Työmarkkinabarometri: Työnantajien loppuvuoden työllistämisaikeet positiiviset vielä heinäkuussa

Jaa

Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi loka-joulukuulle 2023 on +33 prosenttiyksikköä. Nousua edellisestä kvartaalista on 10 prosenttiyksikköä ja 7 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta.

Suomen työnantajien työllistämisaikeet loka-joulukuussa 2023 piirakkakuviona.
Suomen työnantajien työllistämisaikeet loka-joulukuussa 2023.

Suomalaisten työnantajien optimismin takana siintävät kasvavat työllisyysnäkymät energia-alalla. Myös taloustilanteen helpottuminen vaikuttaa työnantajien loppuvuoden aikeisiin tutkimushaastattelujen tekohetkellä heinäkuussa. Olkiluoto3:n säännöllisen tuotannon alettua, sen odotetaan kattavan 14 prosenttia maamme sähkön kysynnästä. Lisäksi inflaation odotetaan jatkavan laskuaan Suomessa, laskettuaan 6,8 prosentista toukokuussa 6,3 prosenttiin kesäkuussa.

”Lisääntyneen optimismin taustalla vaikuttanee ajanhetken selvästi optimistisemmat talousennusteet. Kuitenkin samanaikaisesti osaajapula on edelleen työnantajille vakava haaste. Osaajapulatutkimuksemme mukaan Suomessa jopa 81% työnantajista ilmoittaa vaikeuksistaan löytää osaajia. Osaajien määrän vähentyessä työnantajat ovatkin alkaneet enenevässä määrin harkita rekrytoivansa työntekijöitä monipuolisemmista taustoista, eli inklusiivisuus on nousemassa tärkeään asemaan”, summeeraa ManpowerGroupin Suomen ja Baltian toimitusjohtaja Minna-Stina Korpela.

Parhaimmat työllisyysnäkyvät ovat tietotekniikassa, pankki-, rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöalalla sekä energia-alalla. Pohjois-Suomen ja Itä-Suomen työnantajien positiivisuus on kohentunut huomattavasti verrattuna edelliseen kvartaaliin.

Työllistämisnäkymät* loka-joulukuussa 2023 eri toimialoilla Suomessa:

 • Tietotekniikka +48 (+36)
 • Pankki-, rahoitus-, vakuutus- ja kiinteistöala +42 (+33)
 • Energia-ala +40 (+7)
 • Terveydenhuolto ja biotieteet +37 (+24)
 • Viestintäpalvelut +29 (+4)
 • Teollisuus +26 (+25)
 • Kuluttajatuotteet ja -palvelut +24 (+23)
 • Kuljetus ja logistiikka +16 (+17)
 • Muu +32 (+21)

*Suluissa edellisen kvartaalin kausitasoitettu lukema.

Työllistämisnäkymät* loka-joulukuussa 2023 eri puolilla Suomea:

 • Pohjois-Suomi +42 (+22)
 • Etelä-Suomi +32 (+20)
 • Länsi-Suomi +31 (+24)
 • Itä-Suomi +28 (+19)

*Kausitasoitetut luvut. Suluissa edellisen kvartaalin lukema.

Haastattelut tehtiin ajalla 1-31.7.2023.

Katso täydelliset tulokset Q4 ManpowerGroup Employment Outlook Survey -tutkimuksesta, mukaan lukien alue- ja maatiedot, osoitteessa https://go.manpowergroup.com/meos.

Työmarkkinabarometri (Employment Outlook Survey)

ManpowerGroupin työmarkkinabarometri on kattavin (38 833 työnantajaa 41 maassa), tulevaisuuteen katsova työllisyystutkimus, jota käytetään maailmanlaajuisesti. Työllisyysnäkymiä kuvaava indikaattori lasketaan ottamalla niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden lisääntymistä, ja vähentämällä tästä niiden työnantajien prosenttiosuus, jotka ennakoivat rekrytointiaktiivisuuden vähenemistä. Suomessa tutkimukseen osallistui 510 työnantajaa.

Tulevaisuuteen suuntautuvat lausumat

Tämä tiedote sisältää tulevaisuuteen suuntautuvia lausumia, mukaan lukien lausumat työvoiman kysynnästä tietyillä alueilla ja teollisuudenaloilla sekä taloudellisesta epävarmuudesta. Todelliset tapahtumat tai tulokset saattavat poiketa olennaisesti tulevaisuuteen suuntautuvista lausumista riskeistä, epävarmuustekijöistä ja oletuksista johtuen. Näitä tekijöitä käsitellään tarkemmin Yhtiön Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissiolle toimittamissa raporteissa, mukaan lukien Yhtiön 31.12.2022 päättyneen tilikauden vuosikertomuksen Risk Factors -osiossa, ja nämä tiedot on liitetty tähän viittauksen kautta. ManpowerGroup pidättäytyy päivittämästä mitään tämän tiedotteen tulevaisuuteen suuntautuvan lausumaa, paitsi lain vaatimusten mukaisesti.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Minna-Stina Korpela, väliaikainen toimitusjohtaja
ManpowerGroup Oy
minna.stina.korpela@manpowergroup.fi
+358 44 714 4730

Henna Karjalainen, markkinointi- ja viestintäjohtaja
ManpowerGroup
henna.karjalainen@manpowergroup.fi
+358 50 575 9197

Kuvat

Suomen työnantajien työllistämisaikeet loka-joulukuussa 2023 piirakkakuviona.
Suomen työnantajien työllistämisaikeet loka-joulukuussa 2023.
Lataa
Suomen työnantajien työllistämisaikeet eri toimialoilla loka-joulukuussa 2023 pylväsdiagrammina.
Suomen työnantajien työllistämisaikeet eri toimialoilla loka-joulukuussa 2023.
Lataa
Työllistämisaikeet globaalisti loka-joulukuussa 2023 pylväsdiagrammina.
Työllistämisaikeet globaalisti loka-joulukuussa 2023.
Lataa

Liitteet

ManpowerGroup® on johtava globaali henkilöstö- ja työvoimaratkaisujen sekä ulkoistettujen palveluratkaisujen asiantuntija, kehittäjä ja tuottaja, joka auttaa organisaatioita uudistumaan nopeasti muuttuvassa työn maailmassa. Tarjoamme innovatiivisia ratkaisuja sadoille tuhansille organisaatioille vuosittain työllistämällä samalla miljoonia osaavia ammattilaisia merkityksellisiin tehtäviin useilla aloilla ja osaamisalueilla. Asiantuntijabrändimme Manpower®, Experis® ja Talent Solutions palvelevat hakijoita ja asiakkaita yli 75 maassa. Olemme jatkaneet työtämme yli 70 vuoden ajan. Pohjoismaissa ja Baltiassa yhtiö on markkinajohtaja. Työmme monimuotoisen työelämän puolesta saa jatkuvasti tunnustusta. Vuonna 2023 yhtiö valittiin 14. kerran World’s Most Ethical Companies® -listalle. Lue lisää toiminnastamme ja palveluistamme osoitteessa www.manpowergroup.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ManpowerGroup

Työmarkkinabarometri: Työnantajien varovaisuus työllistämisaikeissa jatkuu heinä-syyskuulle11.6.2024 08:30:00 EEST | Tiedote

Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi heinä-syyskuulle 2024 on +22 prosenttiyksikköä. Laskua edellisestä vuosineljänneksestä on 1 prosenttiyksikköä. Suomen työnantajien työllistämisaikeet ovat jämähtäneet edellisen kvartaalin tasoille ollen kuitenkin vielä globaalin keskiarvon (+22) kanssa samassa linjassa. Tutkimuksen kysely on tehty huhtikuussa (1.-30.4.2024).

ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimitusjohtajaksi nimitetty Minna-Stina Korpela18.12.2023 12:30:10 EET | Tiedote

ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimitusjohtajaksi on nimitetty Minna-Stina Korpela. Korpela on toiminut ManpowerGroup Suomen ja Baltian toimintojen väliaikaisena toimitusjohtajana 1.7.2023 lähtien. Hän tuli ManpowerGroupiin Suomen ja Baltian talousjohtajaksi 12.9.2022. Korpelalla on pitkä ja kansainvälinen työkokemus talous- ja johtotehtävistä, mukaan lukien Pohjoismaiden ja Suomen talousjohtajan tehtävistä ALD Automotivessa ja talousjohtajan tehtävistä Nobinalla.

Työmarkkinabarometri ja osaajapulatutkimus: Työnantajilla positiiviset työllistämisaikeet samaan aikaan helpottavan osaajapulan kanssa12.12.2023 09:00:00 EET | Tiedote

Synkistä talouden näkymistä huolimatta työnantajien työllistämisaikeet vuoden 2024 ensimmäisellä kvartaalilla eivät ole taantuneet negatiiviksi. Työnantajien työllistämishalukkuutta kuvaava kausitasoitettu indeksi tammi-maaliskuulle 2024 on +29 prosenttiyksikköä. Laskua edelliseen kvartaaliin on 4 prosenttiyksikköä, mutta nousua 3 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta. Samaan aikaan tehdyn osaajapulatutkimuksen mukaan suomalaisten työnantajien vaikeudet löytää tarvitsemaansa osaamista ovat helpottaneet. Uusimman tutkimuksen mukaan 58 %:lla on vaikeuksia löytää tarvitsemaansa osaamista. Edellisessä mittauksessa peräti 81 % työnantajista kertoi vaikeuksistaan löytää tarvittavaa osaamista. Globaalisti 75 % työnantajista raportoi osaajien löytämisen haasteista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye