Keskuskauppakamari budjettiriihestä: Välttämätöntä, että pohjoismainen työlinja pitää ja julkista taloutta tasapainotetaan

Jaa

Keskuskauppakamarin mukaan on välttämätöntä, että hallitus päätti budjettiriihessään pitää kiinni hallitusohjelmaan kirjatusta pohjoismaisesta työlinjasta. Työnteon kannustavuuden parantaminen ja työllisyyden vahvistaminen vaativat rakenteellisia uudistuksia sosiaaliturvaan sekä ansiotuloverojen keventämistä.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. Kuva: Liisa Takala. Liisa Takala

”Kyse on johdonmukaisesta työlinjasta, ei siitä keneltä otetaan tai kenelle annetaan. Työnteon kannustimia on parannettava aktiiviväestön parissa kaikilla tulotasoilla niin ansiotuloverotusta keventämällä kuin sosiaaliturvan kannustinloukkuja leikkaamalla. Tämä oli myös IMF:n tämän vuoden maaraportin viesti Suomelle”, sanoo Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi. 

Suomi on noin neljä prosenttiyksikköä muita Pohjoismaita perässä työllisyysasteessa. Jos hallitus saa toimenpiteillään nostettua työllisyysastetta yhdellä prosenttiyksiköllä se tarkoittaa noin 1,3 miljardin euron julkisen talouden vahvistamista nettona, Romakkaniemi muistuttaa. 

Keskuskauppakamari on huolissaan edelleen heikentyneestä julkisen talouden tilanteesta.  

”Suomi on elänyt yli varojensa jo vuosikausia. Edellisen hallituksen jäljiltä jäänyt velkavuori on valtava ja valtion korkomenojen kasvu on vakava asia. On erittäin tärkeää, että hallitus ottaa velkaantumisen taittamisen tosissaan ja sitoutuu tasapainottamaan julkista taloutta pitkällä aikavälillä”, Romakkaniemi sanoo. 

Keskuskauppakamarin mukaan on erittäin tärkeää, että vastapainoksi talouden tasapainottamiselle, hallitus panostaa kasvuun lisäämällä TKI-panostuksia sekä investoimalla kertaluonteisesti infrahankkeisiin. 

”TKI-panostusten kasvattaminen ja osaamiseen panostaminen esimerkiksi perusopetuksen määrärahoja vahvistamalla ovat hienoja uutisia. Näillä päätöksillä rakennetaan tulevaisuutta”, sanoo Romakkaniemi. 

Keskuskauppakamari kiittelee myös hallituksen infrapakettia, sillä infrahankkeiden nopealla käynnistämisellä voidaan helpottaa myös synkkää suhdannetilannetta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keskuskauppakamari

Yritykset odottavat YK:n ilmastokokouksesta suuntaa – Seuraa näitä kolmea asiaa kokouksessa28.11.2023 06:58:00 EET | Tiedote

Torstaina alkavalta YK:n ilmastokokoukselta odotetaan välitilinpäätöstä Pariisin ilmastosopimuksen onnistumisesta sekä päätöksiä puhtaan energian lisäämisestä ja fossiilisten polttoaineiden alasajosta. Suomella on kokouksessa ensimmäistä kertaa oma paviljonki. Kokoukseen osallistuva Keskuskauppakamarin johtava asiantuntija Teppo Säkkinen kehottaa seuraamaan erityisesti kolmea asiaa ilmastokokouksessa.

Keskuskauppakamari: Liikenteen tulevaisuuden linjanvedot tehdään EU:ssa - neljä teesiä parempaan liikennepolitiikkaan24.11.2023 06:57:00 EET | Tiedote

Suomen intressien varmistamisesta kansallisesti tärkeiden liikennekysymysten osalta on huolehdittava nyt, kun EU-komission uutta ohjelmaa valmistellaan. Kannat pitää olla valmiina jo yhteistä ohjelmaa muodostettaessa, jotta niillä olisi painoarvoa. Keskuskauppakamari on yhdessä ITS Finlandin kanssa valmistellut neljä teesiä, jotka vaikuttaisivat myönteisesti Suomen liikennepolitiikkaan seuraavan EU-komission kaudella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme