Väitös: Kantasoluperäinen pigmenttiepiteeli on lupaava solusiirre verkkokalvon ikärappeuman hoitoon
Filosofian maisteri Taina Viheriälä osoitti väitöstutkimuksessaan, että verkkokalvon kantasoluperäisten pigmenttiepiteelisolujen ominaisuudet parantuvat, kun solujen viljelyolosuhteisiin tehdään kohdennettua muokkaamista. Löydös on lupaava askel verkkokalvon ikärappeuman hoidon kehitykselle.

Näköaistia pidetään ihmisen hyvinvoinnin ja elämän laadun kannalta yhtenä tärkeimmistä aisteistamme. Näkökykyä ylläpitää ja siitä huolehtii verkkokalvon pigmenttiepiteeli, joka sijaitsee silmän takaosassa. Tämä ylläpitotyö on epiteelisolukolle kuluttava prosessi. Siksi yleisin ikääntyneillä ihmisillä todettu silmäsairaus, verkkokalvon ikärappeumatauti, johtuukin juuri kyseisen epiteelisolukon toiminnan häiriöstä. Ikärappeumatauti heikentää näkökykyä ja voi taudin edetessä johtaa jopa sokeuteen.
– Tällä hetkellä hoitokeinot ikärappeumaan ovat varsin rajalliset. Solusiirtohoitoa, jossa vaurioituneet pigmenttiepiteelisolut korvataan terveillä soluilla, pidetään potentiaalisena tulevaisuuden hoitokeinona, Taina Viheriälä kertoo.
Ihmisen alkion kantasoluista voidaan nykyisillä menetelmillä valmistaa verkkokalvon pigmenttiepiteelisoluja, mutta solujen ominaisuudet ja kehittyneisyysaste eivät ole vielä täysin vastanneet silmässä olevia pigmenttiepiteelisoluja. Väitöskirjatyössään Viheriälä osoitti, että viljelyolosuhteiden kohdennetulla muokkaamisella on positiivisia vaikutuksia solujen ominaisuuksiin sekä kehittyneisyyden tasoon.
– Keskityimme tutkimuksessa pigmenttiepiteelisolujen ominaisuuksiin ja kehittyneisyyteen kahdella eri lähestymistavalla: muokkasimme laboratoriossa käytettyä solujen kasvatusalustaa sekä tutkimme kasvatusajan vaikutusta solujen kehittyneisyyteen.
Kasvualustan proteiinipinnoitetta muokattiin niin, että siitä tuli vakaampi ja se muistutti enemmän tukirakennetta, joka sijaitsee silmässä pigmenttiepiteelin alla. Nämä muokkaukset paransivat solujen toiminnallisuutta ja solukerroksesta tuli tasalaatuisempi. Pidempi kasvatusaika puolestaan lisäsi etenkin solujen kykyä sietää solustressiä, jolla on tärkeä merkitys esimerkiksi solusiirtohoidon onnistumisen kannalta.
Viheriälän väitöstutkimus antaa merkittävästi uutta tietoa kantasoluperäisestä verkkokalvon pigmenttiepiteelistä ja sen ominaisuuksista. Työssä on erityisesti otettu huomioon niitä seikkoja, jotka vaikuttavat solusiirtohoidon onnistumiseen. Siten väitöskirjatyön tuloksia voidaan suoraan hyödyntää ikärappeumataudin hoidon kehityksessä.
Taina Viheriälä asuu Lempäälässä. Hän jatkaa väitöksen jälkeen tutkijana Tampereen yliopistossa väitöskirjan aihepiiriin kuuluvien jatkoprojektien parissa. Tähtäimessä on myös tutkijajakso ulkomailla.
Väitöstilaisuus perjantaina 6. lokakuuta
Filosofian maisteri Taina Viheriälän biolääketieteen alaan kuuluva väitöskirja In Vitro Maturation and Functionality Assessment of Human Pluripotent Stem Cell-Derived Retinal Pigment Epithelium for Therapeutic Applications tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa perjantaina 6.10.2023 klo 12 alkaen Arvo-rakennuksen auditoriossa F114 (Arvo Ylpön katu 34, Tampere). Vastaväittäjänä toimii apulaisprofessori Amanda Carr Lontoon yliopistosta. Kustoksena toimii tenure track -professori Soile Nymark lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Taina Viheriälä
taina.viheriala@tuni.fi
0503483690
Kuvat

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto
Väitös: Epäasiallista verkkokeskustelua kitkevät teknologiat vaativat huolellista suunnittelua30.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Miljoonat ihmiset jakavat päivittäin mielipiteitään, tietojaan ja tunteitaan internetin keskustelualustoilla. Filosofian maisteri Joel Kiskola esittää väitöstutkimuksessaan näkökulmia, jotka auttavat suunnittelijoita kehittämään parempia teknisiä ratkaisuja epäasiallisen verkkokeskustelun kitkemiseen ja rakentavan keskustelun edistämiseen.
Väitös: Naisten murtumamäärät pienenevät ja leikkaushoidon kynnys kasvaa raskaus- ja lapsivuodeaikana30.11.2023 09:30:00 EET | Tiedote
Lääketieteen lisensiaatti Lauri Nyrhi selvitti väitöskirjatutkimuksessaan murtumien ja ortopedisten leikkausten ilmaantuvuutta raskausaikana ja sen jälkeen. Lisäksi hän tutki murtumien vaikutusta raskauden kulkuun ja synnytykseen.
Keliakian esiintyvyys Suomessa on kasvussa30.11.2023 07:35:00 EET | Tiedote
Tuore tutkimus osoittaa, että keliakiaa sairastaa jo 2,4 prosenttia suomalaisista. Sairaus on silti yhä vahvasti alidiagnosoitu.
Väitös: Kuvaan perustuvia mittauksia voidaan hyödyntää raskaan kaluston puomeissa29.11.2023 10:00:00 EET | Tiedote
Konenäön ja tekoälyn kehitys sekä yleistyminen mahdollistavat liikkuvien työkoneiden lisääntyvän automatisoinnin. DI Petri Mäkinen tutki väitöskirjassaan, miten kuvaan perustuvia mittauksia voidaan hyödyntää liikkuvien työkoneiden robottimaisten puomien ohjauksessa. Puomeja käytetään esimerkiksi kaivosteollisuudessa kallioporaamiseen.
Uusi tutkimus tukee näyttöä, että tyypin 1 diabetes kehittyy eri lapsilla eri tavoin28.11.2023 08:20:00 EET | Tiedote
Uusi tutkimus vahvistaa käsitystä tyypin 1 diabetekseen johtavien mekanismien monimuotoisuudesta, ja liittää ne ensimmäisenä ilmaantuvaan haiman autovasta-aineeseen. Muutoksia havaittiin jopa vuotta ennen autovasta-aineiden kehittymistä. Myös enterovirusten roolista taudin synnyssä saatiin lisänäyttöä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme