MessukeskusMessukeskus

Antikvaarisilta kirjamessuilta täsmälöytöjä ja kirjoja, joita ei tiennyt kaipaavansa

Jaa

Helsingin Kirjamessut esittelee uutuuskirjoja ja kirjatarjouksia, mutta tuo tapahtumaan myös antikvariaattien aarteita, keräilykappaleita ja klassikoita. Niitä tarjoaa Suomen suurin antikvariaattitapahtuma, Antikvaariset Kirjamessut, jotka on järjestetty kirjamessujen yhteydessä aivan ensimmäisistä messuista alkaen. Vuosien varrella tarjonta on monipuolistunut ja osastokoot suurentuneet. Antikvaariset kirjamessut tarjoaa Helsingin Kirjamessuilla 26.–29.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa myyntiin noin 100 000 teosta.

Helsingin Kirjamessuilla 2022.
Helsingin Kirjamessuilla 2022.

Helsingin Messukeskus järjestää Antikvaariset Kirjamessut Helsingin Kirjamessujen yhteydessä yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa vuosittain, nyt 23. kerran. Toimeksiantajan edustaja Suomen Antikvariaattiyhdistyksen puheenjohtaja Timo Surojegin pitää Kampintorin Antikvaarista Kirjakauppaa Helsingissä. Liikkeiden määrä on vuosien varrella vähentynyt ja yritykset ovat profiloituneet tarjoamaan laadukkaampaa sisältöä. Ennen divareita oli todella paljon, nyt ovat ajat muuttuneet ja tarjonta usein kapeampaa ja laadukkaampaa. Surojeginin antikvariaatti on erikoistunut taidekirjoihin ja filosofiaan.

Antikvaariset Kirjamessut on alusta alkaen ollut olennainen osa Helsingin Kirjamessujen monipuolista tarjontaa. Ennen kirjamessuja tapahtuma oli kapeampi ja keskittynyt vanhaan keräilykirjallisuuteen. Helsingin Kirjamessujen yhteyteen tullessaan tarjonta on laajentunut ja osastot suurentuneet. Kirjamessuilla on paljon kävijöitä ja tarjontaa sovelletaan sen mukaan. Nyt tarjolla on paljon luettuja kirjoja monipuolisesti kaunokirjallisuudesta tietokirjoihin. Osastot ovat väljiä, joten kirjoihin pääsee helposti tutustumaan. Kirjat on sijoitettu usein aihepiireittäin ja ovat mahdollisuuksien mukaan aakkosissa. Jokaisella kauppiaalla on kuitenkin omanlaisensa osasto.

Nuoret lukevat erilaisia kirjoja kuin aikaisemmat sukupolvet

”Puhutaan paljon siitä, etteivät nuoret lue. Se ei pidä paikkansa. He lukevat vain erilaisia kirjoja kuin aikaisemmat sukupolvet. Nuoret opiskelijat ostavat tietokirjoja, kaunokirjallisuutta, klassikoita, scifiä ja fantasiaa”, toteaa Surojegin. Äänikirjojen kuuntelua hän ei pidä uhkana. Äänikirjojen kuuntelemisen kautta voi löytää suosikkeja, joita haluaa sitten ostaa kirjoina.  Surojeginin mukaan antikvariaateilla menee nykyään kohtuullisesti tai jopa hyvin, sillä nuoria asiakkaita on paljon. Oman haasteensa luo liikkumistapojen muutos. Ihmiset tekevät etätöitä eivätkä liiku enää niin paljon Helsingin keskustassa. ”Helsingissä liikkumista rauhoitetaan, mutta myös vaikeutetaan. Tämä on suuri asia ja vaikuttaa kivijalkakauppojen myynteihin ”, harmittelee Surojegin.

Lautapelinäyttely ja kirja-arviointia

Suomen Antikvariaattiyhdistys ry:n osastolla (6u50) on tänä vuonna  näyttely suomalaisista lautapeleistä. Siellä kuullaan lauantaina 28.10. klo 13 esitelmä lautapelien historiasta ja mekaniikoista. Näyttelyn on koonnut Mika Suominen. Erittäin laajasta alueesta tähän näyttelyyn on valittu kaksi aihepiiriä: Helsinki- ja Kirjallisuus-aiheiset lautapelit. Osastolla on myös kirjojen arviointipiste, jossa on päivystys erityisesti viikonlopun aikana. ”Arviointiin tuodaan hyvin erilaisia kirjoja. Tyypillinen kirja on perintövirsikirja tai sukuraamattu 1800-luvulta. Rahallista arvoa näillä ei ole, mutta muisto- ja tunnearvo sitäkin suurempi. Aidosti arvokkaita kirjoja voivat olla 1800-luvun kuvakirjat, kasvikirjat, pienpainanteet tai vaikkapa sota-aikaiset propaganda-lehdet”, kertoo Surojegin ja korostaa, että tällaisia ei saisi missään nimessä hävittää.

Helsingin Kirjamessujen ohjelmalavoilla käsitellään tänä vuonna uutuuksien lisäksi myös vanhempaa kirjallisuutta. Omissa keskusteluissaan luodataan mm. Edith Södergranin, Emily Dickinsonin, Mirkka Rekolan ja Ian M. Banksin tuotantoa.  Ohjelmassa pohditaan lisäksi kirjan kiertotaloutta, jota antikvariaatit edustavat.
                     

Avoimin mielin, aikaa säästelemättä

Antikvariaattiselle osastolle tullaan usein mukana lista kirjoista, joita etsitään. Henkilökunta auttaa mielellään ja kertoo, onko kyseisiä kirjoja myynnissä. Toiset tulevat osastoille fiilistellen tutkimaan tarjontaa. ”Kannattaa varata tarpeeksi aikaa osastojen tutkimiseen ja kirjoihin tutustumiseen. Listat ja valmiiksi mietityt hakukohteet helpottavat kovasti. Avoimin mielin kannattaa tulla, sillä kuten kirjamessuilla aina, niin myös täältä voi löytää kirjoja,  joita ei koskaan tiennyt edes kaipaavansa”, vinkkaa Surojegin. ”Itse luen mielelläni kirjoja, joihin viitataan toisessa kirjassa. Kun tätä polkua lähtee kulkemaan ja tarttuu aina vinkkausten perusteella seuraavaan kirjaan, huomaa neljän viiden kirjan jälkeen olevansa kaukana siitä kirjasta, josta lukemisen aloitti. Kirjojen lukeminen on kuin reppumatkailua, jossa tärkeintä ei ole päämäärä vaan matka itsessään.”

Antikvaarisille Kirjamessuille 2023 osallistuu 36 yritystä.

Helsingin Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Samaan aikaan on Levymessut ja Postimerkkimessut, Viini & Ruoka -tapahtuma sekä erityisruokavalioiden Lautasella-tapahtuma.

Lisätietoja:
tiedottaja Teija Armanto, Messukeskus, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com
Suomen Antikvariaattiyhdistyksen puheenjohtaja Timo Surojegin, puh. 040 556 8287, timo.surojegin@gmail.com

www.helsinginkirjamessut.fi #kirjamessut

fb https://www.facebook.com/HelsinginKirjamessut
insta @helsinginkirjamessut
twitter @kirjamessutHKI

Kuvia Helsingin Kirjamessuilta http://mediabank.messukeskus.com

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions/ for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. |  Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Studiassa 2023 kohdattiin tulevaisuuden merkeissä ja tutustuttiin opintomahdollisuuksiin 13 400 nuoren voimin29.11.2023 17:30:00 EET | Tiedote

Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia toi Helsingin Messukeskukseen kahden päivän aikana 13 400 uteliasta nuorta, jotka tutustuivat tulevaisuuden yli 130 näytteilleasettajan tarjoamiin opiskelu- ja uramahdollisuuksiin Suomessa ja maailmalla. Keskiviikkona kuultu Presidenttiehdokkaat grillissä -tentti herätti kiinnostusta ja sai ennätysyleisön. Studian järjestävät yhteistyössä Helsingin Messukeskus ja Suomen Lukiolaisten Liitto.

Atlantin ylittänyt Jari Saario veneineen Vene 24 Båt -messuilla29.11.2023 13:38:45 EET | Tiedote

Palomies, pelastussukeltaja Jari Saario teki vuonna 2023 ainutlaatuisen Atlantin valtameren ylityksen soutuveneellä kaksi kertaa. Matkaa seurattiin tammikuusta lokakuuhun suurella kiinnostuksella. Nyt Saario on kertomassa hurjasta reissustaan, sen haasteista ja huippuhetkistä venemessuilla. Saario tuo Vene 24 Båt -messuille 9. – 18.2.2024 Helsingin Messukeskukseen soutuveneensä, jossa vietti 178 vuorokautta ja jolla souti 11 800 km.

EMBARGO 28.11.2023 klo 12.30 Hausjärven lukio palkittiin Studia-messuilla kestävän kehityksen edistämisestä: ”Pienet lukiot voivat kääntää pienuuden voimavaraksi heikkouden sijaan”28.11.2023 12:30:00 EET | Tiedote

Suomen Lukiolaisten Liitto ja Helsingin Messukeskus myönsivät tänään avautuneilla Studia-messuilla 2000 euron arvoisen lukiolaisstipendin Hausjärven lukiolle. Vuonna 2023 stipendin myöntöperusteissa korostuivat opiskelijalähtöisesti koulussa tehdyt kestävyysinnovaatiot. Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 28.–29.11.2023 yhteistyössä Suomen Lukiolaisten liiton kanssa.

Studiassa 2023 kohtaavat tulevaisuuttaan suunnittelevat nuoret ja presidenttiehdokkaat27.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia tuo yhteen opintojaan suunnittelevat nuoret ja 130 vaihtoehtoja tarjoavaa näytteilleasettajaa sekä tarjoaa ajankohtaisen ohjelman. Keskiviikon 29.11. Presidenttiehdokkaat grillissä -keskustelussa ehdokkaat vastaavat Suomen Lukiolaisten Liiton kysymyksiin, miten he edistäisivät nuorille tärkeitä asioita. Studia järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 28.–29.11.2023 yhteistyössä Suomen Lukiolaisten liiton kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme