Lapin ELY-keskus

Lapin työllisyyskehitys jatkui hyvänä elokuussa

Jaa

Työllisyyskehitys jatkui elokuussa Lapissa koko maata myönteisempänä. Lapissa työttömyys väheni, kun koko maassa työttömiä oli enemmän kuin viime vuoden elokuussa. Lomautusten kasvu vuodentakaiseen on ollut selvästi koko maata maltillisempaa. Palvelualan työvoiman kysynnän myötä työpaikkoja ilmoitettiin avoimeksi Lapissa enemmän kuin viime elokuussa.

Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.

Lapissa oli elokuun lopussa alle 7 600 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja 480. Työttömiä oli 1 220 vähemmän kuin heinäkuussa ja 400 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Työttömien osuus työvoimasta oli elokuun lopussa Lapissa 9,5 %.

Työttömien osuus työvoimasta alitti elokuussa 10 % joka toisessa Lapin kunnassa. Alimmat osuudet olivat Sodankylän 5,7 % ja Keminmaan 6,6 %. Korkeimmat osuudet olivat Kemin 13,8 %, Kemijärven 12,6 % ja Muonion 12,3 %.

Matkailun työvoimatarpeet näkyvät työvoiman kysynnässä

Elokuussa TE-palveluihin ilmoitettiin Lapissa yli 5 370 avointa työpaikkaa, mikä on 18 % enemmän kuin viime vuonna. Tunturi­Lapissa, Pohjois­Lapissa ja Rovaniemen seutukunnassa työpaikkoja ilmoitettiin avoimeksi enemmän kuin viime vuoden elokuussa. Sen sijaan Kemi-Tornion, Itä-Lapin ja Torniolaakson seutukunnissa työpaikat vähenivät.

Palvelu­ ja myyntityöntekijöille työpaikkoja ilmoitettiin avoimeksi enemmän kuin viime vuoden elokuussa. Matkailun työvoimatarpeet näkyivät selvästi työvoiman kysynnässä. Työpaikkoja ilmoitettiin avoimeksi eniten tarjoilijoille, ravintola­ ja suurtaloustyöntekijöille, siivoojille, avustaville keittiötyöntekijöille, vartijoille, oppaille ja lähihoitajille.

Rakennusalan tilanteen kehittymistä seurataan tiiviisti

Lapissa rakennusalan tilanteessa ei ole vielä näkynyt suuria muutoksia. Kemin biotuotetehtaan valmistuminen vaikuttaa osaltaan rakennustöiden vähenemiseen alueella. Pientä hiipumista on nähtävissä asuntorakentamisessa erityisesti Rovaniemellä. Matkailurakentaminen ja julkiset rakennuskohteet pitävät yllä työvoiman kysyntää. Osa rakennusalan yrityksistä on reagoinut markkinoiden hiljenemiseen ja epävarmoihin näkymiin varautumalla esimerkiksi lomautuksiin.

  • Rakennusalalla työttömien määrä ei ole lisääntynyt viime vuoteen verrattuna. Alalla on edelleen rekrytointiongelmia erityisesti pienillä paikkakunnilla ja joissakin rakentamisen työtehtävissä, kertoo TE-toimiston johtaja Tiina Keränen.

Seuraava työllisyyskatsaus (syyskuu 2023) julkaistaan 24.10.2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050


Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:
Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Kuvat

Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme