Jyväskylän yliopisto

Uni vähentää nuoren urheilijan kokemaa stressiä

Jaa

Tuoreen tutkimuksen mukaan unella on merkittävä rooli harjoittelusta palautumisen lisäksi myös nuoren urheilijan kokeman stressin hallinnassa. Jo yksi ylimääräinen tunti unta voi laskea koetun stressin tasoa merkittävästi.

Nuori hiihtäjä maastossa
Most Photos: Y-SELEZNEV Most Photos: Y-SELEZNEV

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan väitöskirjatutkija Christina Kuorelahden (M.Sc., LitM.) tutkimus käsitteli nuorten, urheilulukiossa opiskelevien maastohiihtäjien kehitystä ja palautumista. Tutkimuksen mukaan nuoret urheilijat voivat hyötyä unidatan, kuten unen aikaisen sydämen sykkeen ja sykevälivaihtelun sekä unen kestosta ja nukahtamisesta kertovan informaation, keräämisestä. Uni näyttäisi olevan aliarvostettu palautumiskeino, joka auttaa paitsi harjoittelusta palautumisessa, myös koetun stressin hallinnassa. 

- Yllätyin siitä, että yksi ylimääräinen tunti unta johti jopa 10–15 prosentin laskuun koehenkilön koetuissa stressipisteissä. Tämä tulos havaittiin neljän kuukauden kilpailukauteen valmistavan jakson aikana. Tulevaisuudessa olisi kiinnostavaa selvittää, lisääntyykö unen hyödyt entisestään kilpailujakson aiheuttaman stressin aikana, Kuorelahti pohtii. 

Tutkimuksessa todetaan, että sykemittaukset, jotka kerätään yöunen aikana, voivat tarjota urheilijoille hyödyllistä tietoa erityisesti harjoitusleireillä ja kilpailukaudella. Lisäksi nykyinen teknologia mahdollistaa näiden arvojen keräämisen tavalla, jossa vaaditaan vähän, tai ei lainkaan, vaivaa. 

- Kaikki tiedämme, että teknologia jatkaa kehittymistään ja se näkyy myös urheilun kontekstissa, sillä esimerkiksi unidataa voidaan kerätä nukkuessasi omassa sängyssä patjan alle laitettavalla mittalaitteella. Toki se ei ole täydellistä, ja meidän on varmistettava, että kerätty data on tarkkaa ja luotettavaa, ja myös siksi tämä tutkimus on erittäin tärkeä, Kuorelahti sanoo. 

Väitöskirja keskittyi myös urheilijoiden kehitykseen lukion aikana. Vuoden mittaisesta seurannasta saadut tulokset osoittivat progressiivista kehitystä lajispesifeissä suorituskykytesteissä, mutta muut suorituskykyyn liittyvät mittarit osoittivat vähäistä tai ei lainkaan parannusta. 

- Voisi odottaa, että nuorten urheilijoiden suorituskyky paranisi luonnostaan, mutta niin ei välttämättä ole. Nykyään nuoret urheilijat harjoittelevat erittäin korkealla tasolla, eikä muutos automaattisesti tarkoita, etteivätkö urheilijat kehittyisi. Tässä tutkimuksessa verimuuttujien ja koetun stressin lisämittaukset osoittivat, että asianmukainen ravitsemus sekä fyysinen ja henkinen terveys säilyivät, mutta parannukset olivat havaittavissa vain yhdessä lajikohtaisessa suorituskykytestissä. On tärkeää, että valmentajat ja urheilijat tietävät, etteivät suorituskykyyn liittyvät parannukset aina etene lineaarisesti, Kuorelahti korostaa. 

Väitöskirja koostui neljästä alatutkimuksesta, joissa oli yhteensä 37 nuorta urheilijaa, jotka opiskelivat Vuokatti-Ruka Urheiluakatemiassa. Työtä tuki Amerin kulttuurisäätiö. 

Christina Kuorelahden väitöskirjan "Monitoring and development of junior cross-country skiers during sports high school" julkinen tarkistustilaisuus pidetään 30.09.2023 klo 12 Sokos hotelli Vuokatin auditoriossa (Kidekuja 2, Vuokatti). Professori Thomas Losnegard (Norwegian School of Sport Sciences) toimii opponenttina and professori Vesa Linnamo (Jyväskylän yliopisto) kustoksena. Väitöstilaisuus on englanninkielinen. 

Christina Kuorelahti valmistui liikuntatieteiden kandidaatiksi Michiganin teknillisestä yliopistosta vuonna 2012 ja liikuntatieteiden maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2015. Kuorelahti on työskennellyt liikuntatieteellisen tiedekunnan väitöskirjatutkijana Vuokatissa Jyväskylän yliopistossa syyskuusta 2017 lähtien. 

Lisätietoja: 

Christina Kuorelahti 
christina.m.mishica@jyu.fi  
+358 40 686 0843 

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Koneoppiminen auttaa ennustamaan ylipainoa ja kestävyyskuntoa - apua ennaltaehkäisevien hoitojen kehittämisessä22.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopistossa tehdyssä väitöstutkimuksessa selvitettiin tekoälyn ja koneoppimisen mahdollisuuksia kestävyyskunnon ja ylipainon ennustamisessa sekä henkilökohtaisen terveysindeksin kehittämisessä. Kokonaisuutena koneoppiminen mahdollistaa yksilölle parempien hoitomuotojen valitsemisen sekä hoitojen kehittämisen ennaltaehkäisevämpään suuntaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye