Suomen Uusperheiden Liitto ry

Uusperheen rakennusaineet ovat Rakkautta suurempaa

Jaa

Uusperhe opettaa meille, että rakkaus voi ylittää biologiset rajat. Uusperheteemojen voidaan ajatella koskettavan vähintään joka neljättä kansalaisista.
Kahdeksatta kertaa järjestettävän uusperheiden viikon teemana on Rakkautta Suurempaa. Viikko huipentuu 16.9. kansainväliseen uusperheiden päivään.  Aihetta käsitellään viikon aikana uusperheiden asiantuntijajärjestön, Suomen Uusperheiden Liiton, somekampanjassa, blogikirjoituksissa ja verkkoluennoilla.

Tilastokeskuksen mukaan noin joka kymmenes lapsiperhe on uusperhe. Todellisuudessa määrä on paljon suurempi, sillä määritelmä ei huomioi esimerkiksi vuoroasuvien lasten kohdalla etävanhemman uusperhettä eikä sateenkaariperheitä. Määritelmän ulkopuolelle jää suuri joukko sosiaalisia ja psykologisia vanhempia, isovanhempia, sisaruksia ja muita tärkeitä ihmisiä.

Uusperheessä parisuhteen tukeminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä uusparien eroriski on 5–10 % suurempi kuin ensipareilla. Vaikeuksia kohdanneiden uusparien tulisikin saada tukea tilanteeseensa mahdollisimman varhain koko perheen hyvinvoinnin tukemiseksi. Silti kyselyiden mukaan uusparit ilmoittavat, etteivät koe saavansa tukea ja apua uusperhedynamiikan haasteisiin palvelujärjestelmästämme.

Uusperheen lasten ja nuorten hyvinvointi vaikuttaa tutkimusten mukaan uusparisuhteen hyvinvointiin ja päinvastoin. Jos uusparisuhde on kunnossa ja vanhemmuuden roolit perheessä selkeät, myös lasten ja nuorten on helpompi asettua uusperheeseen.
Perhepalveluissa on tärkeää havaita uusperheiden mahdollinen tuen tarve ja järjestää heille oikea-aikaisesti, tarkoituksenmukaista tukea. Tiedon ja ymmärryksen lisääminen perhepalveluissa uusperheiden erityiskysymyksistä parantaa palvelua ja vähentää työn kuormittavuutta. Ennen kaikkea se mahdollistaa perheiden kaipaaman yhdenvertaisen kohtaamisen.

Vanhemmuuden yhteiskunnallinen arvostus, vanhempien ja lasten turvallisen suhteen tukeminen sekä ammattilaisten ymmärrys monimuotoisten perheiden tarpeista ovat kaikkien perheiden hyvinvoinnin kulmakiviä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Suomen Uusperheiden Liitto ry on 1996 perustettu valtakunnallinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijajärjestö ja aktiivinen toimija tasa-arvoisen, lapsi- ja perhemyönteisen yhteiskunnan edistämiseksi. Liitto tarjoaa uusperheiden arjen tueksi neuvontaa sekä vapaaehtois- ja vertaistoimintaa. Lisäksi liitto tarjoaa täydennyskoulutusta sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille sekä muille perheitä työssään kohtaaville. 

Uusperheiden päivän tarkoituksena on huomioida kaikki uusperheiden jäsenet ja lisätä tietoa perheiden monimuotoisuudesta. Uusperheiden päivän on, alun perin vuonna 1997, luonut yhdysvaltalainen, itsekin uusperheellinen Christy Tusing-Borgeld.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Uusperheiden Liitto ry

Uutuuskirja Uusperheen ABZ tunnistaa uusperheiden haasteet ja tarjoaa monipuolisesti ratkaisuja niihin12.9.2022 08:57:00 EEST | Tiedote

Uusperhe opettaa meille, että rakkaus voi ylittää biologiset rajat. Uusperheen muodostuminen ei ole yksiselitteinen asia. Vaikka uusperhe ei tutkimusten valossa ole riski lapsen hyvinvoinnille, se muuttaa totutun perheen rakenteita ja voimavaroja. Käsikirja pyrkii olemaan tukena matkalla hyvinvoivaksi ja kuulumisen tunnetta vahvistavaksi suhdeverkostoksi - onnelliseksi uusperheeksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme