Docendo

Juho Ovaskan kirja Käänne – Suomen irtiotto Kremlistä Eurooppaan on avainteos maamme ulkopolitiikan ja poliittisen kulttuurin ymmärtämiseen sekä siihen, kuinka Mauno Koivisto johti Suomea 1982–1992

Jaa

Juho Ovaskan toukokuussa julkaistuun väitöstutkimukseen perustuva kirja Käänne – Suomen irtiotto Kremlistä Eurooppaan on Mauno Koivisto 100 vuotta -merkkivuoden tietoteos, joka kertoo, miten Suomi tasapainoili idän ja lännen välillä Mauno Koiviston presidenttikaudella. Se paljastaa vaikuttavat tekijät käänteeseen, jossa ulkopolitiikkamme suunta vaihtui Kremlin ja KGB:n syleilystä väljemmille vesille.

Juho Ovaskan Käänne – Suomen irtiotto Kremlistä Eurooppaan -teos julkaistaan 20.9.2023. Kirjailijakuva: Petri Mast.
Juho Ovaskan Käänne – Suomen irtiotto Kremlistä Eurooppaan -teos julkaistaan 20.9.2023. Kirjailijakuva: Petri Mast. Kirjailijakuva: Petri Mast

Vaalithan eivät vaikuttaneet mitenkään Suomen ulkopolitiikkaan eikä suomalais-neuvostoliittolaisiin suhteisiin. – Suurlähettiläs Vladimir Sobolev maaliskuussa 1983

Neuvostoliitto yritti kiihkeästi sitoa vuoden 1982 presidentinvaalikamppailussa Mauno Koiviston liikkumatilaa edeltäjänsä Urho Kekkosen linjan nimissä. Koiviston presidenttikauden alkuvuosina ulkopolitiikkamme johtamista määritti ennen kaikkea suhde Neuvostoliittoon. Koiviston kaudella käytiin torjuntataistelua Kremlin poliittista, taloudellista ja diplomaattista painostusta vastaan.

Suomen kansainvälinen asema muuttui oleellisesti vasta, kun tasapainottelu päättyi Neuvostoliiton romahdukseen ja lopulta päätökseemme hakea EU-jäsenyyttä 1992. Nopea sopeutuminen muuttuneeseen kansainväliseen järjestykseen osoitti Suomen paikan osana länttä.

Teos perustuu ainutlaatuisen laajojen arkistoaineistojen käyttöön Mauno Koiviston presidenttikausien historiasta. Se on tarkoitettu kaikille maamme lähihistoriasta kiinnostuneille.

Tutkimus on tasoltaan yksi parhaita Suomessa tehtyjä poliittisen historian väitöskirjoja.
– Markku Jokisipilä, apulaisprofessori, eduskuntatutkimuksen keskus, Turun Yliopisto

Valtiotieteiden tohtori Juho Ovaska on tutkinut Suomen ulkopolitiikkaa ja kansainvälistä asemaa erityisesti Mauno Koiviston presidenttikaudella sekä kirjoittanut menestysteoksen Mauno Koiviston idänkortti (2017).

Juho Ovaska: Käänne – Suomen irtiotto Kremlistä Eurooppaan (Docendo 2023), sidottu, 412 sivua. Kirja julkaistaan myös ääni- ja e-kirjana. Kirjan julkaisupäivä on 20.9.2023.

Arvostelukappaletiedustelut:
tiedotus@docendo.fi – Toimittaja, kysy ennakkoon sähköistä vedosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Juho Ovaskan Käänne-teos julkaistaan 20.9.2023. Kirjailijakuva: Petri Mast.
Juho Ovaskan Käänne-teos julkaistaan 20.9.2023. Kirjailijakuva: Petri Mast.
Lataa
Lataa
Juho Ovaska. KUVA: Petri Mast.
Juho Ovaska. KUVA: Petri Mast.
Lataa

Lisätietoa julkaisijasta Docendo

Docendo
Piippukatu 7 A 7
40100 JYVÄSKYLÄ

https://docendo.fi

Me rakastamme hyviä kirjoja sekä aitoja tarinoita. Maineemme perustuu korkeatasoisiin sekä kiinnostaviin teoksiin, joiden tekijöinä ovat parhaat kirjailijat ja asiantuntijat. Docendo kuuluu Werner Söderström Osakeyhtiöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Docendo

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme