Oulun yliopisto

Ötököitä, robotteja, unelmien Oulu ja paljon muuta Oulun yliopiston Tutkijoiden yössä

Jaa

Tutkijoiden yötä vietetään Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella tänäkin syksynä. Perjantaina 29. syyskuuta tutkijamme tarjoavat runsaan kattauksen monipuolista nähtävää, koettavaa ja tekemistä kaikenikäisille.

Tutkijoiden yö on koko perheen monitieteinen tapahtuma, jossa tuodaan esille tutkijoita ja heidän työtään sekä tieteen merkitystä arjessamme. Tapahtumassa tiede esittäytyy kymmenissä työpajoissa, näyttelyissä ja yleistajuisissa esityksissä. Mukana ovat muun muassa robotiikkaan, luututkimukseen, tekoälyyn, biojätteen hyödyntämiseen, kekriperinteeseen ja unelmien Ouluun liittyvät työpajat.

Yleistajuisissa tiedeluennoissa esitellään visioita kiertotaloudesta, valaistaan Hartaanselän asuntomessualueen historiaa, perehdytään ironiaan ja tutustutaan uusimpiin havaintoihin jään sulamisesta Grönlannissa. Yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa on esillä monenmoisia ötököitä, kokoelmakasvihuoneet Romeo ja Julia ovat avoinna ja puutarhan asiantuntijat ovat paikalla vastaamassa kysymyksiin. Potnapekka kuljettaa yleisöä maksutta kampuksen ja puutarhan välillä non-stop klo 17–21.

Tutkijoiden yössä vietetään myös uuden bokashi-kompostointimenetelmästä kertovan tietokirjan julkistustilaisuutta ja jaetaan käytännön tietoa bokashista.

Vielä kerran: Ortotopologian lopulliset alkeet

Tutkijoiden yössä on mahdollista nähdä vielä kerran suosittu Ortotopologian lopulliset alkeet -näytelmä, joka kertoo edesmenneestä pseudotieteilijästä ja ortotopologian dosentista Aapo Heikkilästä. Näytös on maksuton, lippuja esitykseen on rajattu määrä ja niitä jaetaan klo 17 alkaen Tutkijoiden yön infopisteessä.

Illan päätteeksi esiintyy Talent Suomi -ohjelmasta (2021) tuttu multi-instrumentalisti Julius Rantala.

Tutkijoiden yö tarjoaa ohjelmaa myös Sodankylän Geofysiikan Observatoriossa. Yleisöluennoilla kerrotaan revontulista, katsellaan upeita kuvia ja videoita ja tutkijat vastaavat yleisön kysymyksiin. Tapahtumassa esitellään myös uuden EISCAT_3D-sirontatutkan toimintaa. Sään salliessa yleisö voi kokeilla yötaivaan kuvausta kameralla.

Tutkijoiden yö on koko Euroopan laajuinen ja Suomen suurin tiedetapahtuma, jota vietetään perinteisesti syyskuun viimeisenä perjantaina. Oulun yliopistossa Tutkijoiden yö järjestetään nyt kuudetta kertaa.

Tutkijoiden yön ohjelma

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mehiläisiä ja hunajaa kennoissa lasiseinäisessä pesässä.
Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa pääsee kurkistamaan, millaista elämä mehiläispesässä on. Mehiläistarhaajat kertovat mehiläisten elämästä ja vastaavat kysymyksiin. Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Slush Oulu vauhdittaa startup-toimintaa27.11.2023 14:28:18 EET | Tiedote

Yrittäjyyttä edistävä tapahtuma Slush Oulu Community Side Event järjestetään perjantaina 1.12. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa samaan aikaan kuin Helsingissä pidettävä suurtapahtuma Slush. Oulun oheistapahtumassa kasvuyrittäjillä, työelämän asiantuntijoilla ja liike-elämästä kiinnostuneilla opiskelijoilla on mahdollisuus verkostoitua, kuulla yrittäjätarinoita, kokea jännittävä pitchauskilpailu sekä saada ideoita omaan yritystoimintaan.

Väitös: Lisää luotettavuutta lohkoketjuilla liikkuvuuden datapalveluihin27.11.2023 08:55:00 EET | Tiedote

Perinteiset palvelumarkkinat toimivat usein keskitetyn palvelualustan varassa. Tällainen alusta toimii linkkinä palveluntarjoajien ja asiakkaiden välillä, välittää palveluita tehokkaasti ja huolehtii esimerkiksi maksuliikenteestä. Teknisessä mielessä keskittäminen ei kuitenkaan ole ongelmatonta erityisesti vaaditun luottamuksen ja erilaisten tietoturva- ja skaalautuvuusongelmien vuoksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme