Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Två livräddningsmedaljer överlämnades idag i Vasa

Dela

Västra och Inre Finlands regionförvaltningsverkets överdirektör Marko Pukkinen överlämnade livräddningsmedaljer till två medborgare idag måndag den 11.9.2023 i Vasa. Republikens president Sauli Niinistö förlänar medaljerna för en synnerligen modig eller rådig handling eller för en handling som utförts med fara för eget liv och genom vilken en annan människas liv räddats ur hotande fara.

Överdirektören tackade medaljernas mottagare i sitt tal och berättade att mottagarna hör till de cirka 15 personer av 5,5 miljoner finländare som årligen förlänas erkännandet.

”Kriterierna för att bli förlänad en medalj är extremt strikta, vilket för vuxnas del betyder att när man räddar en annan person har ens eget liv varit i fara”, konstaterar Pukkinen.

År 2023 behandlade livräddningsmedaljnämnden tillsammans 84 medaljförslag varifrån Republikens president förlänade en livräddningsmedalj för 17 personer. Till Västra och Inre Finlands regionförvaltningsverkets område förlänades fem medaljer. Två medaljer överlämnades åt mottagarna idag i Vasa.

På svag is i skärgården

Vasabo Ove Damén fick livräddningsmedaljen från att rädda två personer från en isvak i Vasa Västerviks skärgård.

Damén reparerade bryggan i sin villastrand en vardagsmorgon när han hörde rop för hjälp. När ingen syntes, åkte Damén på sin terränghjuling mot ropet. Vid ett strömt ställe i den bekanta skärgården såg han två personer i vatten.

Damén sträckte ett spadeskaft mot den första räddade, men personens krafter hade minskat i den mån att Damén måste ta sig nära till isvaken och gripa i i den räddades byxmidja för att dra personen ur isvaken. Isen gav efter så att räddarens kläder blev våta. Den andra räddade fick Damén dragit på isen med hjälp av isdubbar som han hade bett om medan han höll hårt i isdubbarna med ena handen och i spaden med andra handen.

Efter Damén hade hjälpt både personer på isen, drog han dem även på starkare is. Damén stannade med de räddade för att vänta på räddningsmyndigheterna efter han ringt nödsamtalet.

Medan räddningsmyndigheterna väntades hade en av de räddade blivit medvetslös, och Damén hjälpte till att bära båren till luftkuddefarkosten. Samtidigt styrde den anda räddningsarbetaren den andra personen till farkosten. Efter händelsen åkte Damén tilbaka till sin villa.

Räddningen möjliggjordes av många små detaljer, men först och främst av räddarens mod och osjälviska verk när två medmänniskornas liv hotades.

”Tack vare mitt yrke som polis kunde jag fungera lugnt utan att sätta mig onödig fara”, berättar nuförtiden pensionerade Damén, ”men hade isen farit under mig, då skulle jag ha lämnat dit”, fortsätter han.

”Efteråt har jag mest funderat på hur lite det hänger på sist och slutligen. Femton minuter senare hade jag varit på väg till Vasa Sports spel och hade inte varit på plats för att hjälpa.”  

Daméns fru Sari Sirén föreslog en livsräddningsmedalj åt sin man. Hon var inte själv på händelseplatsen utan hörde om saken av sin man på telefon. Enligt Sari är tacksamheten stor för att allt löste sig till det bästa.

Räddning ur röken

Topi Lahti från Kauhava förlänades livräddningsmedalj för att ha hjälpt sin granne ut ur en brinnande lägenhet i ett höghus i Kauhava.

På händelsedagen var Lahti på väg till butiken när han hörde brandalarmen. När ljudet fortsatt gick han på balkongen för att se vad som hände i huset. Lahti såg eld i första våningens lägenhet och ringde nödsamtalet. Hän gick fram till grannens lägenhet. Lägenhetens dörr var låst så han söndrade ett fönster bredvid dörren med sopborstens skaft. Han fick rök på sig från lägenheten.

Ett mumlande hördes i lägenheten, så Lahti gissade att grannen var ännu inne. Han sträckte först sopborsten åt den räddade, men när hen ej fick tag i den, böjde sig Lahti mot lägenhetens golv där det fanns mindre rök. Han tog sig fram och hjälpte personen till trygghet.

”Det kunde ha gått annorlunda om elden skulle ha exploderat efter att dörren öppnades”, konstaterar han efteråt.

”Mest har jag tänkt att jag var på rätt ställe i rätt tid. Fem minuter senare skulle jag ha startat mot butiken, och då skulle jag inte ha märk elden”, fortsätter han.

Lahti visste inte vem som hade föreslagit en livsräddningsmedalj åt honom.

Västra och Inre Finlands regionförvaltningsverket gratulerar varmt hjältarna!

Kort om livräddningsmedaljer

Varje år förlänas livsräddningsmedaljer för cirka 10–15 medborgare i hela landet. Medaljer har förlänats sedan 1920-talet. Till regionförvaltningsverkets uppgifter hör behandling av medaljförslag och överlämning av medaljerna åt mottagarna inom verkets verksamhetsområde.

Läs mer om livräddningsmedaljerna (på finska) i regionförvaltningsverkets blogginlägg.

Mer information:

Elisabet Heinrich
överdirektörens sekreterare
Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland

p. 0295 018 511
elisabet.heinrich@avi.fi

Nyckelord

Regionförvaltningsverket arbetar för att människors grundläggande fri- och rättigheter ska tillgodoses och främjar tillgången till basservice. Vi bidrar även till miljöskyddet, ett hållbart utnyttjande av miljön, den inre säkerheten samt sunda och trygga levnads- och arbetsmiljöer. Inom våra respektive regioner har vi också hand om de väglednings- och tillsynsuppgifter som finns angivna i lag och verkställer lagstiftningen. Regionförvaltningsverkets verksamhet styrs av åtta ministerier.

Regionförvaltningverkets webbsidor

Följ Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Det är dags att lämna in förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 202419.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverken ber om förslag på mottagare av morsdagsmedaljer år 2024 senast 3.11.2023. En biologisk mamma, adoptivmamma eller fostermamma som har fyllt 40 år kan få en medalj. Antalet barn är inte avgörande för att beviljas en medalj. Kommuner, församlingar, föreningar och andra sammanslutningar kan lämna in förslag på mammor som borde få medalj. Om mammans egna barn lämnar in förslaget ska det kompletteras med minst två tillförlitliga och av varandra oberoende bifallande utlåtanden från en organisation eller annan sammanslutning.

On aika tehdä esitykset vuoden 2024 äitienpäivän kunniamerkkien saajista19.9.2023 09:15:00 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastot pyytävät 3.11.2023 mennessä esitykset toimialueiltaan vuoden 2024 äitienpäivän kunniamerkkien saajiksi. Kunniamerkin voi saada 40 vuotta täyttänyt biologinen äiti, adoptioäiti tai sijaisäiti. Lasten lukumäärällä ei ole ratkaisevaa vaikutusta palkitsemiseen. Kunnat, seurakunnat, yhdistykset ja muut yhteisöt voivat ehdottaa palkittavia äitejä. Jos omat lapset tekevät esityksiä, tulee niissä olla vähintään kaksi luotettavaa, toisistaan riippumatonta puoltavaa lausuntoa järjestöiltä tai muilta yhteisöiltä.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum