MessukeskusMessukeskus

Helsingin Kirjamessujen ohjelma entistä laajempi, teemakeskusteluissa esillä valta

Jaa

Helsingin Kirjamessut 2023 tarjoaa jälleen monipuolisen ohjelman kirjallisuuden ystäville. Tänä vuonna järjestetään yli 900 keskustelua ja kirjailijahaastattelua, joihin osallistuu yli 1000 kirjailijaa, vaikuttajaa, tutkijaa, taiteilijaa ja poliitikkoa. Paikalla on kotimaisten huippukirjailijoiden lisäksi noin 30 kansainvälisiä kirjailijavieraista kymmenestä maasta. Teemakeskustelujen aiheena on valta kirjallisuudessa. Uutta kirjamessujen ohjelmassa ovat keskustelut kirjailijoiden tuotannoista ja kirjasomen entistä vahvempi läsnäolo. Helsingin Kirjamessut järjestetään 26.–29.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa nyt 23. kerran.

Helsingin Kirjamessujen Senaatintori-lava. Kuva: Emmi Kähkönen
Helsingin Kirjamessujen Senaatintori-lava. Kuva: Emmi Kähkönen

”Ohjelma on nyt julkaistu ja se tarjoaa monipuolisen kokonaisuuden, josta jokainen löytää aivan varmasti jotakin. Tapahtuma tarjoaa kohtaamispaikan kirjailijoille ja lukijoille, laajan tarjonnan kirjoja ja ohjelmaa 15 lavalla. Ohjelmateemana on tänä vuonna valta: Helsingin Kirjamessut kysyy, miten kirjallisuus käsittelee, purkaa ja käyttää valtaa. Muita messuohjelmasta tänä vuonna nousevia ajankohtaisia teemoja ovat Ukraina, Venäjä ja sota, ilmastokriisi ja luontokato, tekoäly ja kirjallisuus, sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tarinat”, kertoo Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Ville Blåfield.

Kirjamessuilla jaetaan tänäkin vuonna runsaasti kirjallisuuspalkintoja.  Sunnuntaina julkistetaan kaikkien aikojen Finlandia-kirjan lukijaäänestyksen tulos ja kuullaan Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkintofinalistien perinteinen paneeli.
Helsingin Kirjamessuilla kuullaan perjantaina 27.10. klo 15.30 tuoreen tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multalan näkemyksiä kirja-alasta, kun Blåfield haastattelee ministeriä.


Kiinnostavia kirjailijavieraita

Helsingin Kirjamessuilla  esiintyvät kaikki vuoden kotimaiset tähtikirjailijat Kjell Westöstä Sofi OksaseenAnna-Leena Härkösestä Juha ItkoseenNiko Hallikaisesta Antti Tuuriin ja Leena Lehtolaisesta Sirpa Kähköseen. Kansainvälisiä kirjailijavieraita ovat muun muassa venäläistaustainen, nykyisin Sveitsissä asuva Mihail Šiškin, juuri teoksestaan Luotto kaunokirjallisuuden Pulitzerilla palkittu Hernan Diaz Yhdysvalloista, Italian kirjallisuuden maailmantähti Paolo Giordano, toimittaja-tietokirjailija Åsne Seierstad Norjasta, suomalaisyleisönkin rakastama Alex Schulman Ruotsista, sekä äitinsä Lucinda Rileyn Seitsemän sisarta -sarjan loppuun kirjoittanut Harry Whittaker Iso-Britanniasta. Kansainvälisiä kirjailijavieraita on 30 kymmenestä eri maasta.

Elämäkertojensa tiimoilta messuilla esiintyvät muun muassa laulaja Katri Helena yhdessä kirjailija Elina Hirvosen kanssa, entinen Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen, opetusministeri Anna-Maja Henriksson, taiteilija Katariina Souri yhdessä kirjailija Eveliina Talvitien kanssa, tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio, sekä muusikko Maija Vilkkumaa yhdessä kirjailija Miina Supisen kanssa. Teos Vilkkumaa julkaistaan Helsingin Kirjamessuilla lauantaina 28.10.

Valtakeskusteluissa mm. presidenttiehdokkaat

Vuoden ohjelmateemaa lähestytään neljän valtakeskustelun sarjassa, jonka Helsingin Kirjamessut tuottaa yhdessä Helsingin Sanomien kanssa. Sarjassa valtaa eri näkökulmista lähestyvät mm. Laura Lindstedt, Pajtim Statovci, Silvia Hosseini, Kirsi Piha, Saara Turunen ja Ville Hytönen. Perjantaina 27.10. osana keskustelusarjaa järjestetään suuri presidenttiehdokkaiden paneeli, jossa ehdokkaat kertovat, mitä kirjallisuus on rakentanut heidän polkuaan valtaan. Valtakeskustelut striimataan suorana ja niitä voi seurata osoitteessa HS.fi

“Valtaa lähestytään mahdollisimman monesta suunnasta. Ihmissuhteiden, yhteiskunnan ja maailmanpolitiikan valtapelien lisäksi tärkeä kysymys on, millaista valtaa käyttävät kirjailijat ja kustantajat”, toteaa Blåfield. “Kuka päättää, kenen tarinoita kerrotaan?”

Keskusteluja kirjailijoiden tuotannoista

Helsingin Kirjamessut luotaa tänä vuonna keskusteluissa myös rakastettujen kirjailijoiden vanhempaa tuotantoa.  Omissa keskusteluissaan käsitellään mm. Edith Södergranin, Emily Dickinsonin, Mirkka Rekolan ja Ian M. Banksin tuotantoa.  Tänä vuonna menehtyneen Miki Liukkosen tuotannosta ja merkityksestä suomalaiselle kirjallisuudelle keskustellaan Senaatintori-lavalla torstaina 26.10.


”Kirjamessuille on toivottu keskusteluja uutuuskirjojen lisäksi rakastettujen kirjailijoiden vanhemmasta tuotannosta. Klassikot ovat ajattomia, ja moneen näistä löytyy uusia näkökulmia tässä ajassa”,  toteaa  Blåfield. Kirjamessuilla järjestettävät Antikvaariset Kirjamessut ja kustantajien ottamat uusintapainokset  tarjoavat mahdollisuuden myös ostaa klassikkoteoksia kirjamessuilta. 

Kirjasomen kohtaamispaikka ja digitaaliset muodot

Töölönlahti-lava keskittyy tänä vuonna kirjan kaikkiin digitaalisiin muotoihin ja someyhteisöihin. Ääni- ja e-kirjojen lisäksi lavalla ovat äänessä niin kirjablogit, booktok, kirjagram kuin kirjalliset podcastitkin. Torstaina ovat lavalla äänessä kirjapodcastit, lauantaina keskustellaan siitä, mikä #booktok-menestyskirjassa vetoaa lukijoihin ja pohditaan kirjagramin merkitystä kirjailijoille. Sunnuntaina keskustellaan vanhojen ja vaikeiden kirjojen arvosta ja kirjamessut päätetään kirjasomen  keskusteluun kirjamessujen suosikeista ja salaisista aarteista. Kirjamessut tarjoaa Töölönlahti-lavan yhteydessä kirjasomelle oman kohtaamispaikan,  jossa voi kohdata muita somevaikuttajia ja kuulla kirjasomen yhteisöistä.  


“Äänikirjojen suosion kasvuun liittyy myös haastavia keskusteluja esimerkiksi kirjailijoiden ansainnan näkökulmasta, ja näitäkin kysymyksiä messuilla käsitellään. Suuressa kuvassa kirjan digitaaliset muodot ja yhteisöt ovat kuitenkin lukemiselle ja koko kirja-alalle iloisia asioita”, Blåfield toteaa. “Helsingin Kirjamessut haluaa juhlia kirjallisuutta ja kirjaharrastusta sen kaikissa muodoissa.”

15 lavan ohjelma syntyy kumppanien kanssa

Helsingin Kirjamessujen ohjelman sisältö on muotoutunut vuosien varrella ja ohjelmaa tehdään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Suomen Kirjailijaliitto tuottaa ohjelmaa Töölö-lavalle lauantaina. Tieteellisten seurain valtuuskunnan kuratoima Tiedetori tuo torstaina ja perjantaina Kruununhaka-lavalle tutkittua tietoa yllättävistä aiheista, kuten ostareista, väärentäjistä ja vanhanaikaisista vanhuuskäsityksistä. Nuoren Voiman Liitto on koostanut runo-ohjelmat, Kallion ilmaisutaidon lukion opiskelijat Kallio-lavan ohjelman ja Dekkariseuran edustajat Dekkarilauantain ohjelman. Svenska Litteratursällskapet i Finland on koostanut kahden ruotsinkielisen lavan, Fiskehamnenin ja Blåbärslandetin, ohjelmat. Yhteistyötä on tehty myös Suomen tietokirjailijoiden, Suomen Sarjakuvaseuran  ja kaikkien messuille osallistuvien kustantajien ja toimijoiden kanssa.  Lapsille tarjotaan päivittäin elämyksellistä ohjelmaa Toukola- ja Kumpula-lavoilla, jossa teemana on Urbaani retki.  Sarjakuva-ohjelma on koottu messulauantaille.

Senaatintori-lavan ja Hakaniemi-lavan ohjelmat striimataan verkkoon ja pääsylippu oikeuttaa videoiden katsomiseen suorana tai tapahtuman jälkeen.

Valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi ja kirjallisuustapahtuma

Helsingin Kirjamessut edistää lukuharrastusta, kirjallisuuden arvostusta ja kirjojen myyntiä Suomessa. Tapahtuma on valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi; ajankohtainen edelläkävijä, haastava keskustelija, tarinankertoja ja sydämen sivistäjä. Kirjamessujen tärkeimmät arvot ovat sananvapaus, yhdenvertaisuus ja ihmisarvon kunnioittaminen. Helsingin Kirjamessuihin 2023 osallistuu lähes 300 kirjallisuus- ja kulttuurialan toimijaa.

Helsingin Messukeskus järjestää Helsingin Kirjamessut 26.–29.10.2023 Helsingin Messukeskuksessa yhteistyössä Suomen Kustannusyhdistyksen ja Kirjakauppaliiton kanssa. Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa sekä Levymessut ja Postimerkkimessut.  Samaan aikaan on myös Viini & Ruoka -tapahtuma sekä erikoisruokavalioiden Lautasella-tapahtuma (la-su).

Tapahtuma on avoinna to-la 26.–28.10. klo 10-20 ja su 29.10. klo 10-18. Liput kannattaa ostaa ennakkoon edullisemmin: www.shop.messukeskus.com  


Lisätietoja:
viestinnän asiantuntija Teija Armanto, Messukeskus, puh. 050 376 0804, teija.armanto@messukeskus.com
ohjelmajohtaja Ville Blåfield, puh. 050 310 3017, ville.blafield@messukeskus.com


www.helsinginkirjamessut.fi #kirjamessut

fb https://www.facebook.com/HelsinginKirjamessut
insta @helsinginkirjamessut
X @kirjamessutHKI

Kuvia Helsingin Kirjamessuilta http://mediabank.messukeskus.com


Tietoja julkaisijasta

Helsingin Messukeskus on Suomen elämyksellisin tapahtumakortteli ja vaikuttavin kohtaamismedia. Onnistuneet kohtaamiset jättävät vahvan muistijäljen ja tuottavat kiistatonta tulosta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan erilaisten tapahtumien areenaksi. Messukeskuksen itse tuottamia tapahtumia ovat mm. Habitare, Helsingin Kirjamessut, Educa, FinnBuild, Matkamessut ja Vene Båt. Vierastapahtumina Messukeskuksen tiloissa järjestetään mm. Slush, Nordic Business Forum, Assembly, Koiramessut sekä lukuisia kansainvälisiä kongresseja ja yritystapahtumia vuosittain. Tilat käsittävät 7 hallia, 40 muuntuvaa kokoustilaa, 21 ravintolaa ja oman tapahtumahotellin. Omistajayritys Suomen Messut Oyj perustettiin vuonna 1919. | Messukeskus. The real social media. | www.messukeskus.com @messukeskus

Helsinki Expo and Convention Centre (brand name Messukeskus) hosts Finland’s most inspiring events and exciting encounters. We create successful and lasting interactions with undisputable results. As Finland’s premier experience provider, we organise high-quality events and rent out our facilities for various occasions/ for a wide variety of occasions. Events produced by Messukeskus include, among others, Habitare, the Helsinki Book Fair, Educa, Finnbuild, Matka Nordic Travel Fair, and Helsinki International Boat Show. Messukeskus also hosts guest events such as Slush, Nordic Business Forum, Assembly, International Dog Fair, as well as many international congress and business events every year. Our premises include 7 halls, 40 convertible meeting rooms, 21 restaurants, and our own hotel.The Finnish Fair Corporation was founded in 1919. |  Messukeskus. The real social media | www.messukeskus.com @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Studiassa 2023 kohdattiin tulevaisuuden merkeissä ja tutustuttiin opintomahdollisuuksiin 13 400 nuoren voimin29.11.2023 17:30:00 EET | Tiedote

Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia toi Helsingin Messukeskukseen kahden päivän aikana 13 400 uteliasta nuorta, jotka tutustuivat tulevaisuuden yli 130 näytteilleasettajan tarjoamiin opiskelu- ja uramahdollisuuksiin Suomessa ja maailmalla. Keskiviikkona kuultu Presidenttiehdokkaat grillissä -tentti herätti kiinnostusta ja sai ennätysyleisön. Studian järjestävät yhteistyössä Helsingin Messukeskus ja Suomen Lukiolaisten Liitto.

Atlantin ylittänyt Jari Saario veneineen Vene 24 Båt -messuilla29.11.2023 13:38:45 EET | Tiedote

Palomies, pelastussukeltaja Jari Saario teki vuonna 2023 ainutlaatuisen Atlantin valtameren ylityksen soutuveneellä kaksi kertaa. Matkaa seurattiin tammikuusta lokakuuhun suurella kiinnostuksella. Nyt Saario on kertomassa hurjasta reissustaan, sen haasteista ja huippuhetkistä venemessuilla. Saario tuo Vene 24 Båt -messuille 9. – 18.2.2024 Helsingin Messukeskukseen soutuveneensä, jossa vietti 178 vuorokautta ja jolla souti 11 800 km.

EMBARGO 28.11.2023 klo 12.30 Hausjärven lukio palkittiin Studia-messuilla kestävän kehityksen edistämisestä: ”Pienet lukiot voivat kääntää pienuuden voimavaraksi heikkouden sijaan”28.11.2023 12:30:00 EET | Tiedote

Suomen Lukiolaisten Liitto ja Helsingin Messukeskus myönsivät tänään avautuneilla Studia-messuilla 2000 euron arvoisen lukiolaisstipendin Hausjärven lukiolle. Vuonna 2023 stipendin myöntöperusteissa korostuivat opiskelijalähtöisesti koulussa tehdyt kestävyysinnovaatiot. Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 28.–29.11.2023 yhteistyössä Suomen Lukiolaisten liiton kanssa.

Studiassa 2023 kohtaavat tulevaisuuttaan suunnittelevat nuoret ja presidenttiehdokkaat27.11.2023 08:00:00 EET | Tiedote

Suomen suurin opiskelu- ja uratapahtuma Studia tuo yhteen opintojaan suunnittelevat nuoret ja 130 vaihtoehtoja tarjoavaa näytteilleasettajaa sekä tarjoaa ajankohtaisen ohjelman. Keskiviikon 29.11. Presidenttiehdokkaat grillissä -keskustelussa ehdokkaat vastaavat Suomen Lukiolaisten Liiton kysymyksiin, miten he edistäisivät nuorille tärkeitä asioita. Studia järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 28.–29.11.2023 yhteistyössä Suomen Lukiolaisten liiton kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme