Business Finland

Nokian johtama 120 kumppanin veturihanke kasvatti yli 200 miljoonalla eurolla tutkimus- ja kehitysinvestointeja Suomessa

Jaa

Business Finland vauhdittaa globaalisti toimivien yritysten tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnan (TKI) lisäyksiä Suomeen veturirahoituksella.  Nokia-veturin ekosysteemikumppanit investoivat Business Finlandin osarahoittamissa projekteissa TKI-työhön yhteensä yli 200 miljoonaa euroa vuosien 2020-23 aikana. Veturihankkeissaan yritykset ratkovat merkittäviä tulevaisuuteen liittyviä haasteita. Tavoitteena on Suomen kilpailukyvyn kasvattaminen. 

Nokian Unlocking Industrial 5G -projekti on ensimmäinen Business Finlandin rahoittamista 19 veturihankkeesta, joka on tullut päätökseen. Kesällä 2023 päättyneessä veturihankkeessaan Nokia kehitti teollisiin 5G-verkkoihin pohjautuvia ratkaisuja.

- Veturirahoituksen ehtona on, että yritys lisää omaa TKI-toimintaansa Suomessa sekä luo veturin roolissa uuteen liiketoimintaan tähtääviä ekosysteemejä, muistuttaa johtava asiantuntija Karin Wikman Business Finlandista.

Nokian Veturi-hankkeessa kiihdytetty teollisen 5G:n kansainvälisen liiketoiminnan kasvua

 Nokian Unlocking Industrial 5G -veturihanke on ollut tärkeä sekä Nokialle että sen kokoaman veturiekosysteemin yritys- ja kehittäjäkumppaneille. Yhdessä kumppanit kehittivät edellytyksiä teollisille 5G-ratkaisuille, jotka luovat uskottavan perustan globaalisti skaalattaville kokonaisuuksille.  

- Teollisen 5G:n kehittämisessä on tärkeää tehdä tiivistä ja yhteiseen tavoitteeseen tähtäävää yhteistyötä eri toimi- ja tutkimusalojen huippuosaajien kanssa. Veturihankkeen aikana rakennettu laaja ekosysteemiyhteistyö on auttanut Nokiaa vahvistamaan asemaansa yksityisten verkkojen markkinajohtajana osana kasvavaa yritysasiakasliiketoimintaa, sanoo Nokian Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän johtaja ja Suomen maajohtaja Tommi Uitto.

Nokian veturihankkeen alla on ollut käynnissä yli kymmenen muiden yritysten tai tutkimusorganisaatioiden kumppanuushanketta, joissa mukana on ollut yli 120 ekosysteemikumppania.

Business Finlandin rahoittamissa Nokia-veturin kumppanuushankkeissa on kehitetty esimerkiksi järjestelmäpiireihin ja mikrosiruihin liittyvää osaamista sekä teollisen 5G-verkon suunnittelua, toimintaa ja hyödyntämistä kaivos-, vesi- ja energiasektorilla. Uuden osaamisen avulla on luotu perusta esimerkiksi reaaliaikaiselle videodatan hyödyntämiselle ja toimintojen etäohjaamiselle, joilla on hyvin keskeinen vaikutus teollisuuden tuottavuuden ja turvallisuuden parantamiseen.

Veturitoiminnalla nostetta Suomen menestykseen: koossa jo 1,5 miljardin euron TKI-sitoumukset yrityksiltä

Globaalien yritysten TKI-toiminnan keskittämisellä Suomeen on suuri merkitys, jotta kansallinen tavoite TKI-panosten nostamisesta 4 %:iin BKT:stä onnistuisi.

- Jotta suunnitellusta valtion TKI-rahoituksen lisäyksestä saataisiin täysi hyöty irti, tulee sen kohdistaminen harkita tarkkaan. Veturikonseptimme on osoittautunut tehokkaaksi työkaluksi yritysten kannustamisessa uusiin TKI-investointeihin ja siten luomaan kestävän kasvun edellytyksiä Suomeen. Tällä hetkellä koossa olevan 19 veturin joukko on sitoutunut lisäämään TKI-investointejaan Suomessa kumulatiivisesti lähes 1,5 miljardilla eurolla, sanoo pääjohtaja Nina Kopola Business Finlandista.

Business Finlandin veturikonsepti pähkinänkuoressa

Veturitoiminnan tavoitteena on saada yritykset lisäämään huomattavasti tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoimintaansa Suomessa sekä luomaan uusia työpaikkoja ja uuteen liiketoimintaan tähtääviä miljardiluokan ekosysteemejä. Veturitoimintaa toteutetaan veturiyrityksille suunnattujen haastekilpailujen ja vetureiden kumppaneille suunnatun kumppanuusrahoituksen avulla.

  • Määräajoin järjestettävillä haastekilpailuilla etsitään rahoitettaviksi globaalisti toimivien yritysten ja nk. haastajayritysten erittäin kunnianhimoisia TKI-hankkeita, jotka ratkaisevat isoja tulevaisuuden haasteita. Voittajien valintaperusteina ovat mm. sitoumukset uusista TKI-panostuksista ja -työpaikoista Suomessa sekä yhteistyön rakentamisesta muiden yritysten ja tutkimusorganisaatioiden kanssa. Veturihankkeille maksetaan niille myönnetty rahoitus, vain mikäli ne saavuttavat niille asetetut tavoitteet. Ensimmäinen veturien haastekilpailu järjestettiin vuonna 2020.
  • Ekosysteemien muodostumista vetureiden ympärille tuetaan yrityksille ja tutkimusorganisaatioille suunnatulla kumppanuusrahoituksella, jota voi hakea jatkuvasti.

Business Finlandin rahoitus on ollut enintään 20 miljoonaa euroa veturiyrityksen hankkeelle ja yhteensä 50 miljoonaa euroa veturiyrityksen kokoaman ekosysteemin hankkeille. Nk. haastajayrityksen hankkeelle Business Finlandin rahoitus on voinut olla enintään 10 miljoonaa euroa ja 20 miljoonaa euroa haastajayrityksen kokoamalle ekosysteemille.

Nokian Unlocking Industrial 5G -veturihanke

Hankkeella oli kolme päätehtävää, joilla vaikutettiin suomalaisen teollisuuden tuottavuuden paranemiseen ja tutkimus- ja kehitysinvestointien kasvuun Suomessa: 1) teollisten 5G:n ratkaisujen kehittämisen ja niiden hyödyntämisen nopeuttaminen, 2) sovellusten käytettävyyden ja skaalautuvuuden varmistaminen sekä 3) ekosysteemien rakentaminen sekä ratkaisujen testaaminen ja validointi yhdessä teollisten kumppaneiden kanssa. Business Finlandin osarahoittama hanke toteutettiin vuosina 2020-2023.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja

Nokia:
Ohjelmajohtaja
Jarkko Pellikka
jarkko.pellikka (at) nokia.com
+358 40 723 9779

Business Finland:
Johtava asiantuntija
Karin Wikman
karin.wikman (at) businessfinland.fi
+358 50 557 7723

Head of Communications
Maria Arruda
maria.arruda (at) businessfinland.fi
+358 400 933 913

Kuvat

Nina Kopola, Business Finlandin pääjohtaja
Nina Kopola, Business Finlandin pääjohtaja
Lataa
Tommi Uitto, Nokia
Tommi Uitto, Nokia
Lataa
Business Finland, Ruoholahti
Business Finland, Ruoholahti
Lataa

Linkit

Business Finland on suomalainen julkinen toimija, joka tarjoaa innovaatiorahoitusta ja kansainvälistymispalveluita, edistää matkailua ja investointeja sekä osaajien houkuttelua Suomeen. Organisaatiossa työskentelee 760 asiantuntijaa 37 toimipisteessä maailmalla ja 16 toimipaikassa Suomessa. Business Finland on osa Team Finland -verkostoa. www.businessfinland.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Business Finland

Ensimmäisenä Euroopassa – Suomen metaversumi-ekosysteemi lanseeraa metaversumi-aloitteen1.12.2023 13:08:29 EET | Tiedote

Business Finlandin, VTT:n, Oulun yliopiston ja yli 400 muun toimijan lanseeraaman metaversumi-aloitteen, Metaverse Initiative by Finnish Ecosystem, tavoitteena on tehdä Suomesta digitaalisten kokemusten tulevaisuuden suunnannäyttäjä, ja samalla keskittyä metaversumin eettiseen ja vastuulliseen kehittämiseen. Erityinen fokus on yksityisyydessä, käyttäjäturvallisuudessa ja yhteiskunnallisissa vaikutuksissa.

Tasavallan presidentti palkitsi maatalouskoneista tunnetun AGCO-konsernin pitkäaikaisena investoijana24.11.2023 12:42:35 EET | Tiedote

Yhdysvaltalainen AGCO-konserni palkittiin tänään ulkomaisena yrityksenä tasavallan presidentin kansainvälistymispalkinnolla pitkäaikainen kansainvälinen investoija -palkintokategoriassa. AGCO on kansainvälinen edelläkävijä maatalouskoneiden ja täsmäviljelyratkaisujen kehittämisessä, valmistuksessa sekä jakelussa. Konserniin kuuluva traktorivalmistaja Valtra työllistää Suolahdessa noin 1 100 henkeä ja AGCO Power Nokialla 950 henkeä. Valtran voimansiirtotehtaan laajennus tuo lähivuosina 200 työpaikkaa lisää.

Suomalaisilla työnantajilla merkittävä rooli maahanmuuton onnistumisessa17.11.2023 07:55:00 EET | Tiedote

Suomalaiset työnantajat ovat avainasemassa kansainvälisen rekrytoinnin ja monikulttuurisen johtamisen onnistumisessa Suomen työmarkkinoilla, käy ilmi tuoreesta "Työnantajien kansainvälisen rekrytoinnin ja monikulttuurisen johtamisen kyvykkyys -kyselystä". Työnantajien kyvykkyydellä rekrytoinnissa ja työyhteisöjen johtamisessa on keskeinen rooli maahanmuuton onnistumisessa ja sen vaikutuksissa suomalaiseen yhteiskuntaan.

Suomen paviljonkia valmistellaan YK:n ilmastokokoukseen8.11.2023 08:05:00 EET | Tiedote

Suomi osallistuu ensimmäistä kertaa YK:n ilmastokokoukseen omalla paviljongilla. Suomen paviljonki on yksi tapahtuman lähes 200 paviljongista, joissa järjestetään keskusteluja virallisten neuvottelujen ohessa. Business Finlandin isännöimän paviljongin lavalla ratkaisuja vihreän siirtymän vauhdittamiseksi esittelevät eri sektoreita edustavat yritykset, organisaatiot, kansalaisjärjestöt sekä ministeriöiden edustajat lähes kahden viikon ajan. COP28 järjestetään joulukuun alussa Dubaissa ja se on laajuudeltaan suurin koskaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme