Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Aiempaa useampi osallistunut syöpäseulontoihin Keusoten alueella

Jaa

Vuonna 2022 Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella (Keusote) aiempaa useampi osallistui syöpäseulontoihin. Syöpäseulonnat mahdollistavat syövän havaitsemisen jo varhaisessa vaiheessa, mikä parantaa merkittävästi syövän ennustetta ja voi mahdollistaa kevyemmät hoitomuodot.

Syöpäseulonnat ovat tehokas tapa vähentää syövistä johtuvia kuolemia, koska niiden ansiosta hoito päästään aloittamaan varhain. Seulontaohjelma myös lisää kansalaisten tasa-arvoa ja vähentää alueellista eriarvoisuutta, mutta seulontoihin osallistuminen ei kuitenkaan toteudu Suomessa tasaisesti. 

Keusoten alueella aiempaa useampi osallistui viime vuonna seulontoihin, ja osallistumisprosentti oli valtakunnallisen keskitason paikkeilla. Rintasyövän seulonnan osallistumisprosentti Keusoten alueella nousi viime vuonna 77 %:sta 81 %:iin. Kohdunkaulan syövän seulontaan osallistuminen pysyi noin 72 %:ssa, ja uutena aloitettu suolistosyövän seulonta otettiin erinomaisesti vastaan: siihen osallistui 79 % kutsutuista. 

Seulontaan osallistuminen maksutonta 

Syöpäseulonnat mahdollistavat syövän havaitsemisen jo oireettomassa tai vähäoireisessa vaiheessa, mikä parantaa syövän ennustetta. Seulontojen perusteella jatkotutkimuksiin ohjataan 3–6 % seulonnasta riippuen. 

– Syöpäseulontaan kannattaa osallistua aina, kun saa kutsun. Seulontoihin kutsuttavat saavat kotiinsa kutsukirjeen tarkemmilla ohjeilla. Seulontaan osallistuminen on seulottavalle maksutonta ja vapaaehtoista, kertoo Keusoten asiakkuuspäällikkö Miia Seistilä-Kyle.  

Rintasyövän seulontaan kutsutaan 50–69-vuotiaat parillisia vuosia täyttävät naiset. Kohdunkaulan seulontaan kutsutaan 25–65-vuotiaat naiset viiden vuoden välein. Suolistosyöpien seulontaan kutsuttiin viime vuonna 60–68-vuotiaat parillisia vuosia täyttävät henkilöt, ja tänä vuonna ikäryhmää on laajennettu 70-vuotiaisiin asti. 

Lisätietoja syöpäseulontoihin osallistumisesta Keusoten alueella: 

Lisätietoa seulonnoista: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Miia Seistilä-Kyle
Asiakkuuspäällikkö 
miia.seistila-kyle@keusote.fi 
p. 0504972477

Tietoja julkaisijasta

Keski-Uudenmaan hyvinvointialue vastaa sosiaali- ja terveyspalveluista sekä pelastustoimen ja erikoissairaanhoidon järjestämisestä Hyvinkään, Järvenpään, Nurmijärven, Pornaisten, Tuusulan ja Mäntsälän alueella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Keski-Uudenmaan hyvinvointialue (Keusote)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye