Talentia tyrmää hallituksen esityksen lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskemisesta
Hallitus esittää lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskemista kahdella vuodella. Tutkimustieto ei tue ikärajan laskemista, vaan päinvastoin puoltaa ikärajan säilyttämistä nykyisessä, Talentia huomauttaa.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry torjuu hallituksen esityksen lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskemisesta nykyisestä 25 vuodesta 23 vuoteen.
Talentian mukaan sekä pohjoismainen että kotimainen tutkimus- ja selvitystieto ei tue jälkihuollon ikärajan laskemista, vaan puoltaa ikärajan säilyttämistä nykyisessä.
– Jälkihuollon on osoitettu tukevan nuorten kiinnittymistä koulutukseen ja työmarkkinoille. Jälkihuollon avulla voidaan näin estää nuorten syrjäytymistä ja säästää yhteiskunnan varoja, kun nuorten koulutus- ja työpolkuja tuetaan, Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen arvioi.
Jos jälkihuollon ikärajaa laskettaisiin, se saattaisi aiheuttaa pidemmällä aikavälillä lisäkustannuksia nuorten heikompana kiinnittymisenä perusasteen jälkeiseen jatkokoulutukseen ja työmarkkinoille.
– Jälkihuolto turvaa lapselle ja nuorelle tukea koulutukseen, terveydenhuoltoon, toimeentuloon sekä sosiaaliseen ja psyykkiseen toimintakykyyn. Lisäksi siten tuetaan vanhempia sijaishuollon jälkeisessä kotiutuksessa, Heikkinen kertoo.
Talentia on antanut jälkihuollon ikärajan laskemisesta lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle. Hallituksen esityksessä on kyse lastensuojelulain ja varhaiskasvatuslain muuttamisesta.
Jälkihuolto ehkäisee syrjäytymistä ja säästää yhteiskunnan varoja
Jälkihuoltoa kannattaa tarjota, sillä se ehkäisee koulutus- ja työedellytyksiä tukemalla nuorten syrjäytymistä. Syrjäytyminen käy yhteiskunnalle kalliiksi taloudellisesti ja inhimillisesti.
Perhepiirissä nimisessä tutkimuksessa (2010) havaittiin, että huostassa olleiden 20–24-vuotiaiden nuorten koulutus jää perusasteen tasolle yli kolme kertaa useammin kuin muilla nuorilla. Tämä lisää sijoitettujen nuorten syrjäytymisriskiä.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen raportin (5/2023) mukaan yhteiskunnallinen hyöty koulutus- ja työllistymispolusta oli 50 000–70 000 euroa kymmentä nuorta kohden vuodessa. Jos 3 000 nuoresta joka toinen löytää koulutusta ja työtä onnistuneen jälkihuollon seurauksena, se tuottaa 1 500 x 240 000 euroa yhteiskunnallista hyötyä eli 360 miljoonaa euroa nuorten koko työuran aikana. Kun tavoitteena on, että jokainen nuori siirtyy työ- ja koulutusuralle, yhteiskunnallinen hyöty tuplaantuu.
– Mikäli lakiesitys hyväksytään, nuorille on odotettavissa lisääntyvää syrjäytymistä ja riippuvuutta sosiaaliturvasta sekä heikompaa työllistymistä, eli kasvavia elinkaarikustannuksia, kun myöskään täydentäviä sosiaalipalveluja syrjäytymiseen vastaamiseen ei ole resursoitu, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio arvioi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Alpo HeikkinenErityisasiantuntija
Sosiaalihuollon ammatinharjoittaminen ja vaikuttamistoiminta ammatillisissa asioissa, erityisesti lastensuojelussa, sekä ammattietiikka, työhyvinvointi ja työsuojelu
Jenni KarsioPuheenjohtaja
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja
Tietoja julkaisijasta
Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Sopimukset syntyivät – palkkaohjelma edistää tasa-arvoa sosiaalialalla ja varhaiskasvatuksessa5.5.2025 23:38:25 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on tyytyväinen kuntien ja hyvinvointialueiden uusista työ- ja virkaehtosopimuksista. Talentian hallitus hyväksyi sopimukset maanantaina 5.5.2025.
Sosiaalialan ammattilaiset varoittavat: toimeentulotukiuudistus uhkaa syventää ongelmia29.4.2025 11:24:30 EEST | Tiedote
Toimeentulotukilakiin ehdotetut muutokset saavat tyrmäyksen Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian jäsenkyselyssä: Muutokset eivät lisää työllisyyttä eivätkä säästä yhteiskunnan kustannuksia.
Kehysriihen kylmä linja: Ay-liittojen jäsenet maksumiehinä yritysten verokevennyksille24.4.2025 10:39:41 EEST | Tiedote
Hallituksen puoliväliriihi päättyi keskiviikkona. Tiedossa on verokevennyksiä hyväosaisille ja leikkauksia sote-järjestöille. Ammattijärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistuu.
Jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistolla halutaan heikentää ammattiliittojen neuvotteluvoimaa22.4.2025 13:18:59 EEST | Tiedote
Jäsenmaksujen yhteys tulonhankkimiseen on Talentian mukaan yksiselitteinen.
Kehysriihen päätöksillä on pysäytettävä hallitsemattomat ja kalliiksi tulevat sosiaalihuollon leikkaukset16.4.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Hallitus kokoontuu ensi viikolla 22.–23. huhtikuuta puoliväliriiheen. Sosiaalihuollon kehittämiseen liittyviä hallitusohjelmakirjauksia on jo kiire edistää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme