Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitos avainroolissa kiihdytinlaitteiden suunnittelussa, rakentamisessa ja toimituksissa uudelle saksalaiselle FAIR-tutkimuskeskukselle

Jaa

Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella on merkittävä vaikutus Saksan Darmstadtiin rakenteilla olevaan monitieteiseen ja kansainväliseen FAIR-kiihdytinlaboratorioon. Laitoksen tutkijoiden vastuulla on koordinoida Suomessa kiihdytinkomponenttien suunnittelua, rakentamista ja toimitusta FAIRiin.

FAIR-tutkimuslaitos on vielä rakenteilla. (Kuva: GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung)
FAIR-tutkimuslaitos on vielä rakenteilla. (Kuva: GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung) GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung

Suomi osallistuu uuden kansainvälisen FAIR-tutkimuslaitoksen (Facility for Antiproton and Ion Research in Europe) perustamiseen, rakentamiseen ja tutkimustoimintaan. Saksan Darmstadtiin rakennettava monitieteinen FAIR-kiihdytinlaboratorio toteutetaan kansainvälisenä yhteistyönä. Mukana on kymmenen valtiota Suomi mukaan lukien. FAIR-hankkeeseen liittyvästä hallinnosta ja tieteellisestä toiminnasta huolehtii Helsingin yliopiston yhteydessä toimiva Fysiikan tutkimuslaitos, joka on viiden suomalaisen yliopiston yhteisorganisaatio. Myös Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratorio on vahvasti mukana FAIR:n tutkimustoiminnassa ja laitekehityksessä.

- Suomen osallistuminen FAIR:n täydentää Suomen ja erityisesti Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen kansainvälistä tutkimustoimintaa ja varmistaa osaltaan ydinfysiikan tutkimustyön korkean tason ylläpitämisen, kertoo apulaisprofessori Tuomas Grahn Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselta, joka on myös Fysiikan tutkimuslaitoksen FAIR-toiminnan projektipäällikkö Suomessa.

Jyväskylässä FAIR-toiminnan keskittymä

Tällä hetkellä Suomen FAIR-toiminta on keskittynyt Jyväskylään, sillä Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksen tutkijoita toimii tiiviisti FAIR-projektin parissa Suomessa. Tämä tarkoittaa sitä, että suuri osa suomalaisten kiihdytinkomponenttien suunnittelusta, rakentamisesta ja toimituksesta on fysiikan laitoksen tutkijoiden vastuulla.

- Kokeellisen kiihdytinpohjaisen fysiikan tutkimus vaatii paljon mittalaitteistojen kehitys-, ylläpito- ja optimointityötä. Olemme vahvasti mukana esimerkiksi ydinfysiikan NUSTAR-kokeessa FAIRissa, johon käytännössä kaikki toimittamme kiihdytinkomponentit ja spektrometrit liittyvät, iloitsee Grahn.

Tieteellisesti projektilla on suurta hyötyä Jyväskylän yliopiston fysiikan laitokselle. Esim. NUSTAR-koe täydentää fysiikan laitoksen tutkijoiden tieteellisiä mahdollisuuksia myös sellaisiin kokeisiin, joita ei voi fysiikan laitoksen kiihdytinlaboratoriossa tehdä. Vastaavasti FAIR:n tutkijaverkostot ovat toteuttaneet kokeita kiihdytinlaboratoriossa.

- Hyödymme projektista taloudellisesti mm. henkilötyövuosien muodossa ja väitöskirjoina. Suomen osuus rakennuskustannuksista on n.  13 M€, josta iso osa koostuu laitetoimituksista. Osa rakennettavien laitteiden tuotannosta ulkoistetaan, joten koko projekti hyödyttää myös Suomen teollisuutta, selventää Grahn.

Tutkimuksia jo meneillään

Vaikka FAIR-tutkimuslaitosta rakennetaan vielä muutaman vuoden ajan, on siellä jo tehty tieteellisiä kokeita ns. Phase-0 ohjelmassa, joka hyödyntää jo olemassa olevia kiihdyttimiä yksinkertaisuuden vuoksi.

- Meillä Jyväskylän yliopiston fysiikan laitoksella kuten myös Fysiikan tutkimuslaitoksella on ollut merkittävä edustus Phase-0 kokeissa. Uusia tutkimustuloksia on syntymässä ja esimerkiksi väitöskirja on valmistumassa jo myöhemmin tänä syksynä, selventää Grahn.

FAIR-projektin videoilla fysiikan laitoksen tutkijat kertovat hankkeesta yksityiskohtaisemmin.

Lisätietoa:

Yhteyshenkilöt

Apulaisprofessori Tuomas Grahn, tuomas.grahn@jyu.fi, +358408054516

Kuvat

FAIR-tutkimuslaitos on vielä rakenteilla. (Kuva: GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung)
FAIR-tutkimuslaitos on vielä rakenteilla. (Kuva: GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung)
GSI Helmholtzzentrum für Schwerionenforschung
Lataa

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Pyöräillen vai vanhempien kyydillä kouluun? Vanhempien liikunnallisuus ja lyhyet matkat edistävät aktiivista kulkemista8.5.2025 06:30:00 EEST | Tiedote

Koulumatkojen kulkeminen aktiivisesti, esimerkiksi pyöräillen tai kävellen, on vähentynyt merkittävästi, osoittaa Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan pitkittäistutkimus. Tutkimuksessa verrattiin 1980-luvulla koulua käyneiden koulumatkaliikkumista heidän lastensa koulumatkaliikkumiseen 2010-luvun lopulla. Vanhempien rooli on tärkeä, sillä heidän liikunnallisuutensa vaikuttaa myönteisesti lasten aktiiviseen koulumatkaliikkumiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye