Novo Nordisk Farma Oy

Tuore tutkimus: Työikäisten diabetespotilaiden määrä kasvaa ja hoitotasapaino on keskimääräistä heikompi

Jaa

Tuoreessa suomalaistutkimuksessa on selvitetty rekisteriaineiston perusteella tyypin 2 diabetesta sairastavien suomalaisten hoidon tilaa ja hoitotasapainoa. Tutkimuksen tulokset ovat merkittäviä: sairauden esiintyvyys kasvaa Suomessa voimakkaasti ja huomattavaa on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Huonosti hoidetun diabeteksen seuraukset ovat sekä yksilötasolla että kansanterveydellisesti huolestuttavia. Tutkimuksen tulokset täydentävät THL:n diabetesrekisterin tuloksia.

Suomessa arvioidaan olevan yli 500 000 diabetesta sairastavaa, joista joka viides sairastaa tietämättään (Tyypin 2 diabetes. Käypä hoito -suositus). Erityisesti tyypin 2 diabeteksen esiintyvyys aikuisväestössä lisääntyy Suomessa voimakkaasti. Potilaiden määrä lisääntyi sekä potilasmäärinä että väestöön suhteutettuna kaikissa ikäryhmissä, myös työikäisen väestön joukossa.

Tulokset selviävät lääkeyritys Novo Nordiskin ja Oriolan yhteistyössä teettämästä tuoreesta tutkimuksesta, joka tarkasteli tyypin 2 diabetesta vuosina 2014–2019. Vertaisarvioitu tutkimusartikkeli on julkaistu Lääkärilehdessä 21.9.2023.

Potilaiden määrän kasvun ohella merkittävin tulos on työikäisen väestön keskimääräistä heikompi hoitotasapaino. Tämä näkyy jatkuvan läpi tutkimusjakson.

Hoitotasapainon keskeinen mittari on pitkäaikainen verensokeri. Tutkimusjaksolla kolmannes työikäisestä väestöstä ei saavuttanut hyvän pitkäaikaisen sokerin tasoa ja koko ikäryhmä saavuttaa hyvän hoitotasapainon muita ikäryhmiä heikommin.

Heikko hoitotasapaino yhä nuoremmissa ikäluokissa on sekä yksilöiden kannalta että kansanterveydellisesti erittäin huolestuttava trendi. Pidemmällä aikavälillä huono hoitotasapaino johtaa tilanteeseen, jossa diabetekseen liittyen liitännäissairauksien ilmaantuvuus lisääntyy myös nuoremmilla potilailla. Tämä heikentää yksilön työkykyisyyttä ja elämänlaatua.

Asiantuntijalääkäri ja artikkelin pääkirjoittaja Hannu Vessari pitää tuloksia yllättävinä.

”Tyypin 2 diabeteksen yleistyminen on tiedetty, mutta yleistymisen nopeus hieman yllätti. Toinen yllättävä havainto on, että nuorempien ikäryhmien hoitotasapaino on heikompi kuin yli 60-vuotiaiden. Se mitä diabeteksen ennaltaehkäisyn ja hoidon kehittämisen suhteen on tehty ja yritetty tehdä, ei ole osunut täysin maaliinsa”, Vessari sanoo. ”Työikäisen väestön sairastavuuden lisääntymisellä on myös kansantaloudellisia vaikutuksia.”

Hoidon varhainen tehostaminen voi kääntää kurssia

Heikkenevää hoitotasapainoa voidaan torjua tehostamalla hoitoa erityisesti taudin varhaisessa vaiheessa. Hoidon riittävän varhaisella tehostamisella voidaan saada aikaan merkittäviä parannuksia potilaiden hyvinvoinnissa. Muutos ei vaadi kymmenien vuosien projekteja, vaan jo muutamassa vuodessa on mahdollista parantaa tilannetta. Hoidon tehostamisen tarpeen havaitseminen kuitenkin vaatii sitä, että potilaan sairauden tilaa seurataan säännöllisesti. Tutkimuksen perusteella seurannassa on puutteita, erityisesti munuaistilanteen osalta.

Ennaltaehkäisyllä on myös tärkeä rooli tyypin 2 diabeteksen ilmaantuvuuden hillitsemisessä. Erityisesti lihavuuden ehkäisyn ja hoidon avulla voidaan vaikuttaa diabeteksen ilmaantuvuuteen.

”Kehityskulun muutos vaatii muutosta myös asenteissa. Tyypin 2 diabeteksen hoidossa on tapahtunut merkittäviä muutoksia viimeisen 5–10 vuoden aikana”, Vessari jatkaa. ”Potilailla on mahdollisuus voida nykyistä paremmin. Tämä vaatii toimia sekä nykyisiltä potilailta ja lääkäreiltä että perusterveydenhuollon resursseilta. Tyypin 2 diabeteksen hoidon kustannuksista valtaosa kuitenkin tulee ennaltaehkäistävissä olevien liitännäissairauksien hoidosta”.

Lisätietoa tutkimuksesta: FinDiCon-tutkimusartikkeli julkaistiin digitaalisesti Lääkärilehdessä 21.9.2023, alkuperäinen tutkimusartikkeli: Lääkärilehti - Alle 60-vuotiaiden tyypin 2 diabeteksen hoitotasapaino on keskimääräistä huonompi (laakarilehti.fi). Tutkimuksessa selvitettiin suomalaisten tyypin 2 diabeteksen sairastavien määrää sekä heidän hoitotasapainoaan ja näiden kehitystä vuosien 2014–2019 aikana. Jaksollisen läpileikkaustutkimuksen aineisto on koottu kansallisista rekistereistä ja kattaa noin kolmasosan suomalaisista diagnosoiduista tyypin 2 diabetespotilaista. Tutkimuksen aineisto on kerätty vuosilta 2014–2019, joten koronan aiheuttama hoitovelka ja sen mahdolliset vaikutukset diabeteksen hoitoon eivät näy tuloksissa. Aineiston analysointi jatkuu ja tulossa on jatkotutkimuksia kattaen myös tyypin 1 diabetespotilaat.

FI23CD00113-9-2023

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Novo Nordisk on johtava globaali lääkealan yritys, joka on perustettu vuonna 1923. Pääkonttorimme sijaitsee Tanskassa. Tavoitteemme on ajaa muutosta diabeteksen ja muiden vakavien kroonisten sairauksien, kuten lihavuuden ja harvinaisten veri- ja hormonaalisten sairauksien, voittamiseksi. Pyrimme siihen tekemällä uraauurtavia tieteellisiä läpimurtoja, laajentamalla lääkkeidemme saatavuutta sekä pyrkimällä ehkäisemään ja viime kädessä parantamaan sairauksia. Novo Nordisk työllistää yli 55 000 ihmistä 80 maassa ja markkinoi tuotteitaan noin 170 maassa. Novo Nordiskin B-osakkeet on listattu Nasdaq Kööpenhaminassa (Novo-B) ja ADR:t New Yorkin pörssissä (NVO). Lisätietoja: novonordisk.comFacebookTwitterLinkedInYouTube.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Novo Nordisk Farma Oy

Semaglutidi 2,4 mg vähentää ylipainoisilla tai lihavilla aikuisilla merkittävien sydän- ja verisuonitapahtumien riskiä 20 prosentilla11.8.2023 09:14:25 EEST | Tiedote

Bagsværd, Tanska, 8. elokuuta 2023 Novo Nordisk on julkistanut päätulokset sydän- ja verisuonitapahtumia selvittävän SELECT-tutkimuksen tärkeimmät tulokset. Kaksoissokkoutetussa tutkimuksessa verrattiin ihonalaista, kerran viikossa annettavaa 2,4 mg:n annosta semaglutidia lumelääkkeeseen normaalihoidon lisänä merkittävien sydän- ja verisuonitapahtumien ehkäisemiseksi enintään viiden vuoden ajan. Tutkimukseen osallistui 17 604 vähintään 45-vuotiasta henkilöä, jotka olivat ylipainoisia tai lihavia ja joilla oli todettu sydän- ja verisuonitauti, mutta ei diabetesta. Tutkimus osoitti tilastollisesti merkitsevän eron semaglutidin ja lumelääkkeen välillä: semaglutidia saaneilla esiintyi 20 prosenttia vähemmän merkittäviä sydän- ja verisuonitapahtumia1. Tutkimuksen päätavoitteeksi oli määritelty ensimmäisen merkittävän sydän- ja verisuonitapahtuman ilmaantuminen. Merkittävällä sydän- ja verisuonitapahtumalla tarkoitettiin tutkimuksessa sydän- ja verisuonitaudista johtuvaa kuolemaa, ei-kuolema

Aspect Biosystems ja Novo Nordisk solmivat yhteistyösopimuksen kehittääkseen diabeteksen ja lihavuuden hoitoon tarkoitettuja biotulostettuja kudoshoitoja12.5.2023 14:30:15 EEST | Tiedote

Yhteistyössä hyödynnetään Aspectin kehittämää biotulostusteknologiaa ja Novo Nordiskin kantasolujen erilaistamiseen sekä soluhoitojen kehittämiseen ja valmistamiseen liittyvää osaamista ja teknologiaa. Aspect saa etumaksuina 75 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria ja välitavoitemaksuina enintään 650 miljoonaa dollaria kustakin yhteistyön tuloksena syntyneestä tuotteesta sekä lisäksi porrastettuja rojaltimaksuja.

Pitkälle edenneen sydämen vajaatoiminnan tutkimus ja hoito etenevät – sydämen toimintaa palauttavaa soluterapiaa on annettu ensimmäistä kertaa potilaalle kliinisessä tutkimuksessa.7.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Sydämen vajaatoimintaa sairastaa maailmanlaajuisesti yli 65 miljoonaa ihmistä. Nykyhoidoilla sairauden etenemistä voidaan hidastaa mutta ei pysäyttää. Lääketeknologiayhtiö Heartseedin ja pohjoismaisen lääkeyhtiön Novo Nordiskin kliinisessä tutkimuksessa on annettu ensimmäistä kertaa potilaalle HS-001-valmistetta eli soluterapiaa. Valmiste on suunniteltu palauttamaan sydämen toimintaa potilaille, joilla on pitkälle edennyt sydämen vajaatoiminta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye