Pirkanmaan ELY-keskus

Sinilevähavaintojen määrä kasvoi hieman Pirkanmaalla

Jaa

Sinilevää havaittiin tällä viikolla kahdeksalla havaintopaikalla Pirkanmaan viranomaisseurannassa. Ajankohtaan nähden havaintojen määrä ei ole kuitenkaan tavaton. Lämmin syyskuun alku on edesauttanut leväkukintojen muodostumisessa.

Kuvassa on ranta, jossa on sinilevää.
Lämmin syyskuu on lisännyt sinilevän määrää.

Viikolla 37 runsaasti sinilevää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvellä ja Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa. Hieman sinilevää havaittiin kuudella havaintopaikalla: Sastamalan Liekovedessä ja Houhajärvessä, Pirkkalassa Pyhäjärven Kranstolpassa, Nokialla Pyhäjärven Lehtiniemessä ja Halkoniemessä sekä Valkeakoskella Sääksmäen siltojen kohdalla. 

Kansalaishavaintoja sinilevästä JärviWiki- ja Vesi.fi-verkkopalveluihin on kirjattu viimeisen viikon aikana Kankarinjärveltä, Ylistenjärveltä, Längelmävedeltä, Pälkänevedeltä ja Mouhijärveltä. Tampereen kaupungin hallinnoiman ulkoliikunnan olosuhdepalvelun seurannassa sinilevää ei ole havaittu enää yhdelläkään kaupungin uimarannalla. 

Vaikka havaintojen määrä on hienoisesti noussut viime viikosta, pitkän ajan seurannan (1988–2022) perusteella sinilevää on Pirkanmaalla ajankohtaan nähden varsin tyypillinen määrä. Leväseurannan vuosia voi vertailla keskenään JärviWiki-palvelun sinileväarkistossa.

Tänä vuonna leuto syyskuun alku on pitänyt leväesiintymiä pinnalla. Lämpimän sään ansiosta pintavesien lämpötilat ovat koko maassa hieman normaalia korkeampia. Myös Pirkanmaan suurten järvien lämpötilat ovat 2–4 astetta lämpimämpiä kuin tähän aikaan keskimäärin. 

Syksyn tuulisten ja sateisten säiden myötä ravinteita vapautuu veden sekoittumisen takia pohjasta ja huuhtoutuu maalta veteen levien käyttöön. Toisaalta tuulinen sää ehkäisee sinileväkukintojen pintautumista. Selvästi sinileväisessä vedessä ei tule uida, eikä vettä voi käyttää sauna- tai pesuvetenä niin kauan, kun selkeitä leväesiintymiä on havaittavissa.

Lue lisää: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirkanmaan ELY-keskus:

ylitarkastaja Anu Peltonen, puh. 0295 036 367, anu.peltonen(a)ely-keskus.fi

vesienhoidon asiantuntija Kukka Kujala, puh. 0295 036 023, kukka.kujala(a)ely-keskus.fi

Kuvat

Kuvassa on ranta, jossa on sinilevää.
Lämmin syyskuu on lisännyt sinilevän määrää. Kuva: Pirkanmaan ELY-keskus
Lataa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Kokemäenjoelle pyritään aikaansaamaan jääkantta viikonvaihteessa alkavan pakkasjakson avustuksella (Pirkanmaa, Satakunta, Varsinais-Suomi)24.11.2023 15:12:15 EET | Tiedote

Kokemäenjoen jääkannen muodostusta pyritään edistämään näillä näkymin heti viikonlopun jälkeen vesistöalueen säännösteltyjen järvien juoksutuksia supistamalla. Asiasta sovittiin perjantaina 24.11.2023 Kokemäenjoen säännöstelytahojen ja ELY-keskusten yhteisessä neuvottelussa. Jääkannen muodostamisella pyritään estämään hyyteenmuodostuksen aiheuttamat ongelmat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme