Oulun yliopisto

Ötököitä, robotteja, unelmien Oulu ja paljon muuta Oulun yliopiston Tutkijoiden yössä

Jaa

Tutkijoiden yötä vietetään Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksella tänäkin syksynä. Perjantaina 29. syyskuuta tutkijamme tarjoavat runsaan kattauksen monipuolista nähtävää, koettavaa ja tekemistä kaikenikäisille.

Tutkijoiden yö on koko perheen monitieteinen tapahtuma, jossa tuodaan esille tutkijoita ja heidän työtään sekä tieteen merkitystä arjessamme. Tapahtumassa tiede esittäytyy kymmenissä työpajoissa, näyttelyissä ja yleistajuisissa esityksissä. Mukana ovat muun muassa robotiikkaan, luututkimukseen, tekoälyyn, biojätteen hyödyntämiseen, kekriperinteeseen ja unelmien Ouluun liittyvät työpajat.

Yleistajuisissa tiedeluennoissa esitellään visioita kiertotaloudesta, valaistaan Hartaanselän asuntomessualueen historiaa, perehdytään ironiaan ja tutustutaan uusimpiin havaintoihin jään sulamisesta Grönlannissa. Yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa on esillä monenmoisia ötököitä, kokoelmakasvihuoneet Romeo ja Julia ovat avoinna ja puutarhan asiantuntijat ovat paikalla vastaamassa kysymyksiin. Potnapekka kuljettaa yleisöä maksutta kampuksen ja puutarhan välillä non-stop klo 17–21.

Tutkijoiden yössä vietetään myös uuden bokashi-kompostointimenetelmästä kertovan tietokirjan julkistustilaisuutta ja jaetaan käytännön tietoa bokashista.

Vielä kerran: Ortotopologian lopulliset alkeet

Tutkijoiden yössä on mahdollista nähdä vielä kerran suosittu Ortotopologian lopulliset alkeet -näytelmä, joka kertoo edesmenneestä pseudotieteilijästä ja ortotopologian dosentista Aapo Heikkilästä. Näytös on maksuton, lippuja esitykseen on rajattu määrä ja niitä jaetaan klo 17 alkaen Tutkijoiden yön infopisteessä.

Illan päätteeksi esiintyy Talent Suomi -ohjelmasta (2021) tuttu multi-instrumentalisti Julius Rantala.

Tutkijoiden yö tarjoaa ohjelmaa myös Sodankylän Geofysiikan Observatoriossa. Yleisöluennoilla kerrotaan revontulista, katsellaan upeita kuvia ja videoita ja tutkijat vastaavat yleisön kysymyksiin. Tapahtumassa esitellään myös uuden EISCAT_3D-sirontatutkan toimintaa. Sään salliessa yleisö voi kokeilla yötaivaan kuvausta kameralla.

Tutkijoiden yö on koko Euroopan laajuinen ja Suomen suurin tiedetapahtuma, jota vietetään perinteisesti syyskuun viimeisenä perjantaina. Oulun yliopistossa Tutkijoiden yö järjestetään nyt kuudetta kertaa.

Tutkijoiden yön ohjelma

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Mehiläisiä ja hunajaa kennoissa lasiseinäisessä pesässä.
Oulun yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa pääsee kurkistamaan, millaista elämä mehiläispesässä on. Mehiläistarhaajat kertovat mehiläisten elämästä ja vastaavat kysymyksiin. Kuva: Oulun yliopisto / Mikko Törmänen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopiston projektissa yhdistyvät 6G-teknologia ja autonomiset autot25.9.2023 06:47:00 EEST | Tiedote

6G-tutkimus on Oulun yliopistossa jo pitkällä, ja se on vahvaa. M3S-tutkimusryhmä on yksi Euroopan suurimmista ohjelmistoalan tutkimusyksiköistä, jossa on erikoistuttu muun muassa autojen ohjelmistoihin. Alkaneen 6G Visible -projektin päätavoite on selvittää 6G-teknologian mahdollisuuksia ajoneuvojen itsenäisen ajamisen kehittämisessä ja itsenäisen ajamisen 6G-teknologialle asettamia vaatimuksia.

Tutkimusta ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutuksen parantamiseksi21.9.2023 11:22:15 EEST | Tiedote

Tekoälystä on tulossa yhä enemmän osa päivittäistä elämäämme. Nykyisellään tekoälyjärjestelmät ovat kuitenkin vielä liian kapea-alaisia, sillä usein niiltä puuttuu sosiaalista ja emotionaalista ymmärrystä, ja niiden käsitys todellisuudesta on rajoittunutta. Oulun yliopistossa ihmisen vahvuuksia digitalisoituvassa maailmassa ja erityisesti ihmisen ja tekoälyn vuorovaikutusta tutkitaan monitieteisesti Hybrid Intelligence (HI) -tutkimusohjelmassa. Tutkimusohjelma julkistetaan virallisesti 2. Arktisilla tekoälypäivillä Oulun yliopistossa 31.10.–1.11.2023.

Mari-Leena Talvitie Kerttu Saalasti -seminaarissa: Hallitus kaksinkertaistamassa päästöttömän energiatuotannon määrää Suomessa18.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Kerttu Saalasti -seminaarissa 18.9.2023 käsitellään metalli- ja konepajateollisuuden uudistumista digitalisaation ja erityisesti lisäävän valmistuksen avulla. Prosessin nähdään vaikuttavan keskeisesti myös ympäristökysymyksiin. Raahessa pidettävässä seminaarissa ovat esillä mm. Orpon hallituksen linjaukset vihreän siirtymän vauhdittamiseksi teollisuuden kestävän kasvun ja uudistumisen näkökulmasta. Seminaarissa jaetaan myös Kerttu Saalasti -palkinto mikroyrittäjyyttä ja yrittävää kulttuuria edistäneestä saavutuksesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme