Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Hallitus sahaa suomalaisten tulevaisuusoksaa

Jaa

Ammattiliitto JHL on huolissaan hallituksen kaavailemista hyvinvointialueiden rahoitusleikkauksista. Suunnitellut budjettileikkaukset iskevät erityisen kovaa pienituloisiin lapsiperheisiin.

Hallitus on kertonut rajusti leikkaavansa sote- ja pelastuspalveluja tuottavilta hyvinvointialueilta. Suunniteltu on summa 400 miljoonaa euroa, joka kohdistuu budjettikehyksiin vuonna 2027. Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine pitää tätä täysin kohtuuttomana.

– Kaikki tiedämme, että sote-palveluiden tarve on jyrkässä kasvussa ja että alan on kilpailtava työntekijöistä myös palkoilla. Vuoden 2024 rahoitus on 24,7 miljardia euroa ja vuoden 2027 rahoitus 24,8 miljardia, kun se oli 25,2 miljardia kevään 2023 budjettikehyksissä.

– Miten on mahdollista, että palvelut saadaan turvattua ja tuotettua laadukkaasti tällä rahoituskehityksellä?

Budjettiriihestä tähän mennessä tulleiden tietojen mukaan kaikki valtiovarainministeriön pohjaesityksessä olevat työntekijöihin, työmarkkinajärjestelmään, sosiaaliturvaan ja maahanmuuttoon kohdistuvat kiristykset ja heikennykset olisivat tulossa sellaisenaan voimaan.

– Bensaveron lasku kannustaa huviajeluun, mutta samalla työmatkavähennystä leikataan. Tämä kurittaa ihmisiä, joiden on pakko käyttää omaa autoa työmatkoihin. Erityisen kipeästi se osuu pienipalkkaisiin ja osa-aikaista työtä tekeviin.

Niemi-Laine toteaa, että hallitus rankaisee erityisesti pienituloisia lapsiperheitä. Työttömyysturvan ja asumistuen heikennykset osuvat usein samoihin kotitalouksiin.

– Työttömyysturvan lapsikorotusten poistaminen leikkaa raskaimmin juuri lapsiperheiltä. Työttömyysturvan porrastus aiheuttaa jopa 700 euron menetykset kuukaudessa, jos toinen vanhemmista jää työttömäksi. Hallitus yrittää kompensoida tätä muutaman kympin lapsilisäkorotuksella.

Suomea uhkaa vakava työvoimapula lähivuosina, mutta hallitus ei lotkauta korvaansa asiantuntijoiden varoituksille.

-Toimet työperäisen maahanmuuton lisäämiseksi loistavat poissaolollaan.

Hallitus lisää rahaa poliisille ja puolustusvoimille. Niemi-Laine pitää tätä hyvänä asiana.

– Kokonaisturvallisuus kuitenkin kärsii, koska sisäiseen turvallisuuteen kuuluvaan palo- ja pelastustoimeen ei tule riittävää rahoitusta. Lisäksi sosiaali- ja terveyspalvelut tarvitsevat kipeästi rahoitusta. Onko Orpon ja Purran hallitus unohtanut koronapandemian ja sen, että Ukrainassa on sota?

Yhteyshenkilöt

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 165 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL: Regeringen plockar endast försämringar från de andra nordiska länderna, balansen på arbetsmarknaden är hotad29.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Stramare arbetsvillkor och kränkning av arbetstagarnas rättigheter förbättrar inte Finlands position i en nordisk jämförelse. De nordiska länderna och deras arbetsmarknader är mångfacetterade och till exempel när det gäller utförda arbetstimmar per anställd är Finland jämförelsens mönsterelev. Finland sticker ut bland de nordiska länderna på grund av en svagare demografisk försörjningskvot och en låg nettoinvandring.

JHL: Hallitus poimii muista Pohjoismaista vain heikennyksiä, työmarkkinoiden tasapaino vaarassa29.11.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Työehtojen kiristäminen ja työntekijöiden oikeuksien polkeminen eivät paranna Suomen asemaa Pohjoismaisessa vertailussa. Pohjoismaat ja niiden työmarkkinat ovat moninaisia, ja esimerkiksi työtunneissa työntekijää kohden Suomi on joukon mallioppilas. Suomi erottuu Pohjoismaiden joukosta heikomman väestöllisen huoltosuhteen ja pienen nettomaahanmuuton osalta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme