SDP

SDP:n varapuheenjohtaja Nasima Razmyar: Hallituksen on aika laatia tiekartta turkistarhauksen hallitulle alasajolle

Jaa

Hallituksen on aika laatia tiekartta turkistarhauksen hallitulle alasajolle Suomessa, sanoo SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Nasima Razmyar.

Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander/SDP

 - Yli puolet suomalaisista pitää turkistarhausta epäeettisenä. Alan taloudellinen kannattavuus on heikkoa, eivätkä esimerkiksi OP ja Nordea käytännössä enää myönnä uusia lainoja alan liiketoimintaan. Lisäksi turkistarhaus muodostaa merkittävän terveydellisen riskin lintuinfluenssaviruksen muuntumisen muodossa. Näistä lähtökohdista katsottuna on kestämätöntä, että hallitus ei ole valmis ottamaan askelia turkistarhauksen kieltämiseksi, vaan päinvastoin jatkaa alan tukemista verovaroin. Samaan aikaan viesti konkurssiaallon keskellä kamppailevalle rakennusalalle on, että tukea ei kannata odottaa, sillä rahaa ei ole.

Turkistarhauksen kieltämistä kannattava kansalaisaloite keräsi lyhyessä ajassa yli 100 000 allekirjoitusta. Tämä on hallitukselle vahva viesti siitä, että aika on ajanut turkistarhauksesta ohi, eikä eläinten hyödyntäminen luksustuotteisiin ole enää tätä päivää, Razmyar toteaa.

 - Kehityksen suunta on selvä. Monet verrokkimaistamme ovat jo kieltäneet turkistarhauksen, ja turkistuotteiden kysyntä eurooppalaisten kuluttajien ja muotitalojen keskuudessa on hiipunut. Olisi myös alan tuottajien kannalta järkevää, että ala ajettaisiin alas hallitusti ja muutosturvasta huolehtien, ei sekasortoisesti ja pakon edessä.

SDP:n puoluekokous linjasi syyskuun alussa, että turkistarhaus tulee kieltää Suomessa 2020-luvulla elinkeinonharjoittajien siirtymäaika huomioon ottaen.  

 - Samalla haluamme huolehtia siitä, että turkistuottajille turvataan mahdollisuudet uudelleenkouluttautumiseen ja työllistymiseen, eikä ketään jätetä tyhjän päälle. Muutos ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Siksi kannustan hallitusta katsomaan tosiasioita silmiin ja ottamaan jo syksyn budjettiriihessä askelia kohti turkistarhauksen hallittua alasajoa.

Yhteyshenkilöt

SDP

Siltasaarenkatu 18-20 C

00530 HELSINKI

09 478 988 (vaihde)

https://www.sdp.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme