Valokuitunen Oy

Tutkimus: Joka kolmannen nettiyhteys pätkii viikoittain

Jaa

Harva suomalainen on huolehtinut hyvin kotinsa nettiyhteyden toimivuudesta, ja joka kolmannen nettiyhteys pätkiikin viikoittain. Pätkiminen on yleisintä 4G- ja 5G-verkon käyttäjillä.  

Joka kolmannen (34 %) suomalaisen nettiyhteys pätkii tai hidastelee vähintään viikoittain. Osan verkkoyhteys pätkii joka päivä, osan yhden tai useamman kerran viikossa. Vain joka kahdeksas suomalainen vastasi, ettei kodin nettiyhteys pätki tai hidastele koskaan.

– Mikäli verkkoyhteyden kanssa tuhraantuu aikaa ja hermoja tässä mittakaavassa, ei se kerro hyvää yhteiskuntamme tietoliikenteestä. Kolmasosa on iso luku, mutta veikkaan, että määrä on vielä tätäkin suurempi. Hetkellisten pätkimisten kanssa kun on totuttu pärjäilemään ja ne unohtuvat, sanoo Valokuitusen toimitusjohtaja Heikki Kaunisto.

Suomalaisten nettiyhteyksien laatu selvisi Valokuitusen teettämässä tutkimuksessa. Siinä selvitettiin kansalaisten tyytyväisyyttä kotinsa nettiliittymään, heidän näkemyksiään tulevaisuuden tarpeista nettiyhteyksien osalta sekä tietämystä kodin nettiliittymistä ja valokuituyhteyksiin liittyvistä asioista. Kyselyn toteutti YouGov Finland toukokuussa 2023.

Perinteiset tiedonsiirtoratkaisut eivät enää riitä

Pätkivästä tai hidastelevasta verkkoyhteydestä kärsivistä peräti joka kolmas (32 %) ei osaa arvioida, miksi nettiyhteys on niin heikko. Joka neljäs (25 %) arvioi syyksi langattoman verkon ruuhkautumisen, kun liian moni käyttää sitä samaan aikaan. Tutkimuksessa ilmeni, että yleisintä netin pätkiminen on niillä, jotka ovat 4G-mobiiliverkkoyhteyden varassa. Ongelmia on myös 5G-mobiiliverkkoyhteyden käyttäjillä.

Kaunisto tulkitsee ihmisten kokemuksista, että perinteisten tiedonsiirtoratkaisujen, kuten mobiili- ja kaapelitelevisioyhteyksien, tiedonsiirron laatu ja luotettavuus eivät enää tahdo riittää kotien kasvaneen tiedonsiirtotarpeen täyttämiseen. Tarvitaan ja halutaan tehokkaampia sekä luotettavampia yhteyksiä.

– On hyvä ymmärtää, että perinteisissä tiedonsiirtoratkaisuissa tiedonsiirtonopeuksien sallitut vaihteluvälit voivat olla kaukana luvatuista huippunopeuksista. Esimerkiksi 4G-mobiiliyhteydessä 100-megaisen liittymän nopeuden sallittu vaihteluväli voi olla vain viidestä megasta sataan megaan. Se tarkoittaa, että yhteys voi olla hetkittäin vain viisi megaa, Kaunisto sanoo.

– Lisäksi mobiiliyhteyksissä ja myös kaapelitelevisioyhteyksissä on painotettu tiedon lataamista huomattavasti enemmän kuin tiedon lähettämistä. Ei siis ole ihme, jos Teams-palaverissa täytyy sammutella omaa kameraa, jotta edes ääni kuuluisi. Tämä vaikuttaa yhtä lailla kaikkeen tietoliikenteeseen, jossa dataa kulkee molempiin suuntiin.

Valokuituasiakkaat tyytyväisimpiä

Vastaavaa ongelmaa ei ole valokuitua käytettäessä, sillä valokuituyhteys on tasainen, nopea ja häiriötön. Yhteyden laatuun eivät vaikuta tietoliikenteen ruuhkahuiput tai ulkopuoliset häiriöt, kuten epävakaiset sääolosuhteet, sillä valokuitu kulkee suojassa maan alla.

Tutkimuksessa selvisikin, kuinka ne, joilla on valokuituyhteys, ovat muita selvästi tyytyväisempiä etätyöskentelyolosuhteisiinsa nettiyhteyden osalta. Lähes jokainen (97 %) valokuitua käyttävä vastaaja sanoi olevansa joko erittäin tai melko tyytyväinen verkkoyhteyteensä.

– Valokuidun avulla yhteys on esimerkiksi sata megaa suuntaan ja toiseen, tasaisesti ja luotettavasti. Se ei heittele minuutista toiseen, eikä verkkoon liitettyjen laitteiden määrä vaikuta yhteyden laatuun, Kaunisto sanoo.

Valokuitusella on Suomen ainoa avoin valtakunnallinen valokuituverkko, eli asiakkaat voivat valita nettiyhteytensä palveluntarjoajan useamman vaihtoehdon joukosta ja vaihtaa palveluntarjoajaa halutessaan. Tämä takaa parhaan laadun ja kilpailukykyiset hinnat nyt ja tulevaisuudessa.

Kodin sisäverkolla valtava merkitys

Jotta nettiyhteys toimii, täytyy myös kodin sisäverkon olla kunnossa. Tutkimuksen mukaan vain joka kolmas on huolehtinut hyvin nettiyhteyden toimivuudesta kodin seinien sisäpuolella.

Kahdella kolmesta (67 %) suomalaisesta kodin langattoman sisäverkon toimivuus on varmistettu vain jossain määrin, heikosti tai ei lainkaan. Alle puolet (42 %) suomalaisista on etsinyt langattomalle modeemille tai reitittimelle paikan, josta signaali kulkeutuu parhaiten kodin sisällä, ja sijoittanut sen siihen. Noin kolmasosa (37 %) on varmistanut, että langaton modeemi tai reititin on päivitetty tai tarpeen mukainen. Vain joka kymmenes (10 %) on ottanut kodin sisälle Mesh-tukiaseman.

Sisäverkolla on iso merkitys myös valokuitua käytettäessä.

– Heikoin lenkki määrittää ketjun vahvuuden, ja tässä tapauksessa heikoin lenkki määrittää netin nopeuden. Vaikka kodissa olisikin luotettavan ja tasaisen verkkoyhteyden tuova valokuitu, ei sitä päästä hyödyntämään kunnolla ilman oikein rakennettua sisäverkkoa. Vanhat langattomat reitittimet tai huonot kaapeloinnit voivat viedä kaikki hyvät ominaisuudet valokuidulta, Kaunisto sanoo.

Valokuitunen suosittelee valokuituasiakkaita rakentamaan myös laadukkaan sisäverkon joko fyysisen kaapeloinnin tai Mesh-tukiasemaverkostojen avulla.

– Uudiskohteisiin tehdään usein kaapelointi, jolla valokuidun tehosta saadaan kaikki irti. Mikäli kaapelointia ei ole mahdollista rakentaa, suosittelemme langatonta sisäverkkoa Mesh-tukiasemien avulla. Sen rakentaminen on yksinkertaista, sillä laitteet on tehty hyvin fiksuiksi – vähän kuin yhdistelisi bluetooth-laitteita toisiinsa, lupaa Valokuitusen myyntipäällikkö Joonas Laras.

Valokuitunen tarjoaa nykyään myös palvelua, jossa asiakas voi tilata kotiinsa ammattilaisen rakentamaan sisäverkon.

Kyselytutkimuksen toteutti YouGov Finland Valokuitunen Oy:n toimeksiannosta. Tutkimuksen tiedot kerättiin sähköisenä kyselynä 15.5.–18.5.2023 YouGovin kuluttajapaneelissa. Kyselytutkimuksen kokonaisvastaajamäärä oli 1010 täysi-ikäistä suomalaista. Kokonaistuloksissa (N=1010) keskimääräinen virhemarginaali on noin ±3 %-yksikköä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lataa
Valokuidun asentajat.
Valokuidun asentajat.
Lataa
Valokuidun kaivaminen kadulla.
Valokuidun kaivaminen kadulla.
Lataa
Valokuituputkia.
Valokuituputkia.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Valokuitunen Oy rakentaa valokuituyhteyksiä taajamien koteihin ja yrityksiin valtakunnallisesti sinne, missä kysyntää on eniten. Valokuitu on paras saatavilla oleva kiinteä yhteys, joka ei pätki verkon kuormittumisen tai sääolosuhteiden takia. Valokuidulla kotitaloudet saavat tiedonsiirtoyhteydet kerralla kuntoon seuraavaksi vuosikymmeniksi. Kytkemme pientalojen valokuituyhteydet Telian ylläpitämään Avoin Kuitu -runkoverkkoon, jossa asiakas voi nyt ja jatkossa valita nettiliittymänsä usealta eri palveluntarjoajalta. Lähivuosina Valokuitunen investoi satoja miljoonia valokuituverkkoihin Suomessa, jo pelkästään vuoden 2023 aikana investoimme 100 miljoonaa verkkojen rakentamiseen. Valokuitusen verkkojen rakentamisen pääyhteistyökumppani on Eltel. Meidät omistavat suomalainen sijoitusyhtiö CapManin Infra-rahasto ja Telia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Valokuitunen Oy

Kysely: Suurin osa suomalaisista ei tiedä kotinsa nettiyhteyden omistajaa - Valokuitu on kriittistä infraa ja sen tulisi rakentua avoimuuden periaatteilla16.4.2024 12:19:11 EEST | Tiedote

Valokuitusen tammikuussa teettämän kyselyn* mukaan noin kolme neljästä (71 %) suomalaisesta pitää tärkeänä, että ennen valokuituyhteyden hankkimista valokuituyrityksen omistuspohja on tiedossa. Kuitenkin vain joka kymmenes (13 %) tietää varmuudella kotiinsa tulevan nettiyhteyden tarjoavan yrityksen omistajan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye