Talentia tyrmää hallituksen esityksen lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskemisesta
Hallitus esittää lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskemista kahdella vuodella. Tutkimustieto ei tue ikärajan laskemista, vaan päinvastoin puoltaa ikärajan säilyttämistä nykyisessä, Talentia huomauttaa.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry torjuu hallituksen esityksen lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskemisesta nykyisestä 25 vuodesta 23 vuoteen.
Talentian mukaan sekä pohjoismainen että kotimainen tutkimus- ja selvitystieto ei tue jälkihuollon ikärajan laskemista, vaan puoltaa ikärajan säilyttämistä nykyisessä.
– Jälkihuollon on osoitettu tukevan nuorten kiinnittymistä koulutukseen ja työmarkkinoille. Jälkihuollon avulla voidaan näin estää nuorten syrjäytymistä ja säästää yhteiskunnan varoja, kun nuorten koulutus- ja työpolkuja tuetaan, Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen arvioi.
Jos jälkihuollon ikärajaa laskettaisiin, se saattaisi aiheuttaa pidemmällä aikavälillä lisäkustannuksia nuorten heikompana kiinnittymisenä perusasteen jälkeiseen jatkokoulutukseen ja työmarkkinoille.
– Jälkihuolto turvaa lapselle ja nuorelle tukea koulutukseen, terveydenhuoltoon, toimeentuloon sekä sosiaaliseen ja psyykkiseen toimintakykyyn. Lisäksi siten tuetaan vanhempia sijaishuollon jälkeisessä kotiutuksessa, Heikkinen kertoo.
Talentia on antanut jälkihuollon ikärajan laskemisesta lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle. Hallituksen esityksessä on kyse lastensuojelulain ja varhaiskasvatuslain muuttamisesta.
Jälkihuolto ehkäisee syrjäytymistä ja säästää yhteiskunnan varoja
Jälkihuoltoa kannattaa tarjota, sillä se ehkäisee koulutus- ja työedellytyksiä tukemalla nuorten syrjäytymistä. Syrjäytyminen käy yhteiskunnalle kalliiksi taloudellisesti ja inhimillisesti.
Perhepiirissä nimisessä tutkimuksessa (2010) havaittiin, että huostassa olleiden 20–24-vuotiaiden nuorten koulutus jää perusasteen tasolle yli kolme kertaa useammin kuin muilla nuorilla. Tämä lisää sijoitettujen nuorten syrjäytymisriskiä.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen raportin (5/2023) mukaan yhteiskunnallinen hyöty koulutus- ja työllistymispolusta oli 50 000–70 000 euroa kymmentä nuorta kohden vuodessa. Jos 3 000 nuoresta joka toinen löytää koulutusta ja työtä onnistuneen jälkihuollon seurauksena, se tuottaa 1 500 x 240 000 euroa yhteiskunnallista hyötyä eli 360 miljoonaa euroa nuorten koko työuran aikana. Kun tavoitteena on, että jokainen nuori siirtyy työ- ja koulutusuralle, yhteiskunnallinen hyöty tuplaantuu.
– Mikäli lakiesitys hyväksytään, nuorille on odotettavissa lisääntyvää syrjäytymistä ja riippuvuutta sosiaaliturvasta sekä heikompaa työllistymistä, eli kasvavia elinkaarikustannuksia, kun myöskään täydentäviä sosiaalipalveluja syrjäytymiseen vastaamiseen ei ole resursoitu, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio arvioi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Alpo HeikkinenErityisasiantuntija
Sosiaalihuollon ammatinharjoittaminen ja vaikuttamistoiminta ammatillisissa asioissa, erityisesti lastensuojelussa, sekä ammattietiikka, työhyvinvointi ja työsuojelu
Jenni KarsioPuheenjohtaja
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja
Tietoja julkaisijasta
Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Hyvinvointialueet lisäsivät byrokratiaa: Sosiaalityöntekijöiltä viedään päätösvalta asiakkaan ostopalveluihin27.11.2023 07:55:00 EET | Tiedote
Osa hyvinvointialueista on siirtänyt asiakkaiden ostopalveluita koskevaa päätösvaltaa sosiaalityöntekijöiltä asiakasohjausryhmille. Valvira kehottaa tekemään epäkohtailmoituksen, jos menettelyn lainmukaisuus epäilyttää.
Sosiaalihuollon ammattihenkilöiden nimikkeet on yhtenäistettävä asiakasturvallisuuden vuoksi21.11.2023 06:58:00 EET | Tiedote
Sosiaalialan ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneita työskentelee lukuisilla, jopa sadalla eri tehtävänimikkeellä. Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vaatii, että sosiaalihuollon ammattihenkilöiden tehtävänimikkeitä lähdetään yhdenmukaistamaan.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia osallistuu Kohtuus kaikessa -mielenosoitukseen 18.11. Helsingissä17.11.2023 08:25:53 EET | Tiedote
Työelämän tasa-arvo on vaarassa romuttua ja sosiaalialan työvoimapula pahentua, varoittaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia Suomen hallitusta. Sosiaaliturvan leikkaukset eivät säästä, vaan aiheuttavat lisäkustannuksia yhteiskunnalle.
Sosiaalialan Hyvinvoiva työpaikka -palkinnon sai Profiamin Tampereen-toimipiste – ”Parhaat työhyvinvoinnin keinot eivät maksa mitään”14.11.2023 09:45:00 EET | Tiedote
Sosiaalialan Hyvinvoiva työpaikka -palkinnon on saanut Profiamin Tampereen-toimipiste. Palkinnon myöntää Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Tutkimus osoittaa: työnantajat eivät juuri puutu seksuaaliseen häirintään sosiaalialalla – Talentia vaatii toimia häirinnän ehkäisemiseksi1.11.2023 08:06:00 EET | Tiedote
Työnantajista vain vajaa kolmasosa on puuttunut rikolliseksi katsottavaan seksuaaliseen häirintään. Tämä käy ilmi akavalaisten liittojen jäsenilleen toteuttamasta kyselystä, jolla selvitettiin työelämässä kohdattua seksuaalista häirintää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme