Keskuskauppakamari: Budjettiriihessä on pidettävä kiinni työllisyystoimista ja talouden tasapainottamisesta

Jaa

Keskuskauppakamari vaatii, että hallitus pitää budjettiriihessä kiinni hallitusohjelmaan kirjatuista työllisyystoimista, joiden tarkoitus on lisätä työllisyyttä ja tuottavuutta sekä parantaa talouskasvua. Jos Suomea kurittavaa kestävyysvajetta, vaisuja kasvunäkymiä tai paisuneita korkomenoja ei saada korjattua, uhkaa koko Suomen hyvinvointi ja kilpailukyky vaarantua, Keskuskauppakamarista varoitetaan. Liikenneinfrahankkeiden nopea edistäminen olisi parasta mahdollista lääkettä nykyisessä suhdannetilanteessa.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari vetoaa, että hallitus pitäisi kiinni työllisyyttä lisäävistä uudistuksista tänään alkavassa budjettiriihessä. Työnteosta voidaan tehdä kannattavaa vain työmarkkinoiden kauan kaivatuilla joustoilla ja muutoksilla ansio- ja sosiaaliturvaan – näin on tehty myös muissa Pohjoismaissa. 

”Kovaäänisestä vastustuksesta huolimatta hallituksen on pidettävä kiinni työlinjasta ja vietävä työllisyyttä lisäävät uudistukset maaliin. Uudistukset ovat aivan välttämättömiä Suomen kilpailukyvylle. Mitä kilpailukykyisempi Suomi on, sitä turvallisemmalla ja tuottoisammalla pohjalla koko hyvinvointiyhteiskunnan rahoitus on”, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi sanoo.  

Romakkaniemi painottaa, ettei velkaantumisen hetkellinen vakauttaminen riitä, vaan sen hallitsematon kasvu on pysäytettävä pitkällä aikavälillä. Tässä onnistutaan vain rakenteellisilla uudistuksilla. 

”Budjettiriihessä on luotava selvä näkymä julkisen talouden velkaantumisen kääntämiselle. Kestävyysvaje, paikallaan junnaava tuottavuuskehitys, vaisut kasvunäkymät ja paisuneet korkomenot ovat tosiasioita ja ne asettavat päätöksenteolle taloudelliset reunaehdot. Jokainen ymmärtää, että tilanteeseen on reagoitava tai edessä on Suomelle ja suomalaisille synkät ajat”, Romakkaniemi sanoo. 

Hallitus on päättänyt hallitusohjelmassaan toteuttaa lähes 4 miljardin euron kertaluonteiset investoinnit, joista suurin on erilaisia väylien rakennus- ja korjaustöitä. Keskuskauppakamarin mukaan liikenneinfrahankkeita tulisi vauhdittaa mahdollisimman nopeasti heikon suhdannetilanteen tasapainottamiseksi.

”Liikenneinfrahankkeiden nopea käynnistäminen on parasta mahdollista lääkettä tähän suhdannetilanteeseen. Liikenneinfran suurta korjaus- ja investointivelkaa on kurottava kiinni joka tapauksessa, jotta logistinen kilpailukykymme ei heikkene. Kun hankkeet saadaan käyntiin heti, antavat ne tässä suhdannetilanteessa myös laajemmin vauhtia koko taloudelle”, Romakkaniemi sanoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Keskuskauppakamari: Joululahja työntekijälle voi aiheuttaa yllätysveron7.12.2023 06:57:00 EET | Tiedote

Työntekijälle annettujen lahjojen verokohtelu herättää kysymyksiä erityisesti joulun alla, vaikka verotuskäytäntö on melko yksiselitteinen. Keskuskauppakamarin johtava veroasiantuntija Tomi Viitala muistuttaa, että rahana tai siihen verrattavana suorituksena annettua lahjaa pidetään aina veronalaisena palkkatulona. Sen sijaan esineet, pääsyliput tai palvelut voivat olla verovapaita lahjoja. Myös ylimääräinen vapaapäivä on paitsi aineeton lahja myös veroton etu.

Yritykset odottavat YK:n ilmastokokouksesta suuntaa – Seuraa näitä kolmea asiaa kokouksessa28.11.2023 06:58:00 EET | Tiedote

Torstaina alkavalta YK:n ilmastokokoukselta odotetaan välitilinpäätöstä Pariisin ilmastosopimuksen onnistumisesta sekä päätöksiä puhtaan energian lisäämisestä ja fossiilisten polttoaineiden alasajosta. Suomella on kokouksessa ensimmäistä kertaa oma paviljonki. Kokoukseen osallistuva Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Teppo Säkkinen kehottaa seuraamaan erityisesti kolmea asiaa ilmastokokouksessa.

Keskuskauppakamari: Liikenteen tulevaisuuden linjanvedot tehdään EU:ssa - neljä teesiä parempaan liikennepolitiikkaan24.11.2023 06:57:00 EET | Tiedote

Suomen intressien varmistamisesta kansallisesti tärkeiden liikennekysymysten osalta on huolehdittava nyt, kun EU-komission uutta ohjelmaa valmistellaan. Kannat pitää olla valmiina jo yhteistä ohjelmaa muodostettaessa, jotta niillä olisi painoarvoa. Keskuskauppakamari on yhdessä ITS Finlandin kanssa valmistellut neljä teesiä, jotka vaikuttaisivat myönteisesti Suomen liikennepolitiikkaan seuraavan EU-komission kaudella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme