Maanmittauslaitoksesta Euroopan avaruusjärjestöön - Jarkko Koskinen valittiin tehtävään, johon Suomella on paljon annettavaa

Jaa

Professori Jarkko Koskinen on valittu arvostetun Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kaukokartoitusohjelmakomitean puheenjohtajaksi. Tehtävässä Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen Koskinen tukee eurooppalaisen kaukokartoitusohjelman jatkuvuutta.

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ylijohtaja professori Jarkko Koskinen.
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ylijohtaja professori Jarkko Koskinen. Kuva: Ilona Savola. Kuva vapaasti median käytettävissä.

Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kaukokartoitusohjelmakomitean vastuulla on muun muassa kehittää menetelmiä ja teknologiaa sään ääri-ilmiöiden ja ilmastonmuutoksen vaikutusten seuraamiseen satelliittien avulla kaukokartoittamalla eli mittaamalla etäältä kohteesta. Maapallon sääolosuhteiden muuttuessa veden pinta nousee, maa kohoaa ja äärimmäiset sääilmiöt lisääntyvät. Siksi päättäjät tarvitsevat ajantasaista tietoa yhä kipeämmin. Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kaukokartoitusohjelmakomitea vastaa osaltaan eurooppalaisten satelliittien toiminnasta. 

ESA:n komitean puheenjohtajaksi valittiin 19.9. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n ylijohtaja, professori Jarkko Koskinen. Hän tietää, että satelliittipalvelujen ylläpitäminen ja ajantasaisen tiedon saaminen edellyttää jatkuvaa yhteistyötä ESA:n jäsenmaiden kesken. 

- Satelliittipalveluiden jatkuvuuden varmistaminen on ykkösprioriteetti. Esimerkiksi EU:n sääpalvelujärjestelmän toimivuudesta ei voi tinkiä, Koskinen toteaa. 

- Satelliittimittaukset yhdistetään sää- ja ilmastomalleihin, ja niistä tehdään pitkiä ja tarkkoja ennusteita. Ne luovat pohjan varautumiselle, hän kertoo.  

ESA:n tavoitteena on myös tukea politiikan ja talouden päätöksentekijöitä tarjoamalla heille tarkkaa tietoa. Satelliittien tuottamaa dataa tarvitaan myös ilmastopolitiikassa. 

- Suurin osa ilmaston lämpenemisen seurannasta toteutuu satelliittidatan varassa. Esimerkiksi hallitustenvälinen ilmastopaneeli (IPCC) perustaa tietonsa maahavaintojen lisäksi yhä enenevässä määrin juuri kaukokartoitusdataan. Satelliittimonitorointia hyödynnetään myös luontokadon seuraamisessa, maa- ja metsätaloudessa sekä liikenne- ja turvallisuussovellutuksissa, Koskinen sanoo.  

Vaikuttaminen ESAssa tuo näkyvyyttä Suomen avaruusosaamiselle 

Jarkko Koskinen työskentelee Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen (FGI) ylijohtajana, jossa hän jatkaa myös ESA:n komitean puheenjohtajuuden rinnalla. Hän on aiemmin työskennellyt NASA:ssa Yhdysvalloissa ja ESA:n palveluksessa Italiassa.  

- Puheenjohtajaksi pääseminen on suuri kunnia ja kirkastaa Suomen maabrändiä. Kasvanut työmäärä taittuu ESA:n tarjoamien apujoukkojen panostuksen ansiosta, hän kiittää. 

Koskinen tuo uuteen tehtäväänsä ESA:ssa pitkän kokemuksen johtamastaan Maanmittauslaitoksen paikkatietokeskuksesta, joka sijoittui Syken kanssa Suomen tutkimuslaitosten ykköseksi tieteellisessä vaikuttavuudessa. Paikkatietokeskus sai myös tuoreessa arvioinnissa kansainvälisen raadin huippuarviot. 

Tieteellisen menestyksen ohella Suomen osaaminen kaukokartoituksessa on otettu käyttöön päätöksenteon tueksi kotimaassa. Tämä on kannustanut yrityksiä kehittämään aiheesta uutta liiketoimintaa.  

Suomi on soveltanut kaukokartoitusdataa päätöksenteossaan jo pitkään. Ensimmäisiä sovellutuksia olivat merijään kartoitus ja satelliittikuvien käyttö jäänmurtajien apuna. Julkiselta puolelta alkanut toiminta on kasvanut runsaasti yksityisellä sektorilla, ja avaruusalan liiketoiminta on synnyttänyt Suomeen globaalisti uniikin ekosysteemin, josta on ponnistanut kansainvälisesti arvostettuja toimijoita. 

Lisätietoja  

Ylijohtaja Jarkko Koskinen, 050 337 2902, etunimi.sukunimi@maanmittauslaitos.fi 

Kuvat

Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ylijohtaja professori Jarkko Koskinen.
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ylijohtaja professori Jarkko Koskinen.
Lataa
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ylijohtaja professori Jarkko Koskinen.
Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen ylijohtaja professori Jarkko Koskinen.
Lataa

Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä teemme paikkatietoalan tutkimusta.

Maanmittauslaitos.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos

Statistik över fastighetsköp: Fastighetshandeln avtog och priserna fortsatte att sjunka28.9.2023 09:36:07 EEST | Tiedote

Färsk statistik visar att det har skett över 16 procent färre fastighetsköp än i fjol mellan början av januari och mitten av september. Handeln med och priserna på egnahemshus sjönk klart. Priset på skog steg däremot. Handeln med stugor med egen strand inom detaljplaneområden fortsatte att avmattas, men populära områden och objekt finner en ny ägare oberoende av konjunktursvängningar. I Nyland till och med steg priserna på stugor, även om de genomsnittliga priserna sjönk.

Kiinteistökauppatilasto: Kiinteistökauppojen määrät ja hinnat laskivat edelleen28.9.2023 09:00:00 EEST | Tiedote

Tuore tilasto kertoo, että kiinteistökauppoja on tehty yli 16 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna tammikuun alun ja syyskuun puolivälin välisenä aikana. Omakotitalokauppojen määrät ja hinnat laskivat selvästi. Metsän hinta sen sijaan nousi. Rantamökkien kauppa asemakaava-alueilla hiljeni edelleen, mutta suositut alueet ja kohteet löytävät uuden omistajan suhdannevaihteluista huolimatta. Uudellamaalla mökkien hinnat jopa nousivat, vaikka keskimäärin kauppahinnat laskivat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme