HUS

Akuutti lievä umpilisäketulehdus ei vaadi välitöntä leikkaushoitoa

Jaa

Laaja satunnaistettu tutkimus selvitti akuutin umpilisäketulehduksen leikkauskiireellisyyttä. Lievän umpilisäketulehduksen leikkaus voidaan turvallisesti aikatauluttaa tehtäväksi vuorokauden sisällä.

Lähes joka kymmenes ihminen sairastuu akuuttiin umpilisäketulehdukseen elämänsä aikana ja umpilisäkkeen poisto onkin yleisin päivystysleikkaus. Noin joka viides umpilisäketulehdus etenee puhkeamaan, johon liittyy pidentynyt sairaalahoidon ja suonensisäisen antibioottihoidon tarve sekä lisääntynyt komplikaatioiden riski. On yleisesti uskottu, että leikkaus pitäisi tehdä viivytyksettä, jotta vältytään puhkeamalta.  

Lancetissa julkaistu suomalaistutkimus selvitti, mikä on todellinen leikkauskiireellisyys potilailla, joilla on todettu lievä akuutti umpilisäketulehdus. Laajassa tutkimuksessa oli yhteensä lähes 2000 potilasta HUSin Meilahden ja Jorvin sairaaloista sekä Norjan AHUS-sairaalasta.  

”Havaitsimme, että lievän umpilisäketulehduksen leikkaaminen 24 tunnin sisällä on turvallista, eikä lisää umpilisäkkeen puhkeamisriskiä, tulehduksen leviämistä tai leikkauksen jälkeisiä komplikaatioita. Potilaan sekä yhteiskunnan kannalta sopivan leikkausajankohdan löytäminen on tärkeää”, kertoo vatsaelinkirurgiaan erikoistuva tutkijalääkäri Karoliina Jalava.

Mahdollisuus vapauttaa päivystysaikaista leikkaussaliresurssia 

Aikaisemmat suositukset leikkauskiireellisyydestä ovat olleet ristiriitaisia ja puutteellisia. Tämän takia hoitokäytännöt vaihtelevat merkittävästi sairaaloiden välillä. Uuden tutkimustiedon valossa leikkaus voidaan suunnitella sopivaan ajankohtaan esimerkiksi seuraavalle päivälle. Näin voidaan vapauttaa rajallista päivystysaikaista leikkaussaliresurssia muihin välttämättömiin leikkauksiin vaarantamatta potilasturvallisuutta.  

”Oleellista umpilisäketulehduksen diagnoosissa on tunnistaa ne potilaat, joilla ei ole riskitekijöitä umpilisäkkeen puhkeamiselle, jolloin leikkaus voidaan turvallisesti siirtää yöltä päivälle tehtäväksi”, painottaa tutkimuksen vastaava tutkija dosentti Panu Mentula.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Karoliina Jalava 
Vatsaelinkirurgiaan erikoistuva lääkäri 
karoliina.jalava@hus.fi

Linkit

Tietoa HUSista

HUS Helsingin yliopistollinen sairaala on Suomen suurin erikoissairaanhoidon toimija. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

HUSissa saa vuosittain hoitoa lähes 700 000 potilasta. Meillä työskentelee liki 27 000 ammattilaista potilaiden parhaaksi. Vastaamme erikoissairaanhoidon järjestämisestä Uudellamaalla. Lisäksi meille on keskitetty koko Suomen ja Etelä-Suomen yhteistyöalueen monien harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS – Vaikuttavinta hoitoa

HUSin mediapalvelu palvelee mediaa ma–to klo 10–16, pe klo 10–15 numerossa 050 427 2875 tai sähköpostitse viestinta@hus.fi.

hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme