Kokoomuksen Sari Sarkomaa: Naisten rintasyöpäseulonnat on viisasta laajentaa koskemaan kaikkia 45–74-vuotiaita

Jaa

Kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa esittää rintasyöpäseulontojen laajentamista koskemaan kaikkia 45–74-vuotiaita naisia.

Sari Sarkomaa. Kuvaaja: Kristian Tervo.
Sari Sarkomaa. Kuvaaja: Kristian Tervo.

Kokoomuksen kansanedustaja, terveydenhuollon maisteri Sari Sarkomaa esittää rintasyöpäseulontojen laajentamista koskemaan kaikkia 45–74-vuotiaita naisia. Sarkomaa on jättänyt eduskunnassa asiaa koskevan toimenpidealoitteen.

- Seulonnan laajentaminen sopii hyvin pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelman terveyden edistämistä, oikea-aikaista hoitoon pääsyä ja hoitojonojen purkua painottaviin linjauksiin. Sote-uudistuksen kunnianhimoiset tavoitteet saavutetaan vain tekemällä asioita uudella tavalla, Sarkomaa toteaa.

Suomessa seulontaohjelma koskee nykyisin 50–69-vuotiaita. Euroopan komissio suosittelee rintasyöpäseulonnan kohdistamista 45–74-vuotiaisiin naisiin.

Seulontojen laajentaminen nuorempiin ja iäkkäämpiin ikäryhmiin on tutkimusten mukaan kustannusvaikuttava keino varhentaa rintasyövän havaitsemista, lisätä sairastuneen mahdollisuuksia voittaa syöpä, vähentää hoidon kustannuksia ja inhimillisiä kärsimyksiä, Sarkomaa sanoo.

- On perusteltua, että maamme seulontaohjelmat kokonaisuudessaan vastaavat uusinta tutkimusnäyttöä. Nykyisin seulontaikäisten naisten rintasyövistä noin kaksi kolmasosaa löydetään seulonnassa, Sarkomaa sanoo.

Seulonnan vaikutusta rintasyöpäkuolleisuuteen on tutkittu Suomessa 1990-luvulta alkaen. Pitkäjänteisellä tutkimuksella varmistetaan, että seulonnat ovat paitsi vaikuttavia myös kustannustehokkaita.

Suomessa seulontaan osallistuu yli 80 prosenttia kutsutuista naisista. Seulontaan osallistumisasteen nostaminen on myös tärkeä tavoite.

- Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä aiheuttaen eniten naisten syöpäkuolemia. Rintasyöpään sairastuu lähes joka kahdeksas nainen jossain vaiheessa elämäänsä. Rintasyövän useisiin muihin syöpiin verrattain hyvä paranemisennuste perustuu varhaiseen diagnostiikkaan ja kehittyvään hoitoon. Pitkälle edenneisiin rintasyöpiin ei toistaiseksi ole parantavia hoitoja. Mitä varhaisemmassa vaiheessa rintasyöpä todetaan, sitä parempi on ennuste. Siksi seulontojen laajentaminen nuorempiin ja iäkkäämpiin ikäryhmiin on monin tavoin hyvin perusteltua, Sarkomaa sanoo.

- Kaikenikäisten naisten rintojen omatarkkailu ja tutkiminen säännöllisesti esimerkiksi gynekologin vastaanotolla tai terveystarkastuksessa on hyvin tärkeää, päättää Sarkomaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Lue lisää eduskuntaryhmästä:
https://www.eduskunta.fi/FI/kansanedustajat/eduskuntaryhmat/kokoomuksen_eduskunt aryhma/Sivut/default.aspx 

Tutustu myös puolueen uutishuoneeseen:
https://www.sttinfo.fi/uutishuone/kansallinen-kokoomus?publisherId=69819274

Tutustu kokoomuksen kuvapankkiin:
https://kokoomus.kuvat.fi/kuvat/ 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme