Tulli

Rajaliikenne hiljentynyt entisestään – Tulli on käännyttänyt 37 Venäjälle rekisteröityä autoa viikonlopun aikana

Jaa

Lauantaiyönä alkanut Venäjän rekisterissä olevien autojen maahantuontikielto on hiljentänyt rajaliikennettä. Viikonlopun aikana autoja tuli kokonaisuudessaan 81, joista Tulli käännytti 37 takaisin.

Tulli alkoi soveltaa lauantaiyönä 16.9.2023 klo 00.00 alkaen ulkoministeriön linjausta Venäjän rekisterissä olevien autojen maahantuontikiellosta. Maanantaiaamuun klo 9. mennessä Venäjälle rekisteröityjä autoja oli tullut itärajan ja Norjan rajan tullitoimipaikoille yhteensä 81. Näistä 37 käännytettiin ja 44 täytti maahantuonnin edellytykset.

– Rajaliikenne on hiljentynyt entisestään viikonlopun aikana Venäjän rekisterissä olevien autojen osalta niin itärajalla kuin Norjankin rajalla. Tieto maahantuontikielloista näyttää tavoittaneen hyvin, yksittäisiä kysymyksiä on kuitenkin tullut ja tarvittaessa tarkennamme linjausta yhdessä ulkoministeriön kanssa, kertoo valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Eniten liikennettä oli Vaalimaalla ja Nuijamaalla, joissa yhteensä käännytettiin noin 30 Venäjän rekisterikilvissä olevaa autoa. Norjan rajalle Venäjälle rekisteröityjä autoja saapui vain muutama.

Venäjälle rekisteröidyt autot, jotka ovat saapuneet rajalle maahantuontikiellon alkamisen jälkeen tilanne tullitoimipaikoittain 18.9.2023 klo 9.

Toimipaikka

Saapuneet, Venäjälle rekisteröidyt autot

Käännytetyt autot

Maahan päästetyt autot

Vaalimaa

46

15

31

Nuijamaa

19

12

7

Imatra

4

2

2

Niirala

3

2

1

Vartius

2

2

0

Kuusamo

0

0

0

Salla

0

0

0

Raja-Jooseppi

1

1

0

Norjan raja

6

3

3

Yhteensä

81

37

44

Maahantuontikielto koskee lähtökohtaisesti kaikkia Venäjälle rekisteröityjä autoja, olivat ne yksityisessä tai kaupallisessa käytössä. Kielto koskee myös takseja. Venäjälle rekisteröidyllä autolla ei voi myöskään ajaa rajan yli, vaikka olisi vaihtamassa Suomen rekisterikilvissä olevaan autoon heti rajalla.

Kiellon ulkopuolelle on rajattu mm. Venäjällä pysyvästi asuvien EU-kansalaisten sekä diplomaattien autot.

Tullin tiedote (15.9.2023): Venäjälle rekisteröityjen autojen pääsy Suomeen loppuu vuorokauden vaihtuessa

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

valvontaosaston johtaja Sami Rakshit, haastattelupyynnöt Tullin mediapalvelun kautta, p. 0295 527 150, viestinta@tulli.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tulli

Tuttiketjut kiinnittävät huomion Tullin valvonnassa – hajoavat ja liian pitkät ketjut riskejä lapselle16.11.2023 08:30:00 EET | Tiedote

Tulli valvoo ulkomailta Suomen markkinoille tuotavien lastentuotteiden turvallisuutta. Yleisesti pienten lasten hoitotarvikkeiden laatu on hyvä, mutta tuttiketjut ovat viime vuosina erottuneet Tullin testeissä heikon kestävyyden ja täyttymättä jääneiden vaatimusten vuoksi. Tuttiketjujen ongelmat voivat aiheuttaa lapselle tukehtumis- ja kuristumisvaaraa, minkä vuoksi Tulli on säännöllisesti estänyt eriä pääsemästä kauppoihin.

Venäjän pakotteiden valvonnassa havaittu yhteensä yli 27 000 mahdollisesti poikkeavaa tavarakuljetusta – esitutkintaan päätynyt yli 66024.10.2023 12:27:29 EEST | Tiedote

Yhteneväinen pakotevalvonta EU-tasolla, tietopohjaiseen analyysiin perustuva pakotetarkastusten kohdentaminen sekä etupainotteinen toiminta pakotteiden kiertämisen estämisessä ovat pakotevalvonnan kulmakiviä. Tulli on havainnut yhteensä yli 27 000 mahdollisesti poikkeavaa tavarakuljetusta ja aloittanut yli 660 esitutkintaa EU:n Venäjälle asettamien pakotteiden rikkomiseen liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme