YKA vastustaa palkansaajan asemaa heikentäviä toimia
Useat hallitusohjelman työelämää ja työmarkkinoita koskevat toimenpide-ehdotukset heikentäisivät toteutuessaan palkansaajan asemaa merkittävästi. Tästä syystä Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry vastustaa esitettyjä ehdotuksia.

Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry:n hallitus linjasi kokouksessaan liiton vastustavan kaikkia Orpon hallituksen kaavailemia työelämäuudistuksia, jotka heikentävät palkansaajan oikeusturvaa ja lisäävät levottomuutta työmarkkinoilla.
Heikennyksiä on kaavailtu esimerkiksi työsopimuslakiin. Hallitus on muun muassa esittänyt ensimmäisen sairauspoissaolopäivän muuttamista omavastuupäiväksi, jolloin työnantajalla ei olisi palkanmaksuvelvoitetta muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.
Muita ehdotuksia, joita YKA vastustaa, ovat esimerkiksi määräaikaisten työsopimusten ja irtisanomisen perusteiden löyhentäminen sekä niin kutsuttu lakisääteinen vientivetoinen työmarkkinamalli. Jälkimmäisin tarkoittaisi toteutuessaan sitä, että valtakunnansovittelijan antama sovintoesitys esimerkiksi naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla ei voisi ylittää vientiliittojen sopimia palkankorotuksia.
”Hallitusohjelman nimeksi on annettu ‘Vahva ja välittävä Suomi’. Sisältö ei kuitenkaan vastaa otsikkoa. Työntekijän asemaa ja neuvottelujärjestelmää horjuttavat toimenpiteet heikentävät suomalaista yhteiskuntaa”, toteaa YKAn hallituksen puheenjohtaja Hanna Sauli.
Useiden hallitusohjelmassa mainittujen toimenpiteiden valmistelu on jo aloitettu tiukalla aikataululla. Esimerkiksi työrauhakysymyksiä käsittelevän työryhmän pitäisi saada tehtävänsä valmiiksi jo lokakuun puolessa välissä. Työryhmä on käsitellyt muun muassa poliittisen työtaisteluoikeuden rajaamista enintään yhden vuorokauden mittaisiin mielenilmauksiin, tukityötaistelujen rajaamista sekä työntekijälle kaavailtua 200 euron seuraamusmaksua laittomaksi tuomittuun työtaisteluun osallistumisesta.
”Työrauhakysymyksiin kajoaminen kaventaa työntekijän oikeuksia ja vaarantaa yhteiskuntarauhan. Rajoittamisen ja sakottamisen sijaan pitäisi keskittyä yhteistyön ja luottamuksen rakentamiseen esimerkiksi yhteistoimintalakia kehittämällä”, kommentoi YKAn toiminnanjohtaja Simo Pöyhönen.
YKA lausui jo aiemmin työttömyysturvalakia koskevasta hallituksen esityksestä. Lausunnossa kritisoimme sitä, että kaavaillut toimenpiteet kohdistuvat voimakkaasti määräaikaisuuksia ja osa-aikatyötä tekeviin, kuten nuoriin ja naisiin. Tutustu lausuntoon täällä.
Yhteyshenkilöt
Laura PiiroinenViestintäpäällikköYhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Puh:0443818123laura.piiroinen@yka.fiTietoja julkaisijasta
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on akavalainen etu- ja palvelujärjestö, joka toimii jäsentensä edunvalvojana työmarkkinoilla. Liiton nimi oli aiemmin Suomen Valtiotieteilijöiden Liitto SVAL ry. Liittoon kuuluu yli 13 000 korkeakoulutettua jäsentä, jotka työskentelevät hallinnon, talouden, tutkimuksen, koulutuksen sekä viestinnän esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä. Yleisimmät tutkintonimikkeet ovat VTM, YTM ja HTM. Lisätietoja: yka.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry
Vuoden 2024 yhteiskuntatieteilijä on politiikan tutkija Hanna Wass17.11.2023 15:30:00 EET | Tiedote
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry on valinnut Vuoden 2024 yhteiskuntatieteilijäksi politiikan tutkija Hanna Wassin. Valinta julkistettiin Yhteiskuntatieteilijäpäivässä 17.11.2023.
YKA: Laadukkaasta lainvalmistelusta on pidettävä kiinni13.9.2023 03:00:00 EEST | Tiedote
Yhteiskunta-alan korkeakoulutetut ry (YKA) on huolissaan laadukkaan lainvalmistelun toteutumisesta. Hallitusohjelmaa on alettu panna toimeen tiukalla aikataululla: sekä työttömyysturvan että yleisen asumistuen heikennyksiä koskevien hallituksen esitysten lausuntoaika on alle kaksi viikkoa. Valtioneuvoston oma suositus lausuntoaikojen pituudeksi on kolme kertaa pidempi: 6–8 viikkoa. Kiire heikentää lainvalmistelun laatua, vaarantaa demokratian ja kuormittaa henkilöstöä.
YKA: Hallitusohjelma herättää huolta työntekijöiden oikeuksista16.6.2023 18:35:52 EEST | Tiedote
Tuore hallitusohjelma sisältää tavoitteita, joita YKA ei voi kannattaa. Näitä ovat esimerkiksi löyhennykset irtisanomisen ja määräaikaisuuksien perusteisiin, muutosesitykset paikalliseen sopimiseen, kirjaus aikuiskoulutustuen poistosta ja kaavailtu kehitysyhteistyön määrärahojen leikkaus. TKI-kirjaukset, työhyvinvoinnin edistäminen ja syrjinnän ehkäisyn toimenpiteet sekä työssäoloehdon euroistamisen saavat YKAlta kiitosta.
YKAn jäsenkysely: Yhteiskuntaosaajat ovat tyytyväisiä tutkintoonsa – työurat ovat vakaita ja työttömänä on ani harva13.6.2023 12:36:37 EEST | Tiedote
YKAn toukokuussa toteuttamaan jäsenkyselyyn vastasi 1 419 yhteiskunta-alan osaajaa. Kyselyn tulokset osoittavat, että jäsenistön asema työelämässä on pääosin vakaa. Ykalaiset ovat tyytyväisiä koulutuksensa antamiin valmiuksiin ja toiveikkaita tulevaisuutensa suhteen.
YKA: Kehitysavusta leikkaaminen ei auta Suomea10.5.2023 10:16:00 EEST | Tiedote
Viimeaikaiset avaukset kehitysavun leikkaamisesta ovat lyhytkatseisia. On harhaanjohtavaa väittää, että Suomi voisi eristäytyä globaaleilta kriiseiltä ja niiden vaikutuksilta. Parhaiten konflikteja ehkäistään niiden juurisyihin puuttumalla. Tätä kehitysyhteistyössä nimenomaan tehdään.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme