Raportti: Miten kestävyys ja vastuullisuus näkyvät valtion toiminnassa?

Jaa

Valtiokonttorin koostama yhteenveto valtionhallinnon vastuullisuusraporteista kuvaa, miten ministeriöt, virastot ja laitokset huomioivat kestävän kehityksen omassa toiminnassaan ja yhteisten varojen käytössä. Yhdessä valtionhallinto edistää kaikkien kestävän kehityksen Agenda2030-toimintaohjelman tavoitteiden saavuttamista.

Valtiokonttorin Kestävyys yhdessä -logo
Valtiokonttori

Vastuullisuusraporteissaan valtionhallinnon organisaatiot ovat tunnistaneet YK:n kestävän kehityksen tavoitteet, joiden saavuttamista ne voivat merkittävimmin edistää. Yleisimmin raporteissa tunnistettiin vastuullisen kuluttamisen, ilmastotoimien sekä rauhan, oikeudenmukaisuuden ja hyvän hallinnon tavoitteet. Raporteilla kuvataan myös sitä, miten organisaatio huolehtii toiminnastaan aiheutuvista suorista ekologisista, sosiaalisista ja taloudellisista vaikutuksista ympäristöönsä.

Vastuullisuusraportointi:

  • kannustaa organisaatioita kiinnittämään huomiota oman toiminnan vaikutusmahdollisuuksiin kestävän kehityksen edistämiseksi
  • paljastaa organisaatiolle mahdolliset haasteet oman toiminnan kestävyydessä
  • osoittaa sidosryhmille, kuinka organisaatio kertoo työstään ja seuraa sen toteutumista kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

 

Vastuullisuusraportteja laativien valtionhallinnon organisaatioiden määrä kasvussa

Kestävän kehittämisen kannalta on olennaista määritellä toiminnan seurannan tueksi mittarit, jotka yhdistävät lakisääteisten tehtävien toteuttamisen ja kestävän kehityksen tavoitteet. Jatkuva ja yhdenmukainen raportointi mahdollistaa työn edistymisen arvioimisen. Raportointivuosina organisaatiot ovat tunnistaneet edistävänsä keskimäärin neljästä viiteen kestävän kehityksen tavoitetta.

Yhteinen viitekehys auttaa tarkastelemaan, miten valtionhallinto edistyy kestävän kehityksen eteen tehtävässä työssä. Vaikka Suomi on menestynyt hyvin YK:n kestävän kehityksen maavertailussa, useassa ekologiseen kestävyyteen liittyvässä tavoitteessa Suomella on vielä työtä tehtävänään. Maavertailussa selvitetään vuosittain, miten valtiot edistävät globaalia kestävän kehityksen toimintaohjelma Agenda2030:tä ja siihen kuuluvia kestävän kehityksen tavoitteita.

Vuoden 2022 vastuullisuusraporteista toteutetussa yhteenvedossa tarkastellaan yhteensä 56 raporttia. Niistä 52 on ministeriöiden, virastojen ja laitosten laatimia. Valtiokonttorin ohjeen mukaisesti raportoivat myös Kansaneläkelaitos, Metsäkeskus, Senaatti-konserni ja Työterveyslaitos. Tarkastellut raportit julkaistiin viimeistään kesäkuussa 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Valtiokonttori on valtiovarainministeriön hallinnonalalla toimiva virasto, joka on perustettu vuonna 1876. Palvelemme valtionhallintoa, kansalaisia, kuntasektoria, yhteisöjä ja yrityksiä. Valtiokonttori vastaa valtion lainanotosta ja valtionvelan riskienhallinnasta. Hallinnoimme valtion myöntämiä lainoja, korkotukia ja valtiontakauksia. Valtiokonttori vastaa kustannustukien ja sulkemiskorvausten käsittelystä ja maksatuksista koronapandemian vuoksi kärsineille yrityksille. Valtiokonttorin tehtäviä ovat lisäksi valtion konsernilaskenta ja taloushallinnon sekä maksuliikkeen ohjaaminen. Tuemme valtion organisaatioita työelämän murroksessa ja edistämme tiedolla johtamista. Kansalaisille myönnämme muun muassa sotilasvamma- ja rikosvahinkokorvauksia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valtiokonttori

Statskontoret utbetalade 223 miljoner euro retroaktiv elpriskompensation2.12.2023 07:47:00 EET | Tiedote

Staten har stött hushållen med retroaktivt utbetald elpriskompensation i den av energikrisen orsakade exceptionella situationen. Elbolagen har kompenserat enligt lagen föreskriven summa automatiskt i kundernas elenergifakturor, varefter det varit möjligt för elbolagen att ansöka om återbetalning av de utbetalade kompensationerna från Statskontoret. Elpriskompensationerna utbetalades i tre omgångar under år 2023. Statskontoret har nu behandlat alla de ansökningar som elbolagen lämnade in under den sista omgången där ansökningstiden upphörde den 31 oktober. Statskontoret fick sammanlagt 152 ansökningar under de tre ansökningsomgångarna. För alla tre omgångar har det tillsammans utbetalats elpriskompensation för sammanlagt 223 miljoner euro. Statskontoret publicerar inte mera detaljerad information om hur elpriskompensationen fördelat sig mellan elbolagen. Elpriskompensation kan ansökas från Energimyndigheten av dem som gjort sitt elavtal med FO-nummer Energimyndigheten kan ännu bevilja r

Valtiokonttori maksoi 223 miljoonaa euroa takautuvia sähköhyvityksiä2.12.2023 07:47:00 EET | Tiedote

Valtio on tukenut kotitalouksia energiakriisin aiheuttamassa poikkeuksellisessa tilanteessa takautuvasti maksettavalla sähköhyvityksellä. Sähköyhtiöt ovat hyvittäneet laissa määritetyn summan automaattisesti asiakkaidensa sähkölaskuissa, jonka jälkeen sähköyhtiöt ovat voineet hakea maksamiaan hyvityksiä takaisin Valtiokonttorista. Sähköhyvityksiä maksettiin kolmessa erässä vuoden 2023 aikana. Valtiokonttori on nyt saanut käsiteltyä kaikki viimeisessä 30. lokakuuta päättyneessä erässä sähköyhtiöiltä saadut hyvityshakemukset. Hakemuksia vastaanotettiin kolmessa erässä yhteensä 152 kappaletta. Sähköhyvitystä on maksettu kaikissa kolmessa erässä yhteensä 223 miljoonaa euroa. Valtiokonttori ei julkaise tarkempia tietoja hyvitysten jakautumisesta sähköyhtiöille. Y-tunnuksella sähkösopimuksensa tehneiden hyvitykset haettavissa Energiavirastosta Energiavirasto voi edelleen myöntää takautuvaa sähköhyvitystä sellaisille sähkönkäyttäjille, jotka ovat solmineet sähkösopimuksensa Y-tunnuksella, jos

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme