Jyväskylän yliopisto

Tiedeilta: Oppimistulokset laskevat – muuttuuko arviointi?

Jaa

Jyväskylän yliopiston Tiedeillassa keskustellaan siitä, miten suomalaisessa peruskoulussa arvioidaan osaamista. Kohteleeko arviointi eri tavalla tyttöjä ja poikia? Onko koulujen kesken eroja? Mikä on heikentyneiden oppimistulosten ja arvioinnin yhteys?

Opetushallitus uudisti perusopetuksen päättöarvioinnin kriteerejä, jotka tulivat voimaan vuonna 2021. Nyt myös päättöarvosanat 5, 7 ja 9 saivat kriteerit, kun aiemmin kriteerit koskivat vain kouluarvosanaa 8.

Uudistus toteutettiin, sillä koululaisten arvosanat ja oppimistulokset eivät monien tutkimusten mukaan vastanneet toisiaan. Arvosanojen pitää olla oikeudenmukaisia, sillä päättötodistuksen keskiarvon perusteella oppilaat valikoidaan jatko-opintoihin.

Tiedeillassa arvioinnista keskustellaan koululaisten, opettajien ja vanhempienkin näkökulmista.

Millaisia haasteita arvioinnissa on opettajan kannalta? Miten hyvin vanhemmat ja oppilaat tuntevat arvioinnin periaatteet? Mihin suuntaan arviointi muuttui uudistuksessa? Miten sitä pitäisi kehittää edelleen?

Asiantuntijoina illassa ovat yliopistonopettaja ja tutkija Laura Ketonen Jyväskylän yliopistosta, tutkimusprofessori Juhani Rautopuro Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitoksesta sekä apulaisrehtori Jarmo Lyhty Mankolan yhtenäiskoulusta Jyväskylästä.

Illan juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä.

Tiedeilta on 10.10. 2023 kello 18-19.30 Jyväskylän yliopiston kirjasto Lähteessä (Tietoniekka, Seminaarinkatu 15)). Voit lähettää kysymyksiä myös ennalta. Tervetuloa mukaan!

Lisää tapahtumasta ja illan asiantuntijoista: https://www.jyu.fi/fi/ajankohtaista/arkisto/2023/09/tiedeilta-oppimistulokset-laskevat-2013-muuttuuko-arviointi

Linkki lähetykseen: https://m3.jyu.fi/jyumv/ohjelmat/hallinto/viestinta/tiedetta-kaikille/suorat-lahetykset/suora

Lähetä kysymyksiä ennalta: https://link.webropolsurveys.com/Participation/Public/4d18e032-f068-4f81-a3f6-b15999df140c?displayId=Fin2452261

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye