Finnvera Oyj

Finnveran omistajanvaihdoskatsaus 1–6/2023: Rahoituksen myöntäminen edelleen vilkasta – yrityskauppojen koko kasvoi

Jaa

Alkuvuosi 2023 oli edelleen vilkas Finnveran omistajanvaihdosten rahoituksessa toimintaympäristön muutoksista, korkojen noususta ja inflaatiosta huolimatta. Finnvera myönsi rahoitusta omistajanvaihdoksiin tammi–kesäkuussa 2023 yhteensä noin 74 miljoonaa euroa.

Finnveran aluepäällikkö Anna-Mari Palo.
Finnveran aluepäällikkö Anna-Mari Palo

Finnvera rahoitti omistajanvaihdoksia alkuvuonna yhteensä noin 74 miljoonalla eurolla (H1/2022: 73) alkuvuoden aikana, kasvua oli noin kaksi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Finnveran myöntämän omistajanvaihdosten rahoituksen euromäärät ovat kasvussa, kun taas yrityskauppojen lukumäärät ovat hieman pienentyneet. Myönnetyn rahoituksen keskikoko, noin 200 000 euroa, on myös kasvanut verrattuna aiempiin vuosiin.

- On ilahduttavaa, että epävarmuudesta huolimatta moni yritys ja yrittäjä ovat päättäneet tarttua omistusjärjestelyn tuomiin mahdollisuuksiin. Ennustamisen lyhytnäköisyyteen on osittain jo sopeuduttu ja on opittu toimimaan ketterästi muutostilanteissa. Yrityskauppojen tekeminen ei vaikuta olevan enää niin suhdanneherkkää, kertoo Finnveran aluepäällikkö Anna-Mari Palo.

Rahoituksella mahdollistettiin 378 yrityksen omistusjärjestely. Yrityskauppojen lukumäärä laski yhdeksän prosenttia edelliseen alkuvuoteen verrattuna.

Pienyritysten yrityskaupoissa kuhinaa, toimialoista korostuu liike-elämän palvelut

Paikallisten pienyritysten yrityskaupoissa oli edelleen kuhinaa ja Finnvera rahoitti niiden omistusjärjestelyjä 202 kappaletta (221) 17 miljoonalla eurolla (16). Finnveran rahoitus on edelleen keskeistä erityisesti pienyritysten omistusjärjestelyissä.

Myös isommissa kotimarkkinayrityksissä oli vilkkautta ja Finnvera rahoitti 152 yritystä (179) noin 42 miljoonalla eurolla (33).

Toimialoista korostuvat liike-elämän palvelut sekä kauppa ja kuluttajapalvelut. Teollisuuden omistajanvaihdoksissa vuosittainen vaihtelu on ollut suurta. Matkailualan omistajanvaihdoksissa vuosittainen vaihtelu on tasaista.

Yrityskauppojen rahoituksen suurimmat volyymit Uudellamaalla, Pohjois-Suomessa suurin pudotus

Finnveran omistusjärjestelyihin myönnetystä rahoituksesta suurin osa, noin kolmannes kohdistui Uudenmaan alueen yrityskauppoihin. Rahoitusta myönnettiin 24 miljoonaa euroa, jolla mahdollistettiin yli sadan yrityksen omistusjärjestely.

Aktiivisuudella erottuvat myös Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Keski-Suomi. Suurin pudotus oli Pohjois-Suomen alueella, erityisesti Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa.

- Merkittävin syy omistajanvaihdosten vähenemiseen on rahoituskustannusten nousu, jatkaa Palo.

Tuottavuuden ja kilpailukyvyn näkökulmasta yritystoiminnan jatkuminen erittäin tärkeää

Omistusjärjestelyjen määrä on ollut valtakunnallisestikin laskussa. Toimintaympäristön muutokset, korkojen nousu ja inflaatio vaikuttavat ostajiin ja myyjiin.

Olisi erittäin tärkeää, että omistajanvaihdoksia pystyttäisiin tekemään entistä enemmän ja että yhä useampi uusi yrittäjä näkisi omistajanvaihdoksen kiinnostavana keinona ryhtyä yrittäjäksi uuden yrityksen perustamisen sijaan. Se on myös tilastojen valossa kannattavaa. Toteutuneet omistajanvaihdokset lisäävät yritysten kasvun tavoittelua ja luovat uusia investointeja, työpaikkoja ja hyvinvointia.

- Tuottavuuden ja kilpailukyvyn näkökulmasta yritystoiminnan jatkuminen on erittäin tärkeää. Olemme mielellämme auttamassa omistusvaihdosten järjestymisessä Finnveran monipuolisten rahoitusten avulla, Palo kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna-Mari Palo, aluepäällikkö, omistajanvaihdokset, Finnvera, puh. 029 460 2637, anna-mari.palo@finnvera.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj

​​​Finnvera: Suomen vientipotentiaali on vajaakäytössä - “Varmin tapa jäädä kansainvälisen kaupan ulkopuolelle on hinnoitella itsensä ulos kilpailusta”1.11.2023 11:25:00 EET | Tiedote

Viennin osuus Suomen bruttokansantuotteesta on noin 40 prosenttia, ja sen merkitys Suomen taloudelle on suuri. Suomi voittaa viennin bkt-osuudessa selvästi suuret maat, esimerkiksi Kiinan ja Yhdysvallat. Viennin rooli kansantaloudessa voisi kuitenkin olla vielä selvästi suurempi, jos Suomen koko vientipotentiaali olisi käytössä. Suomi on 2000-luvulla jäänyt jälkeen muista Pohjoismaista viennin bkt-osuudessa. Huolestuttavaa ilmiötä selittävät Suomen viime vuosien heikko talous- ja kilpailukykykehitys. Positiivista on, että Suomen vienti keskittyy korkean tuottavuuden aloille, joskin näiden alojen osuus on ollut viime vuosina lievässä laskussa eli havaittavissa on lievää viennin ”bulkkiintumista”.

Suomen vientiin tulossa miljardien eurojen lovi, kun kohdemaiden talous viilenee – Isku nousseen korkotason korventamalle Suomen taloudelle29.9.2023 13:00:43 EEST | Tiedote

Talouskasvun hidastuminen Suomen tärkeimmissä vientimaissa tietää vaikeuksia Suomen viennille. Finnveran laskelmien mukaan yhden prosenttiyksikön lasku viennin kohdemaan talouskasvussa vähentää 2–3 prosenttiyksikköä Suomen viennin kasvusta. Suomen viennin kasvu saattaa alentua kohdemaiden heikon talouskehityksen takia noin 4 miljardilla eurolla vuonna 2023 ja 1,5 miljardilla eurolla vuonna 2024, selviää tuoreesta Rahoitus & kasvu -katsauksesta. Globaalin kysynnän heikentyminen ja siitä seuraava viennin alentuminen on isku Suomen kansantaloudelle, joka kärvistelee jo valmiiksi jyrkästi nousseen korkotason kanssa, sanoo Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Inflaation hidastuminen jatkuu sekä Suomessa että euroalueella, mutta edessä on vähintään lievä taantuma.

Finnveras regionöversikt för Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten 1–6/2023: Finnveras finansiering till SMF- och midcap-företag minskade. Behovet av driftskapital ökade – investeringarna fortsatte7.9.2023 10:28:04 EEST | Tiedote

I början av 2023 beviljade Finnvera inhemsk finansiering till landskapen Österbotten, Södra Österbotten och Mellersta Österbotten till ett belopp av sammanlagt 43 miljoner euro (69). Finnveras finansiering minskade tydligt i alla landskap och hundra procent av finansieringen riktades till SMF- och midcap-företag. Investeringarna fortsatte trots osäkerheten. Ägarbytena förblev oförändrade, i Österbotten nästan fördubblades antalet företagsförvärv jämfört med motsvarande period i fjol. Antalet nystartade företag som finansierades minskade jämfört med året innan, vilket återspeglar förändringarna i verksamhetsmiljön. Det grundas allt fler företag som bisyssla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme