Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Kivinevan tuuli- ja aurinkovoimahankkeen (Siikalatva) ympäristövaikutusten arviointi käynnistyy, yleisötilaisuus 2.10.

Jaa

Taaleri Energia Oy:n omistama hankeyhtiö Kivinevan Tuulipuisto Ky suunnittelee tuuli- ja aurinkovoimahanketta Siikalatvan Kivinevan alueella. Hankkeeseen sisältyy myös sähkönsiirto, jota varten tarkastellaan kolmea eri vaihtoehtoa.

Hanketta koskeva yleisötilaisuus järjestetään maanantaina 2.10.2023 klo 17.00 alkaen Siikalatvan kunnan valtuustosalissa (Pulkkilantie 4, 92600 Pulkkila). Kahvitarjoilu klo 16.30 alkaen. Tilaisuuteen on etäosallistumismahdollisuus (Teams). Etäosallistumislinkki on edellä mainitulla hankkeen verkkosivulla ennen tilaisuutta. Tilaisuudessa esitellään myös hankkeen kaavoitusta. Kaikki asiasta kiinnostuneet ovat tervetulleita kuulemaan ja osallistumaan.

Arviointiohjelma nähtävillä

Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen ympäristövaikutusten arviointiohjelma on nähtävillä 20.9.- 20.10.2023 välisen ajan Siikalatvan kunnan sekä Haapaveden ja Raahen kaupunkien internet-sivujen virallisissa ilmoituksissa sekä ympäristöhallinnon verkkosivulla osoitteessa www.ymparisto.fi/kivinevantuulivoimaYVA.

Paperiset versiot ovat lisäksi luettavissa seuraavissa paikoissa:

  • Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus (aulapalvelut), Veteraanikatu 1, 90100 Oulu
  • Siikalatvan kunnantalo, Pulkkilantie 4, 92600 Pulkkila
  • Rantsilan kirjastossa (Kunnantie 1, 92500 RantsilaHaapaveden kaupungintalolla (Tähtelänkuja 1, 86600 Haapavesi)
  • Haapaveden kirjastossa (Urheilutie 64B, 86600 Haapavesi)
  • Raahen kaupungintalolla (Rantakatu 50, 92100 Raahe)
  • Raahen kirjastossa (Rantakatu 45, 92100 Raahe)

Kannanotot ELY-keskukselle 20. lokakuuta mennessä 

Jokaisella on oikeus esittää mielipiteensä ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Mielipiteet tulee toimittaa kirjallisena 20.10.2023 mennessä YVA-lain mukaisena yhteysviranomaisena toimivalle Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle sähköpostitse osoitteeseen kirjaamo.pohjois-pohjanmaa@ely-keskus.fi tai postitse osoitteella PL 86, 90101 OULU. Viite POPELY/861/2023. 

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus antaa lausuntonsa arviointiohjelmasta kuukauden kuluessa nähtävilläoloajan päättymisestä. Lausunto, joka sisältää yhteenvedon arviointiohjelmaan jätetyistä lausunnoista ja mielipiteistä, tulee nähtäville osoitteeseen
www.ymparisto.fi/kivinevantuulivoimaYVA.

Suunnitteilla enintään 28 tuulivoimalaa

Hankealue sijaitsee Siikalatvan kunnan länsiosassa, Hyvärilän kylästä pohjoiseen. Siikalatvan Pulkkilan kuntakeskus on 3,6 kilometrin etäisyydellä. Lähimmät naapurikunnat ovat Haapavesi ja Raahe. Kivinevan hankealue rajoittuu lännessä Leuvannevan tuulivoimahankkeen suunniteltuun alueeseen ja hankealueen pohjoispuolelle suunnitellaan Taikkonevan tuulivoimahanketta. Hankealueen laajuus on yhteensä noin 3800 hehtaaria.

Hankealueelle suunnitellaan enintään 28 tuulivoimalaa, yksi tai kaksi aurinkoenergian tuotantoaluetta sekä yksi tai useampia sähköasemia. Aurinkovoimaloita suunnitellaan kahdelle turvetuotannosta poistuvalle tai jo poistuneelle alueelle samalla hankealueella tuulivoimaloiden kanssa. Osana tätä YVA-menettelyä arvioidaan tuulivoiman, aurinkoenergian tuotantoalueiden ja sähkönsiirtoreittien ympäristövaikutukset.

Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho noin 8–10 MW. Tuulivoimaloiden arvioitu sähköntuotanto on noin 620 gigawattituntia (GWh) vuodessa. Aurinkovoimaloiden suunniteltu huipputeho on yhteensä 100–300 megawattia (MW), ja arvioitu sähköntuotanto 150–230 gigawattituntia (GWh) vuodessa. Sähkönsiirtoon suunnitellaan 400 kilovoltin (kV) voimalinjaa.

Vaihtoehdot

Vaihtoehto VE0:    Hanketta ei toteuteta. Tuulivoimaloita, aurinkovoima-aluetta ja sähkönsiirtoa ei rakenneta.

Vaihtoehto VE1:     Hankealueelle rakennetaan enintään 28 tuulivoimalaa ja aurinkovoimaa kahdelle, kokonaispinta-alaltaan noin 280 hehtaarin kokoiselle alueelle. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho 8-10 MW.

Vaihtoehto VE2:    Hanke toteutetaan edellistä vaihtoehtoa pienempänä. Tarkasteltavat voimalamäärät määritetään saadun palautteen ja luontoselvitysten perusteella.

Sähkönsiirto

Hankkeen tuottaman sähkön siirtämiseksi kantaverkkoon tarkastellaan kolmea vaihtoehtoa.

Vaihtoehto SVE1:    Hankealueen sähköasemalta rakennetaan 400 kV voimalinja länsi-luoteeseen Elenia Verkko Oy:n Vihanti-Pulkkila-linjan johtokäytävässä, verkkoliityntä Lumimetsän sähköasemalle. Reitin pituus on noin 24,3 km. Sähkönsiirtolinja on yhteinen alueelle suunniteltavan Leuvannevan tuulivoimahankkeen kanssa. Vaikutusarviointi tapahtuu pääosin osana Leuvannevan YVA-menettelyä, mutta arviointi raportoidaan soveltuvin osin myös tämän hankkeen arviointiselostuksessa. Sähkönsiirtolinja kulkee Siikalatvan kunnan sekä Haapaveden ja Raahen kaupunkien alueilla.

Vaihtoehto SVE2:    Hankealueen sähköasemalta rakennetaan 400 kV voimalinja etelään Fingrid Oy:n Pysäysperä-Pyhänselkä-linjan johtokäytävässä, liityntä suunnitteilla olevalle Pihtinevan sähköasemalle Haapavedellä. Reitin pituus on noin 20,1 km. Sähkönsiirtolinja on yhteinen alueelle suunniteltavien Taikkonevan ja Leuvannevan tuulivoimahankkeiden kanssa. Vaikutusarviointi tapahtuu pääosin osana niiden YVA-menettelyjä, mutta arviointi raportoidaan soveltuvin osin myös tämän hankkeen arviointiselostuksessa. Alavaihtoehtona tarkastellaan reittiä, joka kiertää Haapaveden lintuvedet ja suot -Natura-alueen. Sähkönsiirtolinja kulkee Siikalatvan kunnan ja Haapaveden kaupungin alueilla.

Vaihtoehto SVE3:    Hankealueen sähköasemalta rakennetaan 400 kV voimalinja itään. Hankealueella linja kulkee Elenia Verkko Oy:n Vihanti-Pulkkila-linjan johtokäytävässä, siitä eteenpäin rakennetaan uutta johtokäytävää. Liityntä tapahtuu suunnitteilla olevalle Siikalatvan sähköasemalle Siikalatvalla. Reitin pituus on noin 14,6 km. Sähkönsiirtoreitti kulkee Siikalatvan kunnan alueella.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteysviranomainen: Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, yhteyshenkilö ylitarkastaja Pirkko-Liisa Kantola, p. 0295 038 340, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Hankkeesta vastaava: Kivinevan Tuulipuisto Ky, yhteyshenkilö projektipäällikkö Miia Istolahti / Etha Wind, p. 050 354 6727, etunimi.sukunimi@ethawind.com

YVA-konsultti: Ecobio Oy, yhteyshenkilö projektipäällikkö Marja Savolainen, p. 020 765 6149, etunimi.sukunimi@ecobio.fi

Tietoa julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus on asettanut nähtäville Sievin Malakakankaan tuuli- ja aurinkovoimapuiston ympäristövaikutusten arviointiselostuksen21.2.2024 12:51:23 EET | Tiedote

Ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain mukainen ympäristövaikutusten arviointiselostusta koskeva kuulutus on nähtävillä 21.2. – 21.4.2024 Sievin kunnan sekä Kannuksen ja Kalajoen kaupunkien internet-sivujen virallisissa ilmoituksissa. YVA-aineisto on nähtävillä osoitteessa www.ymparisto.fi/malakakankaantuulivoimaYVA. Paperimuodossa YVA-selostukseen voi tutustua Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksessa (Veteraanikatu 1, Oulu), Sievin kunnanvirastossa, Kannuksen ja Kalajoen kaupungintaloilla sekä Sievin, Kannuksen ja Kalajoen pääkirjastoissa.

ELY-keskuksen kautta aluetalouteen yli 384 miljoonaa euroa vuonna 20237.2.2024 09:30:05 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus toimii alueen kehittäjäviranomaisena ja merkittävänä aluetaloudellisena rahoittajana. ELY-keskuksen hallinnonalan kautta kanavoitui sen toiminta-alueelle vuonna 2023 yli 384 miljoonaa euroa. Rahoituksella edistetään alueen elinkeinojen, maaseudun, liikenteen ja työmarkkinoiden kehitystä ja turvataan ympäristön ja ihmisten hyvinvointia. ELY-keskuksen myöntämään rahoitukseen liittyy usein yksityisten ja muun julkisen hallinnon rahoitusta, joten ELY-keskuksen rahoitus on generoinut aluetaloutta moninkertaisesti käytettyyn rahoitukseen verrattuna.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye