Helsinkiläisten vuoro ilmoittaa valintansa HSY:n biojätteen keräykseen
Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY aloittaa biojätteen keräyksen Helsingin 1–4 asunnon kiinteistöillä 1.7.2024. Maksullisen keräyksen vaihtoehtona on omaehtoinen kompostointi kiinteistöllä. Valinta biojätteen lajittelutavaksi pitää ilmoittaa HSY:lle viimeistään 8.10.2023.

Uudistetun jätelain mukaan HSY:n tulee järjestää 1–4 asunnon kiinteistöille sekajätteen lisäksi elintarvikejätteen biojätekeräys. Elintarvikejätteellä tarkoitetaan ruuan laitossa tai tarjoilussa syntyvää ruokajätettä sekä syömäkelvottomia puutarhan hedelmiä, marjoja sekä viljeltyjä ruokakasveja.
Helsingissä määräys astuu voimaan 1.7.2024. HSY on lähettänyt reilut 14 000 asiakaskirjettä kiinteistöille, joita uudistus koskee. Uusien biojätteen lajittelijoiden lisäksi kirjeen ovat saaneet jo kompostoivat ja vapaa-ajan asukkaat, joiden tulisi tehdä uusi kompostointi-ilmoitus.
- Uusien lajittelijoiden tulee ilmoittaa meille viimeistään 8.10.2023, toimittaako HSY heille tyhjennettävän biojäteastian omaan tai yhteiskäyttöön vai aikovatko he kompostoida. Helpoin tapa ilmoittaa oma valinta on verkkosivuiltamme löytyvä sähköinen lomake, ja myös kompostointi-ilmoituksen saa tehtyä näppärästi verkossa. Näin välttyy jonottamasta puhelimitse asiakaspalveluumme, jätehuollon käyttöpäällikkö Juho Nuutinen suosittelee.
HSY toimittaa biojäteastiat kiinteistöille huhti–kesäkuussa. Jäteastian voi ottaa käyttöön heti sen saavuttua kiinteistölle.
- Oma valinta kannattaa ehdottomasti ilmoittaa. Joudumme laskuttamaan jo toimitetun biojäteastian pois viemisestä, jos kompostoinnista tai kimppakeräykseen osallistumisesta ilmoittaminen on unohtunut, Nuutinen huomauttaa.
Kimppakeräys on hyvä vaihtoehto, jos jätettä syntyy vähän
Biojäteastian tai kompostorin yhteiskäyttö läheisten naapureiden kanssa sopii hyvin kiinteistöille, joilla biojätettä syntyy vähän. Tyhjennettävästä biojäteastiasta osakkaat tekevät yhteiskäyttösopimuksen HSY:n kanssa. Kimppakompostorista käyttäjät taas sopivat keskenään ja tekevät HSY:lle yhteisen kompostointi-ilmoituksen.
- Kaikkien kompostoivien asuinkiinteistöjen tulee tehdä kompostointi-ilmoitus kahden kuukauden kuluessa kompostoinnin aloittamisesta. Lisäksi, jos kompostointi-ilmoitus on tehty ennen kesäkuuta 2022, ilmoitus tulee tehdä uudelleen. Olemme päivittäneet lomaketta siten, että se täyttää uuden jätelain vaatimukset, Nuutinen ohjeistaa.
Lisätietoa saa infotilaisuudesta ja kompostointikursseilta
Biojätteen keräys on jo alkanut Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Vantaalle astiat jaetaan ennen vuoden vaihdetta. Asukkailta on tullut paljon käytännön kysymyksiä, joihin on kerätty vastauksia verkkosivulle hsy.fi/biojatekerays.
- Järjestämme helsinkiläisille myös infotilaisuuden verkossa Teamsillä 19.9. klo 17. Linkki löytyy samalta verkkosivulta. Lisäksi järjestämme biojätteen kompostoinnista maksuttomia kursseja lähi- ja verkkotilaisuuksina. Niihin voi tulla mukaan kuuntelemaan ja kysymään, jos mieltä vaivaa jokin tarkempi kysymys aiheesta. Pyrimme tekemään biojätteen lajittelun aloittamisen mahdollisimman helpoksi, Juho Nuutinen kertoo.
HSY:n tavoitteena on kierrätysasteen nosto 63 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Kerätty biojäte hyödynnetään mullan- ja biokaasun tuotannon raaka-aineena.
Kuulutko biojäteuudistuksen piiriin? Toimi näin:
1. Tutustu HSY:n kirjeessä tai verkkosivulla hsy.fi/biojatekerays oleviin biojätteen lajittelun kolmeen eri vaihtoehtoon ja valitse niistä kiinteistöllesi sopivin.
2. Jos valitset kimppakeräyksen ja olet pääsopija, kerää yhteiskäyttösopimuksen tekoa varten myös muiden yhteiskeräykseen osallistuvien kiinteistöjen yhteyshenkilöiden nimet ja sähköpostiosoitteet. Kimppakompostoinnin ilmoittamiseen tarvitset osakkaiden jätepalvelutunnukset.
3. Ilmoita valintasi verkkolomakkeella osoitteessa hsy.fi/biojatekerays viimeistään 8.10.2023.
Huomioitavaa biojätekeräyksessä
Biojätteen erilliskeräys koskee uutena 1–4 asunnon kiinteistöjä vapaa-ajan kiinteistöjä lukuun ottamatta.
HSY aloittaa keräyksen porrastetusti:
- Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi 1.7.2023
- Vantaa 1.1.2024
- Helsinki 1.7.2024.
Kiinteistöillä on kolme vaihtoehtoa elintarvikejätteen lajitteluun ja käsittelyyn:
- HSY:n biojäteastia, tyhjennys yhden, kahden tai neljän viikon välein
- Oma kompostori, omatoiminen kompostointi kiinteistöllä
- Biojäteastian tai kompostorin yhteiskäyttö läheisten naapureiden kanssa.
Isommat määrät puutarhajätettä tulee toimittaa Sortti-asemalle
Maksullinen biojätekeräys ei koske asuinkiinteistöjen puutarhajätettä. Sen voi laittaa kiinteistöllä avokompostiin. Huomattava on kuitenkin, että satokauden syötävät puutarhatuotteet houkuttelevat rottia, ja niitä avokompostiin ei saa laittaa. Jyrsijäsuojattu kompostorikaan ei toimi, jos sen täyttää omenoilla.
HSY:n biojäteastiaan voi laittaa elintarvikejätteen lisäksi pieniä määriä puutarhassa syntyvää jätettä, kunhan jäteastiasta ei tule liian painava tyhjentää. Ensisijaisesti puutarhajäte sekä isommat määrät syöntikelvottomia hedelmiä ja marjoja, joita ei kompostoida kiinteistöllä, tulee toimittaa HSY:n Sortti-asemalle.
Jätteiden lajittelulla voi vaikuttaa omiin jätekustannuksiin
Tähän asti HSY on kerännyt pienkiinteistöiltä pääsääntöisesti pelkästään sekajätettä. Kun asukkaat vähentävät sekajätteen määrää lajittelemalla aktiivisesti biojätteen lisäksi pakkausjätteet, sekajäteastian tyhjennysväliä voi pidentää ja samalla säästää maksuissa. Pakkausjätteille ja myös muille jätteille löytää lähimmän kierrätyspisteen verkko-osoitteesta kierratys.info.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jätehuollon käyttöpäällikkö Juho Nuutinen, puh. 0456579310, juho.nuutinen(at)hsy.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tuotamme HSY:ssä kunnallisia vesihuollon ja jätehuollon palveluja sekä tietoa pääkaupunkiseudusta ja ympäristöstä. Teemme kanssasi maailman kestävimmän kaupunkiseudun.
HSY – Puhtaasti parempaa arkea
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HSY
HSY:n uusi hallitus on valittu27.6.2025 10:56:50 EEST | Tiedote
Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän yhtymäkokous päätti 27.6.2025 kokouksessaan asettaa hallituksen ja tarkastuslautakunnan nelivuotiskaudeksi 2025 - 2029. Toimielinten kokoonpano määräytyy HSY:n perussopimuksen mukaisesti jäsenkuntien asukaslukujen ja kunnallisvaalien tuloksen perusteella. Kokoonpanossa on otettu huomioon myös sukupuolten välinen tasa-arvo. Hallitus vastaa kuntayhtymän hallinnosta ja taloudenhoidosta sekä valmistelee ja panee täytäntöön yhtymäkokouksen päätökset ja valvoo kuntayhtymän etua. Hallitus edustaa kuntayhtymää työnantajana ja vastaa kuntayhtymän henkilöstöpolitiikasta, huolehtii kuntayhtymän toimintojen yhteensovittamisesta ja omistajaohjauksen toteuttamisesta sekä vastaa kuntayhtymän sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan järjestämisestä. Hallitus koostuu 14 varsinaisesta jäsenestä, joista jokaisella on henkilökohtainen varajäsen. Jäsenistä seitsemän on Helsingistä, kolme Espoosta, kolme Vantaalta ja yksi Kauniaisista. Hallituksen puheenjohtaja
Asukkaat toivat HSY:n Sortti-keräysautoihin yhteensä 156 000 kiloa jätettä26.6.2025 07:07:00 EEST | Tiedote
HSY järjesti maalis–kesäkuussa Sortti-keräysautokierroksen, joka pysähtyi lähes 300 pysähdyspaikalla ympäri pääkaupunkiseutua ja Kirkkonummea. Keräysautot vastaanottivat kierroksen aikana kotitalouksien vaarallista jätettä sekä metalli-, sähkölaite- ja elektroniikkaromua yhteensä 156 000 kiloa.
Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt laskivat 11 prosenttia18.6.2025 09:10:05 EEST | Tiedote
Pääkaupunkiseudun ilmastopäästöt vähenivät vuonna 2024 noin 11 prosenttia edellisvuoteen verrattuna, kertoo HSY:n julkaisema päästöseuranta. Kasvihuonekaasupäästöt vähenivät pääkaupunkiseudun kaikissa kunnissa. Päästöjä pienensi erityisesti se, että kivihiilen käyttö väheni ja biopolttoaineiden osuus kasvoi lämmöntuotannossa.
Viisi vinkkiä vähäpäästöisempään saunomiseen17.6.2025 09:10:06 EEST | Tiedote
Puusaunan piipusta tulevan savun väri kertoo, lämmitätkö saunaa oikein. Jos savu on tummaa tai ruskeaa, päästöt ovat suuria. Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY antaa viisi vinkkiä, joilla saunanlämmitys onnistuu vähäpäästöisemmin. Tavoitteena on saada savu värittömäksi.
Asumisen tonttivaranto jatkaa kasvuaan ennätysvauhdissa pääkaupunkiseudulla16.6.2025 09:10:00 EEST | Tiedote
Asuntotuotantoa mahdollistava tonttivaranto kasvoi pääkaupunkiseudulla jälleen uuteen ennätykseen vuonna 2024, kertoo HSY:n tonttivarantokatsaus. Pääkaupunkiseudulla on jäljellä käyttämätöntä rakennusoikeutta jopa yli 100 000 uuden asunnon rakentamista varten. Erityisesti kerrostalovaranto on kasvanut vauhdilla viime vuosina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme