ELY-keskukset

Korjaamisen jalo taito - suunnitteletko vanhan rakennuksesi korjausta?

Jaa

Tervetuloa 10.10.2023 Turussa järjestettävään Korjaamisen jalo taito -seminaariin (etäosallistumismahdollisuus). Seminaarissa pureudutaan korjausrakentamisen taidon tarpeisiin ja uhanalaisuuteen. Tapahtuma on suunnattu valtakunnallisesti kaikille rakentamisen ja kiinteistönhuollon parissa toimiville ja alalle aikoville sekä koulutuksen parissa työskenteleville.

Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon. Tänä vuonna rakennusperinnön hoidon avustusten haku käynnistyy 17.10.2023.

Talon katon korjausta.
Kuva © Satakunnan Museo, Kalle Virtanen.

Korjaamisen jalo taito -seminaari tiistaina 10.10.2023 klo 12-16

Löydät seminaarin alustavan ohjelman ELY-keskuksen tapahtumakalenterista:
Korjaamisen jalo taito -seminaari, Turku 10.10.2023

Ympäristöministeriö osoittaa ELY-keskuksille vuosittain määrärahaa jaettavaksi avustuksina rakennusperinnön hoitoon

Määrärahaa voidaan myöntää avustuksena yksityisille omistajille, yhteisöille, yrityksille, kunnille ja kuntayhtymille. Hakuaika vuoden 2024 avustuksille on 17.10. - 30.11.2023.

Avustukset rakennusperinnön ja saariston ympäristön hoitoon jälleen haettavissa 

Avustuksia myönnetään korjauksiin, joissa edistetään kulttuurihistoriallisten tai maisemallisesti arvokkaiden rakennusten säilymistä. Tyypillisiä avustettavia toimenpiteitä ovat esimerkiksi katon, julkisivujen, ikkunoiden tai ulko-ovien korjaustyöt ja kantavien rakenteiden korjaustyö. Korjaustyö tulee tehdä siten, että rakennuksen alkuperäinen luonne ja ominaispiirteet sekä historiallinen aitous säilyvät ja rakennusosien tarpeetonta uusimista vältetään. Alueellinen vastuumuseo ohjaa ja neuvoo korjaustöiden tekemisessä.

Vuoden 2024 avustusten hakuaika päättyy 30.11.2023

Päätökset tehdään kevään 2024 aikana ja myönteisistä päätöksistä ilmoitetaan hakijoille kesäkuun alkuun mennessä.

Ensisijaisesti suosittelemme kaikkia avustusta hakevia tahoja tekemään hakemuksensa Aluehallinnon asiointipalvelun kautta (kts. linkit tiedotteen lopussa).

Sähköinen hakemus on joustava työkalu, koska hakija voi seurata ja täydentää omaa hakemustaan tarvittaessa. Myös muut hakutavat ovat edelleen käytössä. Tarkemmat tiedot ja hakulomakkeet löytyvät ELY-keskuksen verkkopalvelusta. 

Saariston ympäristön hoidon avustusta voidaan myöntää Varsinais-Suomessa:

Kemiönsaareen, Kustaviin ja Paraisille. Saariston ympäristön hoidon avustusta voidaan myöntää myös seuraavissa kunnissa sijaitseviin saariin, joihin ei ole kiinteää tieyhteyttä, sekä näissä kunnissa sijaitseviin muihin saariin ja alueisiin, vaikka niihin on kiinteä tieyhteys: Kaarina (myös Harvaluoto), Naantali (myös Airismaa, Lempisaari, Livonsaari, Otavan saari ja Teersalo), Salo (myös Angelniemi, Angelansaari, Isoluoto ja Kaukassalo), Taivassalo (myös Aasamaa, Leikluoto, Kahiluoto, Kaitainen, Kuusisto, Kuustenmaa, Lehtinen, Mussalo ja Naurisluoto) sekä Uusikaupunki (myös Pyhämaa, Lepäinen ja Kittamaa). 

Satakunnassa saariston ympäristön hoidon avustusta voidaan myöntää:

​​​​​niihin Porin saariin, joihin ei ole kiinteää tieyhteyttä sekä Reposaareen.  

Avustuksia on aiemmin myönnetty monenlaisiin kohteisiin

Varsinais-Suomessa avustusta myönnettiin viime vuonna mm. asuinrakennuksen korjaustoimenpiteiden suunnitteluun (Turku); päärakennuksen piippujen korjausmuuraukseen ja juurien pellittämiseen (Aura); päärakennuksen viereisen portin restaurointiin sekä Uuteenkaupunkiin, rakennuksen huopakaton uusimiseen (Turku).

Turussa%20oikaistiin%20ja%20korjattiin%20avustuksen%20turvin%20Suomen%20Talousseuran%2C%20Finska%20Hush%E5llningss%E4llskapet%20rf%2C%20pienempi%20portti.
Turussa oikaistiin ja korjattiin avustuksen turvin Suomen Talousseuran, Finska Hushållningssällskapet rf, pienempi portti. Kuva © Finska Hushållningssällskapet rf.

Satakuntaan avustusta myönnettiin viime vuonna mm. asuinrakennuksen julkisivurappauksen paikkakorjaukseen ja maalaukseen (Kokemäki); asuinrakennuksen ja aitan betonitiilikattojen kunnostukseen (Pomarkku); päärakennuksen alapohjan ja hirsivaurioiden paikkakorjaukseen sekä Säkylään, maakellarin tiilikaton korjaukseen (Eura).

Eurassa%20avustuksella%20saatiin%20korjattua%20p%E4%E4rakennuksen%20alapohja%20ja%20tehty%E4%20hirsivaurioiden%20paikkakorjauksia.
Eurassa avustuksella saatiin korjattua päärakennuksen alapohja ja tehtyä hirsivaurioiden paikkakorjauksia. Kuva © yksityinen kokoelma.

Saariston ympäristön hoidon avustusta on viime vuosina myönnetty Varsinais-Suomen ja Satakunnan alueille mm.  aitan alimpien hirsivaurioiden kunnostukseen ja siihen liittyen maanmuokkaukseen sadevesien johtamiseksi poispäin rakennuksesta (Kaarina), asuinrakennuksen ikkunoiden korjaamiseen (Kemiönsaari); asuinrakennuksen julkisivun kunnostamiseksi punamullalla maalaten (Kustavi), sekä rakennuksen ulkoverhouksen, ulkoportaiden ja terassin lahovaurioiden paikkakorjaukseen ja maalaamiseen perinteisellä pellavaöljymaalilla (Porin Reposaari).

Kaarinassa%20avustusta%20k%E4ytettiin%20aitan%20alimpien%20hirsivaurioiden%20kunnostukseen%20ja%20lis%E4ksi%20muokattiin%20maata%2C%20jotta%20sadevedet%20ohjautuisivat%20poisp%E4in%20rakennuksesta.
Kaarinassa avustusta käytettiin aitan alimpien hirsivaurioiden kunnostukseen ja lisäksi muokattiin maata, jotta sadevedet ohjautuisivat poispäin rakennuksesta. Kuva © yksityinen kokoelma.

Lisätietoa:

Yhteyshenkilö

Karolina Jalarvo, p. 0295 022 501,
karolina.jalarvo@ely-keskus.fi
Varsinais-Suomen ELY-keskus

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Sinilevätilanne heikentynyt Lounais-Suomen alueella (Varsinais-Suomi, Satakunta)18.7.2024 11:48:48 EEST | Tiedote

Lounais-Suomen sinilevähavainnot ovat lisääntyneet viime viikosta satelliittikuviin ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vakioseurannan tietoihin perustuen. Sinilevää on havaittu hyvin runsaissa määrin erityisesti Saaristomeren sisä- ja välisaaristossa, mutta runsaita havaintoja on myös Selkämereltä. Suurin osa leväesiintymistä on sijainnut merialueilla, mutta myös joillakin sisävesialueilla on havaittu sinilevää.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye