen kohdalla.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden keskimääräistä vähemmän 

Järvivesi hieman keskimääräistä lämpimämpää

Pintavesien lämpötilat ovat hieman pitkän ajan keskiarvoja korkeammalla koko maassa.

Pintaveden lämpötila oli Längelmäveden Kaivannossa 16,9 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta +0,9 °C), Virtain Kitusjärvessä 14,6 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta +1,2 °C) ja Näsijärven Kyrönlahdessa 15,9 °C (poikkeama vuosittaisesta keskiarvosta +0,7 °C). Mittaukset tehtiin 6. syyskuuta.

- Uimaan voi hyvin vielä mennä, vaikka ei talviuintia harrastaisikaan. Toki lämpötilat ovat jo laskeneet kesän asteista, mutta aurinkoiset päivät lämmittävät pintavesiä. Sinilevätilannekin on melko rauhallinen. Jos levää näkyy järvessä, uintia kannattaa välttää, vinkkaa ylitarkastaja Anu Peltonen Pirkanmaan ELY-keskuksesta.

Pintaveden lämpötilaa mitataan vain avovesikaudella. Pintaveden lämpötila mitataan perinteisesti aamuisin klo 8 vedenkorkeusasteikkopaikkojen rannan läheisyydestä 20 cm pinnasta alaspäin.

Lämpötilat edustavat kyseistä paikkaa ja ovat siten ohjeellisia, eikä niitä voi yleistää koskemaan laajoja alueita. Pääosa asemista on automaattisia. Pintaveden lämpötiloja on tallennettu lisäksi myös Järviwikiin.

Lisätietoa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus:
ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen@ely-keskus.fi

Kuvat

Kuvassa on syksyinen järvimaisema.
Sinilevätilanne jatkuu rauhallisena. Kuva: Roine Piirainen /kuviasuomesta.fi
Lataa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Kokemäenjoelle pyritään aikaansaamaan jääkantta viikonvaihteessa alkavan pakkasjakson avustuksella (Pirkanmaa, Satakunta, Varsinais-Suomi)24.11.2023 15:12:15 EET | Tiedote

Kokemäenjoen jääkannen muodostusta pyritään edistämään näillä näkymin heti viikonlopun jälkeen vesistöalueen säännösteltyjen järvien juoksutuksia supistamalla. Asiasta sovittiin perjantaina 24.11.2023 Kokemäenjoen säännöstelytahojen ja ELY-keskusten yhteisessä neuvottelussa. Jääkannen muodostamisella pyritään estämään hyyteenmuodostuksen aiheuttamat ongelmat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme