Poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen PTR-yhteistyö avainasemassa rajat ylittävän rikollisuuden torjunnassa

Jaa

Hallitusohjelman tuki poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen PTR-yhteistyön kehittämiselle vahvistaa yhteiskunnan sisäistä turvallisuutta. Kaikki kolme viranomaista pitävät tukea tärkeänä rajat ylittävän rikollisuuden torjunnan kehittämiselle. PTR-yhteistyöllä vastataan muuttuvan toimintaympäristön haasteisiin tehokkaasti.

Poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen PTR-yhteistoiminnan tarkoituksena on torjua erityisesti rajat ylittävää ja järjestäytynyttä rikollisuutta. Yhteistyön avulla pystytään reagoimaan nopeasti myös uusiin ilmiöihin muuttuneessa toimintaympäristössä.

- Poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen välisellä PTR-yhteistoiminnalla on pitkät perinteet. Yhteistyön tavoitteena on lisätä turvallisuutta ja edistää rikosvastuun toteutumista. PTR-yhteistyö on ollut viime vuosina systemaattisen tarkastelun ja kehittämisen kohteena. Kehityksen ajurina on toiminut muuttuva toimintaympäristö ja yhä kasvavat vaatimukset PTR-viranomaisten toiminnalle sekä muun muassa kansainväliset velvoitteet, eritoten matkustajatietojen käsittelyä koskevat EU-velvoitteet. Kehitystyön jatkaminen on tärkeää ja on hienoa, että tarve on huomioitu myös hallitusohjelmassa, toteaa poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Poliisihallituksesta.

Kansainvälinen rikoskenttä muuttuu ja teknologian kehitys haastaa viranomaisia uudella tavalla. PTR-viranomaisten kyvykkyys torjua ennalta näitä ilmiöitä takaa yhteiskunnan sisäisen turvallisuuden.

– PTR-yhteistyö luo mainiot puitteet vastata kattavasti yhteiskunnan kehityksen myötä vaikeutuviin haasteisiin. Tullin näkökulmasta PTR-yhteistyö on tuloksellista ja kitkatonta. On erinomaista, että PTR-viranomaisten eli poliisin, Tullin ja Rajavartiolaitoksen toiminnan edellytykset halutaan varmistaa. Näin on vain tehtävä jokaisen kolmen osalta, jotta PTR-yhteistyö tuottaa maksimaalisesti turvallisuutta, painottaa Tullin pääjohtaja Hannu Mäkinen.

– Tiivis PTR-yhteistyö on suomalainen kummajainen, mutta erinomaisen hyvä sellainen. Yhteistyötä on aina uudistettu ajassa. Tällä hetkellä Suomen turvallisuusympäristö on muutoksessa, mutta myös PTR-yhteistyötä on viritetty sen vaatimusten mukaisesti. PTR-rakenteet ovat hyvässä iskussa hallitusohjelman toimeenpanemiseksi, Rajavartiolaitoksen päällikkö, kenraaliluutnantti Pasi Kostamovaara toteaa.

PTR-viranomaisten toimivaltuuksien kokonaisuus tukee yhteiskunnan sisäistä turvallisuutta

PTR-yhteistyön toimintaedellytyksistä ja toimivaltuuksista huolehtiminen on kirjattu hallitusohjelmaan.

Kaikilla kolmella PTR-viranomaisella on toimivaltuudet rajat ylittävän rikollisuuden torjuntaan. Tullin ja Rajavartiolaitoksen tehtävät liittyvät Tullin osalta ns. tullirikoksiin ja Rajavartiolaitoksen osalta ihmisten rajanylittämiseen, poliisilla on taas mahdollisuus torjua yleisesti kaikkia rikoksia.

PTR-yhteistyön kehittäminen edelleen tukee vahvasti suomalaisen yhteiskunnan sisäistä turvallisuutta.

Avainsanat

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tuttiketjut kiinnittävät huomion Tullin valvonnassa – hajoavat ja liian pitkät ketjut riskejä lapselle16.11.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Tulli valvoo ulkomailta Suomen markkinoille tuotavien lastentuotteiden turvallisuutta. Yleisesti pienten lasten hoitotarvikkeiden laatu on hyvä, mutta tuttiketjut ovat viime vuosina erottuneet Tullin testeissä heikon kestävyyden ja täyttymättä jääneiden vaatimusten vuoksi. Tuttiketjujen ongelmat voivat aiheuttaa lapselle tukehtumis- ja kuristumisvaaraa, minkä vuoksi Tulli on säännöllisesti estänyt eriä pääsemästä kauppoihin.

Venäjän pakotteiden valvonnassa havaittu yhteensä yli 27 000 mahdollisesti poikkeavaa tavarakuljetusta – esitutkintaan päätynyt yli 66024.10.2023 12:27:29 EEST | Tiedote

Yhteneväinen pakotevalvonta EU-tasolla, tietopohjaiseen analyysiin perustuva pakotetarkastusten kohdentaminen sekä etupainotteinen toiminta pakotteiden kiertämisen estämisessä ovat pakotevalvonnan kulmakiviä. Tulli on havainnut yhteensä yli 27 000 mahdollisesti poikkeavaa tavarakuljetusta ja aloittanut yli 660 esitutkintaa EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden rikkomiseen liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme