Vapriikki

Vapriikki avasi Tampere 1918 sisällissotamuseo -sivuston

Jaa
Vapriikin suosittu Tampere 1918 -näyttely sulkeutui syyskuun alussa 2023. Jo 15 vuotta esillä olleiden harvinaisten museoesineiden piti päästä huoltotauolle, ja myös näyttelytila on menossa remonttiin. Vapriikki ei silti hylkää Tampereelle tärkeää aihetta. Uusi Tampere 1918 sisällissotamuseo -sivusto tarjoaa nyt tietoa sisällissodan tapahtumista Tampereella 3D-mallinnettujen virtuaalielämysten ja pelillisyyden sekä artikkeleiden, kuvien ja videoiden välityksellä.

Tampere 1918 sisällissotamuseo -sivusto täydentyy jatkuvasti. Sivusto on rakennettu Unreal Engine -pelimoottorilla ja mahdollistaa siten tulevaisuudessa erilaistenimmersiivisten elämysten rakentamisen sisällissodan aikaisen Tampereen ympärille. 

Yhteistyössä virtuaalistudio ZOANin kanssa toteutetut, suomeksi ja englanniksi julkaistavat sisällöton suunnattu kaikille sisällissotien historiasta kiinnostuneille. Ne palvelevatsekä aiheesta tietoa etsiviä koululaisia että Tampereen vuoden 1918tapahtumia syvemmin tutkivia tai harrastavia,innovatiivisista museosisällöistä kiinnostuneitaverkkokävijöitä. Myös Vapriikin nykyinen näyttely on tarkasteltavissa digitaalisena,tarkasti 360°-kuvattuna versiona. Sivuston käyttö on maksutonta. Sivustoa on rahoittanut Operaatio Pirkanmaa.  

 
Vuoden 1918 tapahtumat edelleen merkityksellisiä 

 Suomen sisällissota oli osa Eurooppaa 1900-luvun alussa koetellutta konfliktien sarjaa. Sen taustalla oli sisäisiä syitä, mutta myös Venäjän vallankumous, ensimmäinen maailmansota ja Saksan valtapyrkimykset. Tampere teollisuuskaupunkina oli punaisten tärkein tukikohta, jonka ympärille valkoisten saartorengas maaliskuussa 1918 kiristyi. Tampereella käytiin maalis–huhtikuussa sodan ratkaisevimmat taistelut. Niihin osallistui noin 16 000 valkoista ja 14 000 punaistasotilasta. Tampereen taistelu on edelleen suurin Pohjoismaissa käyty kaupunkitaistelu. 

 Sota jätti syvät arvet suomalaiseen yhteiskuntaan, ja sodan muisto on etenkin Tampereellaedelleen vahva.Vapriikin Tampere 1918 -näyttely on kertonut sodasta Tampereen näkökulmasta, puolueettomasti ja asiantuntevasti. Näyttelyssä puheenvuoro on annettu niin punaisille, valkoisille kuin lukuisille puolueettomille sivustakatsojillekin. Verkkosivusto jatkaa näillä periaatteilla, mutta tulee jatkossa laajentamaan näkökulmia vielä aiempaa enemmän kokemushistoriaan, sodasta selviytymiseen ja jälleenrakentamisen aikaan 1920-luvulla.

Tutustu sivustoon: https://tampere1918.fi/

Lisää tietoa: Näyttelypäällikkö Marjo Meriluoto, +358 40 732 3745 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tähtitalvikki PoikajärviViestintäsuunnittelija

Puh:050 321 1189

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vapriikki
Vapriikki
Alaverstaanraitti 5
33100 Tampere

http://www.vapriikki.fi

Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset museovieraat. Voit tutustua kerralla yli kymmeneen näyttelyyn. Historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa. Vapriikki kuuluu Tampereen historiallisiin museoihin, joita ovat myös Museo Milavida ja Amurin museokortteli.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vapriikki

Tampere 1918 -näyttely siirtyy verkkoon22.8.2023 09:08:33 EEST | Tiedote

Vapriikin suosittu Tampere 1918 -näyttely sulkeutuu 3.9.2023. Näyttely on vuodesta 2008 alkaen saanut paljon kiitosta niin kävijöiltä kuin historian ja museoalan ammattilaisilta. Jo 15 vuotta esillä olleiden harvinaisten museoesineiden on päästävä huoltotauolle, ja myös näyttelytila on menossa remonttiin. Viimeisten viikkojen aikana museossa on luvassa yleisöopastuksia ja draamakierroksia näyttelyyn sekä Vapriikin kuva-arkiston luento.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme