Oulun yliopisto

Oulun yliopiston projektissa yhdistyvät 6G-teknologia ja autonomiset autot

Jaa

6G-tutkimus on Oulun yliopistossa jo pitkällä, ja se on vahvaa. M3S-tutkimusryhmä on yksi Euroopan suurimmista ohjelmistoalan tutkimusyksiköistä, jossa on erikoistuttu muun muassa autojen ohjelmistoihin. Alkaneen 6G Visible -projektin päätavoite on selvittää 6G-teknologian mahdollisuuksia ajoneuvojen itsenäisen ajamisen kehittämisessä ja itsenäisen ajamisen 6G-teknologialle asettamia vaatimuksia.

Tutkimuksessa keskitytään erityisesti ohjelmistoratkaisuihin, sillä nykyaikainen auto on laaja ohjelmistoalusta, jonka toiminnalle, luotettavuudelle ja turvallisuudelle autonominen ajaminen asettaa erityisiä vaatimuksia.

”Tutkimuksessa pyrimme selvittämään laajennetun liikennetilannetiedon eri lähteiden yhdistämisen ja mahdollisimman tehokkaat tiedonsiirtotavat sekä tiedon jalostamisen autonomisen ajamisen mahdollistamiseksi. Ohjelmisto-, tietoliikenne- ja laskentaratkaisut ovat kriittisiä asioita. Selvitämme myös, miten ratkaisut ja ohjelmistoarkkitehtuuri voidaan testata niin virtuaalisissa kuin aidoissakin liikennetilanteissa”, kertoo projektin vastuullinen johtaja, dosentti Kari Liukkunen Empiirinen ohjelmistotuotanto ohjelmistoissa, järjestelmissä ja palveluissa -tutkimusyksiköstä (M3S).

Laajennetulla liikennetilannetiedolla tarkoitetaan tietoja, jotka saadaan muualta ja yhdistetään auton omien sensorien tuottamaan tietoon. Tätä jalostettua tietoa käytetään kuljettajan avustamiseen, joukkoliikenteen etäohjaukseen sekä täysin autonomisen ajamisen mahdollistamiseen.

”Tutkimusaiheena on autonomisen ajamisen kehittäminen hyödyntäen langattoman 5G/6G-verkon ja hajautetun laskennan ratkaisuja laajan tilannetiedon keräämisen, tiedon analyysin ja päätöksenteon pohjana. Tutkimusta ja sen tuloksia voidaan hyödyntää erityisesti suomalaisen auto- ja kuljetusvälinealan ohjelmistoja kehittävissä yrityksissä osaamisen ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien kehittämisessä. Osana muuta meillä tehtävää 6G-tutkimusta tämä projekti tarjoaa konkreettisen, älykkään liikenteen käyttötapauksen ohjelmistoratkaisujen ja -arkkitehtuurien kehittämiseen ja testaamiseen”, täydentää projektipäällikkö, M3S:n yliopistonlehtori Pertti Seppänen.

”Ilmatieteen laitos täydentää hankkeen tutkimusteemoja kehittämällä erityisesti autonomisille ajoneuvoille räätälöityjä tiesääpalveluja, osin perustuen säätutkapohjaisiin lähisääpalveluihin. Älyliikennesääpalveluiden testirata Sodankylässä sekä Ilmatieteen laitoksen autonominen miniatuuriajoneuvo ovat luonnollisesti keskeisiä työkalujamme”, lisää Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Timo Sukuvaara.  

6G Visible -projektin tutkimuksen osapuolina ovat omilla rahoitusosuuksillaan Oulun yliopisto ja Ilmatieteen laitos. Rahoitus tulee Business Finlandin 6G Bridge-ohjelmasta. Projekti kestää vappuun 2026 asti. Siinä ovat mukana seuraavat yritykset: DIMECC, Remoted, Siili Auto, SpectacularAI, Sitowise ja Elektrobit.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oulun yliopisto, dosentti Kari Liukkunen: kari.liukkunen@oulu.fi

Ilmatieteen laitos, vanhempi tutkija Timo Sukuvaara: timo.sukuvaara@fmi.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopisto kehittää harvaan asuttujen seutujen lähiruoan toimitusketjun digitalisaatiota5.12.2023 06:14:00 EET | Tiedote

Eurooppalainen AURORAL-hanke kokeilee erilaisia ratkaisumalleja liikenteen, energiahuollon, turismin, terveydenhuollon ja asumisen digitalisaatioon harvaan asutuilla alueilla. Suomessa keskiössä ovat ketterät järjestelmät liikkumiseen ja logistiikkaan. Lähiruokaan liittyvät kokeilut alkavat joulukuussa 2023, jolloin lähituottajien herkut kuljetetaan kuluttajien ovelle jouluksi.

Tainiaron kivikautinen hautausmaa on uskottua paljon laajempi4.12.2023 06:51:00 EET | Tiedote

Suomen suurin tähän asti löydetyistä kivikautisista hautausmaista, Simossa lounaisessa Lapissa sijaitseva Tainiaro, on uuden tutkimuksen mukaan luultua paljon laajempi. Oulun yliopiston tutkijat arvioivat Tainiarolla olevan vähintään 120 hautaa, ja oikea lukumäärä voi olla jopa yli kahdensadan. Kohde vaikuttaa olevan aikansa hautausmaista jopa Pohjoismaiden suurin. Kivikautista yhteiskuntaa ja sen rakennetta on uusien löytöjen pohjalta tarpeen pohtia osittain uudestaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme