YTK

Työttömyys kääntyi selkeään nousuun

Jaa

Työttömyys kasvoi elokuussa 1,2 prosenttiyksikköä. Yhtä nopea nousu on viimeksi koettu yli kaksi vuotta sitten. Eniten kasvoi yli 55-vuotiaiden työttömyys. 

kuvituskuvassa kolme kypärää
Työttömyys kääntyi selkeään nousuun, kertoo tuore YTKBarometri

YTK Työttömyyskassan jäsenistön työttömyys kasvoi elokuussa 1,2 prosenttiyksikköä. YTK:n jäsenistön työttömyysaste oli elokuussa 6,8 %, kun heinäkuussa se oli 5,6 %.  Työttömyys on noussut näin nopeasti viimeksi maaliskuussa 2021.

Työttömyys kasvoi kaikissa maakunnissa. Jyrkintä nousu oli Keski-Pohjanmaalla, jossa työttömyys lisääntyi 1,8 prosenttiyksikköä.

YTK:n jäsenten työttömyys on nyt myös korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten. Ero on tosin pieni, 0,3 prosenttiyksikköä. 

Nopeimmin elokuussa kasvoi yli 55-vuotiaiden työttömyys. Nousua 56–68-vuotiaiden ikäryhmässä tuli peräti 2,3 %.

“Talouden merkit osoittavat alaspäin, ja etenkin yli 55-vuotiaiden työttömyyden nousuvauhti oli viime kuussa nopea. Toisaalta pitkän aikavälin kuva ei ole aivan niin synkkä, sillä vuoden takaiseen verrattuna työttömyys nousi kuitenkin vain 0,3 prosenttiyksikköä”, sanoo YTK Työttömyyskassan toimitusjohtaja Auli Hänninen.

Saapuneiden hakemusten määrän perusteella syyskuun työttömyys näyttäisi olevan elokuun tasolla, mutta kokonaiskuva selviää vasta kuunvaihteen jälkeen.

Matalasti koulututeilla tuulisin tilanne

Pelkän peruskoulun käyneiden työttömyysaste kasvoi koulutusryhmistä nopeimmin ja kohosi elokuussa 12 prosenttiin. 

Ammattikoulun suorittaneiden työttömyys oli puolestaan 7,9 %, lukion käyneiden 7,3 %, yliopistotutkinnon suorittaneiden 6,9 % ja ammattikorkeakoulun käyneiden 5,2 %.

“Koulutus vähentää tunnetusti työttömyyttä. Pelkän peruskoulututkinnon suorittaneet ovat työmarkkinoilla haavoittuvassa asemassa, mikä näkyy aina kun työttömyys lähtee kasvuun. Yliopistotutkinnon suorittaneiden osalta tilastoa heikentää opetusalan jokavuotinen kesätyöttömyys, joka ei samalla tavalla näy AMK-puolella", Auli Hänninen kertoo. 

YTK Työttömyyskassan yli 520 000 jäsentä vastaavat noin neljäsosaa Suomen palkansaajista. YTK Työttömyyskassa on Suomen suurin ansioturvan maksaja. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

YTK Työttömyyskassa on kaikkien alojen palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa yli puoli miljoonaa palkansaajaa työttömyyden varalta. YTK on Suomen suurin työttömyyskassa. Tehtävämme on järjestää ansioturva jäsenillemme tehokkaasti, helposti ja inhimillisesti. Palvelemme valtakunnallisesti verkossa. Meillä työskentelee yli 200 ansioturvan ammattilaista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta YTK

Työelämän muutos näkyy koulutustarjonnan käytössä – Tekoäly otti exceliltä kärkipaikan YTK Työelämän jäsenten verkkokirjastossa7.2.2024 07:35:00 EET | Tiedote

Uudet tiedot ja taidot ja erityisesti tekoäly kiinnostivat ennätyksellisen monia YTK Työelämä ry:n jäseniä vuonna 2023. Työelämän verkkokoulutuskirjastoon rekisteröityi useita tuhansia uusia käyttäjiä ja koulutussisältöjä katsottiin kymmeniätuhansia kertoja. Monet pohtivat juuri nyt esimerkiksi tekoälyn vaikutuksia työhön.

Työsuhteisiin liittyvän neuvonnan tarve kasvanut – YTK Työelämä on tarjonnut oikeudellista apua jäsenille jo yli kymmenen vuotta30.1.2024 07:35:00 EET | Tiedote

Kymmenen vuotta sitten YTK Työttömyyskassan jäsenille tarkoitettu yhdistys, YTK Työelämä, alkoi tarjota jäsenilleen työsuhteisiin liittyvää neuvontaa puhelimitse. Puheluita on vuosien mittaan puhuttu kiihtyvällä tahdilla, vuonna 2023 yli 16 000 kertaa. Matalalla kynnyksellä saatavalle palvelulle on tarvetta, koska työelämään liittyvät ongelmatilanteet tuntuvat vaikeilta ja tulevat usein yllättäen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye