Suomen ympäristökeskus

Osallistu Itämeren merkityksellisiä paikkoja kartoittavaan kyselyyn

Jaa

Vietätkö aikaasi merellä nautiskellen tai töitä tehden? Ovatko saaret, luodot, rannat ja poukamat osa mielenmaisemaasi tai elämäntapaasi? Suomen ympäristökeskus (Syke) selvittää kansalaisille merkityksellisiä paikkoja Suomen merialueilla ja rannikoilla. Karttapohjaisen kyselyn avulla tutkijat saavat tietoa ihmisille tärkeistä paikoista merialuesuunnittelun tueksi. Ihmisten kokemustietoa hyödynnetään ekosysteemipalvelujen kannalta arvokkaiden merialueiden tunnistamistyössä. Kyselyyn voi vastata 11.9. - 15.10.2023.

Kuva: Adobe Stock
Kuva: Adobe Stock

Vastaukset antavat tutkijoille tärkeää tietoa siitä, missä ihmisille arvokkaat paikat merellä sijaitsevat ja miten ne voidaan huomioida merialuesuunnittelussa. Tietoja käytetään myös merituulivoimalle sopivien alueiden kartoittamisessa.

”Kaikki merellä asuvat, matkailevat, mökkeilevät, työskentelevät tai vapaa-aikaansa viettävät ovat tervetulleita vastaamaan kyselyyn. Vastaajia toivotaan kaikilta meri- ja rannikkoalueilta, aina itäiseltä Suomenlahdelta pohjoiselle Perämerelle asti. Jokainen vastaus on arvokas”, sanoo tutkija Elina Paulus Sykestä.

Vastaukset tukevat kestävää meren käyttöä 

Vastaamalla voi vaikuttaa merkityksellisten paikkojen tai maisemien säilymiseen tulevaisuudessa, ja ehkäistä mahdollisia merenkäytön ristiriitoja. Kyselyssä pääsee merkitsemään kartalle itselleen tärkeitä merimaisemia sekä virkistys- ja luontomatkailukohteita. Lisäksi on mahdollista merkitä merellisiin elinkeinoihin ja kulttuuriperintöön sekä luonnon hyvinvointi- ja terveysvaikutuksiin liittyviä arvokkaita alueita.

Kyselyn tuloksia hyödynnetään tekeillä olevassa uudessa Suomen merialuesuunnitelmassa. Merialuesuunnitelmassa sovitetaan yhteen eri toimialojen tarpeita meren käytölle, luontoarvot huomioiden. 

Kysely on osa Syken Merituulivoiman kehittäminen Suomen merialueilla (MeriTV) -tutkimushanketta, jossa kartoitetaan Suomen merialueilta tärkeitä ekosysteemipalveluja ja selvitetään merituulivoimalle sopivia alueita. Mukana hankkeessa on myös Suomen merialuesuunnittelun koordinaatioryhmä ja ympäristöministeriö. Ekosysteemipalvelujen kannalta arvokkaista merialueista julkaistaan raportti alkuvuodesta 2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

tutkija Elina Paulus, Suomen ympäristökeskus (Syke), puh. +358 295 251 298
elina.paulus@syke.fi

projektipäällikkö Elina Virtanen, Suomen ympäristökeskus (Syke), puh. +358 295 251 055
Elina.A.Virtanen@syke.fi

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Linkit

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Miljöskadliga stöd bedömdes – orsakandet av naturförlust bör identifieras i beskattningen18.9.2023 11:20:00 EEST | Tiedote

Genom att slopa statens ekonomiska stöd för verksamhet som förstör miljön kan man både förbättra miljöns och statsfinansernas tillstånd. Rapporten Miljöskadliga stöd i Finland. En översikt av stöd som påverkar klimatet och biologisk mångfald (på finska) som Finlands miljöcentral publicerat idag går igenom utvecklingen av bedömningsmetoderna för miljöskadliga stöd och bedömt de skadliga effekterna av stöden särskilt på klimatet och den biologiska mångfalden.

Ympäristölle haitallisia tukia arvioitiin – luontokadon aiheuttaminen olisi tunnistettava verotuksessa18.9.2023 11:00:00 EEST | Tiedote

Poistamalla valtion taloudellinen tuki ympäristöä pilaavalta toiminnalta voidaan kohentaa sekä ympäristön että valtiontalouden tilaa. Suomen ympäristökeskuksen tänään julkaisemassa raportissa Ympäristölle haitalliset tuet Suomessa. Katsaus ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle haitallisiin tukiin on käyty läpi ympäristölle haitallisten tukien arviointimenetelmien kehitystä ja arvioitu tukien haitallisia vaikutuksia erityisesti ilmastolle ja luonnon monimuotoisuudelle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme