Onnettomuustietoinstituutti

Kuolemaan johtaneet liikenneonnettomuudet vähentyneet tänä vuonna

Jaa

Tammi‒elokuun välillä liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnille tuli ennakkotietojen mukaan tutkittavaksi yhteensä 116 kuolemaan johtanutta tieliikenneonnettomuutta, joissa kuoli 123 henkilöä. Onnettomuuksia tapahtui kaikkiaan 13 vähemmän kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla, ja menehtyneitä oli 17 vähemmän. Onnettomuudet vähenivät eniten henkilöauto-onnettomuuksien osalta.

Tammi−elokuussa liikenneonnettomuuksissa menehtyneistä 96 henkilöä oli moottoriajoneuvossa. Jalankulkijoita menehtyi 13 ja polkupyöräilijöitä 14. Luvut perustuvat liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien ennakkotietoihin. Ennakkotiedoilla tarkoitetaan tutkijalautakuntien välittömästi onnettomuuspaikkatutkinnan jälkeen ilmoittamia tietoja. Onnettomuuksien tarkemmat taustatekijät ja tiedot eivät ole tässä vaiheessa valmiita.

Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden onnettomuuksien määrä pysyi lähes samana edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna, mutta menehtyneiden ikäluokissa tapahtui muutos. Yli 64-vuotiaiden onnettomuudet vähenivät tammi−elokuussa neljän onnettomuuden verran vuoden takaiseen tarkastelujaksoon verrattuna. 46─64-vuotiaiden työikäisten jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikennekuolemat kaksinkertaistuivat kuudesta onnettomuudesta kahteentoista.

”Kuolemaan johtaneissa jalankulku- ja pyöräilyonnettomuuksissa korostuvat tyypillisesti iäkkäimmät tienkäyttäjät. Iäkkäämpien ihmisten kehot eivät esimerkiksi kestä kolhuja samalla tavalla kuin nuorempien, joten kaatumiset ja yhteentörmäykset johtavat usein menehtymiseen. Tänä vuonna onnettomuuksia on kuitenkin tapahtunut poikkeuksellisesti enemmän työikäisille. Seuraamme ilmiön kehitystä; pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei voi vielä tehdä tämän vuoden lukujen perusteella, sillä kyse voi olla myös satunnaisvaihtelusta,” OTIn erityisasiantuntija Salla Salenius taustoittaa.

Moottoriliikenteessä yleisin onnettomuustyyppi tieltä suistuminen, nuorten kuljettajien onnettomuudet vähenivät

Tammi–elokuussa yleisin onnettomuustyyppi moottoriliikenteessä oli suistumisonnettomuus, joita tapahtui 43. Kaikkiaan kuolemaan johtaneita moottoriajoneuvo-onnettomuuksia tapahtui 89, ja niissä menehtyi 96 henkeä. Moottoriliikenteen onnettomuudet vähenivät erityisesti henkilöauton kuljettajien aiheuttamien onnettomuuksien osalta, joita tapahtui 21 vähemmän kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla.

Nuorten kuljettajien aiheuttamat onnettomuudet vähenivät viime vuoteen verrattuna. Alle 25-vuotiaiden kuljettajien aiheuttamia kuolemaan johtaneita onnettomuuksia tapahtui 11 vähemmän kuin vastaavalla ajanjaksolla viime vuonna. Nuorten kuolonkolareita tapahtui tämän vuoden elokuun loppuun mennessä 16.

”Nuorten tienkäyttäjien turvallisuus on ajankohtainen aihe. Elokuun loppuun mennessä kuolinonnettomuudet jatkoivat vähentymistään, mutta määrätietoista turvallisuustyötä on aktiivisesti jatkettava kohti nollavisiota. Liikennekuolemien lisäksi vakavista vammautumisista tarvitaan yksityiskohtaisempaa tietoa, jotta turvallisuustoimenpiteitä voidaan kohdistaa tehokkaammin”, OTIn liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari painottaa.

Lisätietoja:

OTI-ennakkoraportti 2/2023 (pdf): tammi‒elokuun onnettomuudet sekä liite: alueelliset luvut 2/2023 (pdf)

  • Erityisasiantuntija Salla Salenius, puh. 040 922 0804
  • Liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari, puh. 050 306 9884
  • etunimi.sukunimi(at)oti.fi
  • Viestintä, puh. 040 450 4700

Kuvat

Lähde: Mostphotos: Juha Tuomi
Lähde: Mostphotos: Juha Tuomi
Lataa

Onnettomuustietoinstituutti (OTI)

Onnettomuustietoinstituutti (OTI) tekee työtä ennaltaehkäistäkseen liikenneonnettomuuksia Suomessa. OTI koordinoi liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien toimintaa ja hallinnoi tutkinnasta kerättyä tietoa muiden liikennevahinkotilastojensa lisäksi. Tilastotiedon määrä ja laatu ovat kansainvälisesti ainutlaatuisia. OTI tarjoaa tärkeää tietoa, jolla voidaan vaikuttaa liikenneturvallisuuteen sekä lainsäädännön että käytännön toimenpiteiden tasolla. Instituutti toimii erillisenä yksikkönä Liikennevakuutuskeskuksessa. www.oti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Onnettomuustietoinstituutti

Liikennevahingot vähenivät viime vuonna, vaikeasti vammautuneiden määrä ennätyksellisen alhainen29.11.2023 07:43:00 EET | Tiedote

Liikennevakuutuksesta korvattiin 89 959 vahinkoa vuonna 2022, mikä on noin 1 500 vahinkoa vähemmän kuin vuonna 2021. Liikennevahinkojen määrä laski kaikkiaan kaksi prosenttia. Erityisesti henkilövahingot vähenivät, ja vaikeasti vammautuneiden määrä oli ennätyksellisen alhainen. Tiedot ilmenevät Onnettomuustietoinstituutin julkaisemasta liikennevahinkotilastosta.

”Tulevaisuudessa toivoisin näkeväni enemmän robotteja” − Jaakko Nygård on tutkinut kuolonkolareita kymmenen vuoden ajan8.11.2023 14:34:17 EET | Uutinen

Liikenneonnettomuudet ovat inhimillisiä tragedioita, ja niiden vähentäminen on liikenneturvallisuustyön iso, yhteinen tavoite. Liikenneonnettomuuksien taustoja tutkinut Jaakko Nygård toivoo, että ajamisen automaatiosta löytyy ratkaisu onnettomuuksien vähentämiseen, sillä hänestä ihminen on suurin riski. Nygård toimii Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien puheenjohtajana.

Turvavyön käyttäminen olisi pelastanut kuolemalta yli sata henkeä viiden vuoden aikana28.9.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Juuri julkaistussa OTI-turvavyöraportissa tarkastellaan turvavyön käytön tai käyttämättömyyden vaikutusta kuolemaan johtaneiden onnettomuuksien seurauksiin. Vuosina 2017–2021 tapahtuneissa kuolemaan johtaneissa moottoriajoneuvo-onnettomuuksissa kuoli yhteensä 198 turvavyötöntä henkilö- tai pakettiauton kuljettajaa ja matkustajaa. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien arvioiden mukaan turvavyö olisi voinut pelastaa heistä 114. Lisäksi kymmenet olisivat selvinneet turvavyötä käyttämällä lievemmillä vammoilla.

Väsymyksestä johtuvia kuolonkolareita tapahtuu eniten kesäisin22.6.2023 07:36:00 EEST | Tiedote

Kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, joissa kuljettajan väsymys on vaikuttanut onnettomuuden syntymiseen, tapahtuu eniten kesäisin. Puolet näistä onnettomuuksista tapahtuu päivänvalon aikaan. Kaikista kuolemaan johtaneista onnettomuuksista kymmenen vuoden aikana 2012–2021 kuljettajan väsymyksen arvioidaan olleen vaikuttavana tekijänä joka viidennessä onnettomuudessa. Yli kolmannes (37 %) väsyneenä onnettomuuden aiheuttaneista kuljettajista oli päihtyneitä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme