OX2 Finland

Selvitys: Merituulivoima tuo työtä ja verotuloja pitkäksi aikaa

Jaa

Gaia Consulting on selvittänyt uusiutuvan energian yhtiö OX2:n toimeksiannosta Pohjanlahdella sijaitsevien merituulivoimalahankkeidensa investointi- ja käyttövaiheen talous- ja työllisyysvaikutuksia. OX2 on kehittänyt jo noin neljän vuoden ajan kolmea Suomen talousvyöhykkeelle sijoittuvaa merituulivoimapuistoa; Hallaa, Lainetta ja Tyrskyä. Selvityksen mukaan OX2:n kolme merituulivoimapuistoa loisivat koko elinkaarensa aikana eli suunnittelu-, rakennus- ja käyttövaiheissa yli 37 000 henkilötyövuotta ja tuottaisivat kunnille ja valtiolle yhteensä yli 19 miljardia euroa verotuloa. Työllisyysvaikutuksista yli kaksi kolmasosaa syntyy merituulivoimaloiden käyttöaikana. Verovaikutuksista merkittävin osa syntyy sähkön myynnistä merituulivoimaloiden käyttövaiheessa.

Merituulivoima tulee tulevaisuudessa olemaan keskeisessä roolissa sähköntuotannossa, vähäpäästöisen teollisuuden kasvuedellytysten luomisessa ja Suomen hiilineutraaliuustavoitteiden saavuttamisessa.

”Selvitys osoittaa, että merituulivoimapuistot tulevat olemaan merkittäviä suoria ja välillisiä työllistäjiä niin merituulivoimapuistojen suunnittelu-, rakennus- kuin niiden käyttövaiheissa. Suorat ja välilliset verotulot tulevat olemaan kunnille ja valtiolle huomattavia ja pitkäaikaisia”, toteaa liiketoimintajohtaja Janne Lamberg OX2:lta.

Merituulivoimapuistojen merkittävimmät talousvaikutukset syntyvät käyttövaiheessa

OX2:n merituulivoimapuistojen merkittävimmät aluetaloudelliset vaikutukset tulevat syntymään niiden 35 vuoden käyttövaiheen aikana. Mikäli merituulivoimapuistojen luvitus etenee sujuvasti, niiden sähköntuotanto voisi alkaa vuonna 2030.

OX2:n kolmen Pohjanlahdelle sijoittuvan merituulivoimapuiston yhteenlaskettu investointikustannus on noin 15 miljardia euroa. Merituulivoimaa rakennetaan Suomeen markkinaehtoisesti ilman valtion taloudellista tukea. Käytön aikaisten kustannusten arvioidaan olevan merituulivoimapuistojen elinkaaren aikana noin 8,4 miljardia euroa.

Merituulivoimapuistot työllistävät merkittävästi niiden rakentamisen aikana. Merkittävin paikallinen talous- ja työllisyysvaikutus syntyy merituulivoimapuistojen käytön aikaisista huolloista, asennuksista ja varaosista, minkä osuus on 19 prosenttia kokonaiskustannuksista huomioiden suunnittelu-, rakennus- ja käytön aikaiset kustannukset.

OX2 on pohjoismainen energiatoimija

OX2 on johtava pohjoismainen uusiutuvaa energiaa rakentava yhtiö. Merituulivoimasta tulee mm. teknologian kehittymisen myötä kilpailukykyisin energiantuotantomuoto. OX2:n kumppanina ja Suomen merituulivoimahankkeiden osaomistajana on ollut kesästä 2023 lähtien Ingka Investments. Ingka Investments on sijoittanut tähän mennessä kolme miljardia euroa uusiutuvaan energiaan ja on omistanut mm. maatuulivoimapuistoja Suomessa vuodesta 2017 lähtien.

OX2:n merituulivoimahankkeet Pohjanlahdella

OX2 suunnittelee Pohjanlahdelle kolmea teollisen kokoluokan merituulivoimapuistoa, Hallaa, Lainetta ja Tyrskyä. Ne sijaitsevat Suomen talousvyöhykkeellä Pohjanlahdella.

OX2:n kolmen merituulivoimapuiston arvioitu vuosittainen sähköntuotanto tulee olemaan yhteensä noin 29 TWh. Merituulivoimapuistojen suunnitellut tehot ja turbiinien määrät:

  • Halla 2400 MW (enintään 160 voimalaa),
  • Laine 2250 MW (enintään 150 voimalaa) ja
  • Tyrsky 1400 MW (enintään 95 voimalaa).

Toteutuessaan nämä kolme hanketta kattaisivat noin 42 prosenttia Suomen vuoden 2022 sähköntuotannon määrästä (69,4 TWh). Sähkönkulutus Suomessa kasvaa tulevaisuudessa merkittävästi, kun teollisuus sähköistyy.

Ingka Investments

Ingka Investments on osa Ingka Groupia, joka omistaa myös IKEAn. Se on sijoitusrahasto, joka sijoittaa mm. uusiutuvaan energiaan. Ingka Investmentsillä on 26 miljardin euron sijoitusportfolio.

Selvitystyö

Selvitystyön teki OX2:n toimeksiannosta Gaia Consulting. Selvitystyössä on huomioitu merituulivoimapuistojen koko elinkaari. Aluetalousvaikutusten mallintamisen keskeiset lähtöoletukset ja metodologia:

  • Työssä on mallinnettu merituulivoimapuistojen investointi- ja käyttökustannusten aluetalousvaikutukset sekä sähkönmyynnin tuomat verovaikutukset, joihin sisältyvät arvonlisä-, sähkö- ja yhteisöverot.
  • Talousvyöhykkeelle sijoitettujen merituulivoimahankkeiden kiinteistöverot on mallinnettu nykyisen lainsäädännön mukaan (0 %) sekä kahden eri veroprosentin (1,55 % & 3,10 %) mukaan (nykyinen lainsäädäntö sekä tulevaisuudessa mahdollisesti määriteltävä kinteistöveroon rinnastettava vero).
  • Merituulivoimaloiden käyttöiäksi on oletettu 35 vuotta.
  • Analyysissä käytetty aluetalousmalli perustuu tilastokeskuksen tietoihin ja muuhun taustadataan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Janne Lamberg, liiketoimintajohtaja, merituulivoima, OX2, p. 040-5040396, janne.lamberg@ox2.com

Tutkimusmetodologia ja tausta-aineistot: Tuukka Rautiainen, liiketoimintajohtaja, Gaia Consulting, p. 050-5294184, tuukka.rautiainen@gaia.fi

Tietoja julkaisijasta

OX2 kehittää, rakentaa ja myy maa- ja merituulipuistoja sekä aurinkovoimapuistoja. Lisäksi OX2 hallinnoi valmiita tuuli- ja aurinkovoimapuistoja. OX2:n hankekehitysportfolio koostuu yhtiön itse käynnistämistä sekä muilta toimijoilta hankituista, eri vaiheissa olevista tuuli- ja aurinkovoimahankkeista. Yhtiö kehittää aktiivisesti myös muihin uusiutuvan energian teknologioihin, kuten vedyn tuotantoon ja energian varastointiin, perustuvia hankkeita. OX2 toimii Euroopassa kymmenellä markkina-alueella: Ruotsissa, Suomessa, Virossa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa ja Kreikassa. Vuodesta 2023 yhtiö on toiminut myös Australiassa. Vuonna 2022 liikevaihto oli noin 7,6 miljardia kruunua (n. 680 miljoonaa euroa). Yhtiöllä on noin 360 työntekijää ja sen pääkonttori on Tukholmassa, Ruotsissa. OX2 listautui Tukholman pörssin päälistalle huhtikuussa 2022. www.ox2.com - http://www.ox2.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta OX2 Finland

OX2 ja Vaasan satama yhteistyöhön merituulipuisto Tyrskyn valmistelussa – kyseessä yhtiön viides satamakumppanuus alueella22.2.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Vaasan satama ovat sopineet merituulipuisto Tyrskyn valmisteluihin liittyvästä yhteistyöstä. OX2 ja Vaasan satama tulevat yhdessä työskentelemään suunnitteilla olevan merituulipuiston rakentamisen, käytön ja huollon aikana. OX2 ja Vaasan satama sopivat vastaavasta yhteistyötä myös yhtiön toisen alueelle suunnitellun merituulivoimahankkeen Laineen osalta.

OX2 och Vasa hamn samarbetar vid beredningen av den havsbaserade vindparken Tyrsky – detta är bolagets femte hamnpartnerskap i regionen22.2.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Bolaget för förnybar energi OX2 och Vasa hamn har kommit överens om samarbete kring beredningen av den havsbaserade vindparken Tyrsky. OX2 och Vasa hamn kommer att arbeta tillsammans under byggandet, driften och underhållet av den planerade havsbaserade vindparken. OX2 och Vasa hamn avtalar om motsvarande samarbete också i fråga om Laine i ett annat havsbaserat vindkraftsprojekt som bolaget planerar i området.

Öppet informationstillfälle om programmet för miljökonsekvensbedömning för den havsbaserade vindparken Tyrsky den 13 februari12.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Programmet för miljökonsekvensbedömningen (MKB-programmet) för det havsbaserade vindkraftsprojektet Tyrsky utanför Vasa har slutförts och kan kommenteras fram till den 22 mars. Programmet fastställer vad som ska utredas för att bedöma projektets miljökonsekvenser. Om projektet och utvärderingsprogrammet hålls den 13 februari ett informationstillfälle som är öppet för alla.

OX2 jatkaa hankealueiden satamien kanssa kumppanoitumista – OX2 ja Kaskisten satama yhteistyöhön edistämään merituulivoimapuisto Tyrskyn valmistelua6.9.2023 10:00:00 EEST | Tiedote

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Kaskisten satama ovat sopineet Pohjanlahdelle sijoittuvan merituulivoimahanke Tyrskyn valmisteluun liittyvästä yhteistyöstä. OX2 ja Kaskisten satama tulevat työskentelemään yhdessä merituulivoimapuiston niin rakentamisen kuin huolto- sekä käyttötoimintojenkin suunnittelun osalta. Tyrsky on yksi OX2:n kolmesta Pohjanlahdelle sijoittuvasta merituulivoimapuistohankkeesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye