Talentia tyrmää hallituksen esityksen lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskemisesta
Hallitus esittää lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskemista kahdella vuodella. Tutkimustieto ei tue ikärajan laskemista, vaan päinvastoin puoltaa ikärajan säilyttämistä nykyisessä, Talentia huomauttaa.
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry torjuu hallituksen esityksen lastensuojelun jälkihuollon ikärajan laskemisesta nykyisestä 25 vuodesta 23 vuoteen.
Talentian mukaan sekä pohjoismainen että kotimainen tutkimus- ja selvitystieto ei tue jälkihuollon ikärajan laskemista, vaan puoltaa ikärajan säilyttämistä nykyisessä.
– Jälkihuollon on osoitettu tukevan nuorten kiinnittymistä koulutukseen ja työmarkkinoille. Jälkihuollon avulla voidaan näin estää nuorten syrjäytymistä ja säästää yhteiskunnan varoja, kun nuorten koulutus- ja työpolkuja tuetaan, Talentian erityisasiantuntija Alpo Heikkinen arvioi.
Jos jälkihuollon ikärajaa laskettaisiin, se saattaisi aiheuttaa pidemmällä aikavälillä lisäkustannuksia nuorten heikompana kiinnittymisenä perusasteen jälkeiseen jatkokoulutukseen ja työmarkkinoille.
– Jälkihuolto turvaa lapselle ja nuorelle tukea koulutukseen, terveydenhuoltoon, toimeentuloon sekä sosiaaliseen ja psyykkiseen toimintakykyyn. Lisäksi siten tuetaan vanhempia sijaishuollon jälkeisessä kotiutuksessa, Heikkinen kertoo.
Talentia on antanut jälkihuollon ikärajan laskemisesta lausunnon sosiaali- ja terveysministeriölle. Hallituksen esityksessä on kyse lastensuojelulain ja varhaiskasvatuslain muuttamisesta.
Jälkihuolto ehkäisee syrjäytymistä ja säästää yhteiskunnan varoja
Jälkihuoltoa kannattaa tarjota, sillä se ehkäisee koulutus- ja työedellytyksiä tukemalla nuorten syrjäytymistä. Syrjäytyminen käy yhteiskunnalle kalliiksi taloudellisesti ja inhimillisesti.
Perhepiirissä nimisessä tutkimuksessa (2010) havaittiin, että huostassa olleiden 20–24-vuotiaiden nuorten koulutus jää perusasteen tasolle yli kolme kertaa useammin kuin muilla nuorilla. Tämä lisää sijoitettujen nuorten syrjäytymisriskiä.
Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen raportin (5/2023) mukaan yhteiskunnallinen hyöty koulutus- ja työllistymispolusta oli 50 000–70 000 euroa kymmentä nuorta kohden vuodessa. Jos 3 000 nuoresta joka toinen löytää koulutusta ja työtä onnistuneen jälkihuollon seurauksena, se tuottaa 1 500 x 240 000 euroa yhteiskunnallista hyötyä eli 360 miljoonaa euroa nuorten koko työuran aikana. Kun tavoitteena on, että jokainen nuori siirtyy työ- ja koulutusuralle, yhteiskunnallinen hyöty tuplaantuu.
– Mikäli lakiesitys hyväksytään, nuorille on odotettavissa lisääntyvää syrjäytymistä ja riippuvuutta sosiaaliturvasta sekä heikompaa työllistymistä, eli kasvavia elinkaarikustannuksia, kun myöskään täydentäviä sosiaalipalveluja syrjäytymiseen vastaamiseen ei ole resursoitu, Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio arvioi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Alpo HeikkinenErityisasiantuntija
Sosiaalihuollon ammatinharjoittaminen ja vaikuttamistoiminta ammatillisissa asioissa, erityisesti lastensuojelussa, sekä ammattietiikka, työhyvinvointi ja työsuojelu
Jenni KarsioPuheenjohtaja
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja
Tietoja julkaisijasta
Ammattijärjestö Talentia ajaa ja valvoo korkeasti koulutettujen sosiaalialan ammattilaisten palkkauksellisia ja ammatillisia etuja.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Talentia: Vanhuspalvelujen henkilöstömitoitukseen ei saa koskea22.9.2023 12:28:24 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ei kannata hallituksen esitystä viivästyttää vanhuspalvelujen henkilöstömitoituksen nostoa neljän vuoden siirtymäajalla.
Talentia vetoaa: hallituksen peräännyttävä sosiaaliturvan leikkauksista22.9.2023 07:51:00 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia vastustaa hallituksen suunnitelmia leikata sosiaaliturvasta. Leikkaukset ajaisivat yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevat yhä pahempaan ahdinkoon ja sosiaalipalvelut ruuhkautuisivat entisestään.
Budjettiriihi jätti happaman maun – köyhyys lisääntyy ja sosiaalipalvelut kuormittuvat20.9.2023 10:40:22 EEST | Tiedote
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia on pettynyt hallituksen budjettiriihen tuloksiin. Päätösten seurauksena köyhyys ja eriarvoisuus lisääntyvät. Myös työvoimapula sosiaalialalla ja varhaiskasvatuksessa pahenevat, kun aikuiskoululutustuki lakkautetaan. Varovaista toiveikkuutta herättää se, että sote-alan tutkimus on saamassa rahaa.
Muistutus hallitukselle budjettiriiheen: Vaikuttavat sosiaalipalvelut vaativat tutkimusta15.9.2023 07:12:00 EEST | Tiedote
Hyvin toimivat sosiaalipalvelut säästävät rahaa. Palveluiden vaikuttavuutta on kuitenkin tutkittava, jotta löydetään parhaat keinot asiakkaiden auttamiseen ja saadaan lopulta säästöjä. Tämä vaatii rahallista satsausta alan tutkimukseen ja kehittämiseen, muistuttaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia budjettiriiheen kokoontuvaa hallitusta.
Aiotaanko sote-uudistuksen tavoitteet unohtaa Pirkanmaalla ennen kuin uudistus on ollut vuottakaan voimassa?11.9.2023 16:54:13 EEST | Tiedote
Sote-uudistuksella tavoiteltiin alun perin palvelujen parantamista, mutta Pirkanmaan hyvinvointialueella palvelut uhkaavat nyt heikentyä yt-neuvottelujen myötä, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentiasta arvioidaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme