Karisto

”Hei, tahdotko olla kuuluisa?” – Topelius-palkitun kirjailijan Seelanti on vangitseva kertomus tosi-tv-ohjelmaan autiosaarella osallistuvista nuorista

Jaa

Kirsti Kurosen uutuuskirjan taidokkaasti tihenevän tunnelman taustalla kaihertavat teot, joita ei voi enää perua.

Kuusi nuorta on valittu tosi-tv-ohjelmaan, jonka järjestäjä vaatii osallistujilta ehdotonta vaitioloa. Vene kuljettaa nuoret kuvauksiin pienelle Seelannin saarelle. Siellä heitä odottaa ankea majoitus ja viesti, jonka mukaan tuotantotiimi saapuu seuraavana päivänä.

Pian alkaa tapahtua selittämättömiä asioita. Onko karulla saarella muitakin? Salaako joku nuorista jotain?

Ja ennen kaikkea, miksi juuri heidät on valittu ohjelmaan?

Taidokkaasti tihenevän tunnelman taustalla kaihertavat teot, joita ei voi enää perua. Lopulta mikään ei ole sitä, miltä näyttää.

Kirjailija Kirsti Kurosen mukaan Seelanti kertoo siitä, miten eri tavoin koemme kohtaamamme tai aiheuttamamme vääryydet. Tarina pohtii muun muassa ryhmädynamiikkaa suljetussa paikassa, kiusaamisen pitkää häntää, muistin häilyvyyttä, katumista ja anteeksi antamista.

Seelanti kumartaa osin Agatha Christien Eikä yksikään pelastunut -kirjan maailmaan, joka teki vaikutuksen Kuroseen jo teini-ikäisenä. Nerokas tarina herätti haaveen siitä, että Kuronen voisi kirjoittaa itsekin joskus jotakin yhtä kiehtovaa. Kirjailija kuitenkin ajatteli, ettei tällaisen juonen kutominen ole hänen vahvuutensa.

Idea ei jättänyt rauhaan, vaan se palasi mieleen joka kevät Kurosen erakoiduttua saarelle ulkomerelle. Viimeinen sysäys Seelannin syntymiselle oli kirjailijan näkemä uni, jossa kaksi kirjoittajakollegaa kannusti häntä luottamaan siipiinsä – ja tekivät samoin myös valveilla unesta kerrottaessa.

Lopulta saaresta tuli myös yksi kirjan päähenkilöistä.

”Karun saaren toukokuinen luonto viettelee, uhkailee ja käyttäytyy arvaamattomasti”, Kuronen kertoo.

Kirsti Kuronen kirjoittaa monipuolisesti kaikenikäisille. Hänet tunnetaan muun muassa kiitetyistä säeromaaneistaan. Topelius-palkinnon Kuronen sai nuortenromaanistaan Piruettiystävyys (Karisto 2010). Seelanti on hänen 30. teoksensa.

Seelanti ilmestyy 21.9.2023, ja se on saatavana kovakantisen lisäksi Anna Paavilaisen lukemana äänikirjana sekä sähkökirjana.

Haastattelupyynnöt, arvostelukappaleet ja lisätiedot: anni.gullichsen@otava.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Kuva: Mikael Soininen
Kuva: Mikael Soininen
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Karisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme