Finavia Oyj

Helsinki-Vantaan historiallinen kehitysohjelma onnistuneesti päätökseen

Jaa

Helsinki-Vantaan lentoaseman historian mittavin, reilun yhden miljardin, kymmenvuotinen kehitysohjelma on valmistunut. Kehitysohjelman avulla Finavia varmistaa Helsinki-Vantaan aseman Euroopan parhaimpiin kuuluvana lentokenttänä, kehittää asiakaskokemusta niin matkustajien kuin eri yhteistyötahojen näkökulmasta ja on valmis kasvuun ja vastaanottamaan 30 miljoonaa matkustajaa vuodessa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöaula.
Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöaula.

Helsinki-Vantaan lentoasema on käyntikortti Suomelle ja monelle ensimmäinen kosketus Suomeen. Suunnittelussa haluttiin nostaa esiin suomalaista muotoilua ja osaamista esimerkiksi arkkitehtuurissa, kalusteissa ja valaisimissa sekä materiaalivalinnoissa. Suunnitteluun myös osallistettiin laajasti matkustajia, lentoaseman yrityksiä ja kenttähenkilöstöä. 

Kehitysohjelman myötä terminaalin pinta-ala kasvoi 45 prosenttia, mikä mahdollistaa matkustajille uudet, modernit lentoasematilat. Lentoaseman lähtö- ja tuloaulat uudistettiin täysin mikä mahdollisti siirtymisen kahdesta terminaalista yhteen terminaaliin. Tämän lisäksi myös turvatarkastus, myymälät, ravintolat, palvelut sekä pysäköinti- ja joukkoliikennejärjestelyt uudistettiin. Uusi matkakeskus linkittää eri liikennemuodot ja tarjoaa yhteyden paikallis- ja kaukoliikenteen bussiterminaaliin, pääkaupunkiseudun lähiliikenteen juna-asemalle, taksiasemalle sekä pysäköintitaloon. 

Finavia huomioi kehitysohjelman sisällössä vahvasti myös lentoyhtiöasiakkaat. Laajennetun asematason, uusien lentokoneiden pysäköintipaikkojen, matkustajasiltojen ja kasvaneen matkatavarankäsittelykapasiteetin ansiosta lentoyhtiöt pystyvät toimimaan sujuvasti Helsinki-Vantaalla ja palvelemaan asiakkaitaan entistä paremmin.  

-Helsinki-Vantaan vuonna 1952 Helsingin olympialaisiin avattu lentoasema rakentui vuosikymmenien saatossa pala palalta, ja terminaalin osat edustivat eri vuosikymmenten suunnittelua ja arkkitehtuuria. Nyt kaikki toiminnot ja palvelut on tuotu saman katon alle. Tämän mahdollistaa sujuvan asiakaskokemuksen, pitää välimatkat lentoasemalla lyhyinä ja kaikki palvelut helposti saavutettavina, Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki kertoo. 

Kansainvälinen lentoasemajärjestö ACI (Airports Council International) myönsi Helsinki-Vantaalle kokoluokassaan Euroopan parhaan lentoaseman tunnustuksen kesäkuun lopulla. Valintaperusteina olivat muun muassa vastuullisuustyö, operatiivinen tehokkuus, innovaatiot ja palautuminen pandemiasta. 

-Massiivisen rakennushankkeen lisäksi saavutimme myös hankkeelle asettamamme kunnianhimoisen asiakastyytyväisyystavoitteen. Lentoaseman toiminta jatkui normaalina koko kehitysohjelman ajan, ja samaan aikaan matkustajien positiivinen asiakaskokemus kasvoi rakentamisen keskellä. Asiakastyytyväisyys Helsinki-Vantaan lentoasemaan oli jo ennen kehitysohjelman aloitusta hyvä, ja olen erittäin iloinen, että se on jatkunut nousujohteisena, hän jatkaa.   

Asiakaskokemuksen lisäksi kehitysohjelman projekteissa huomioitiin kattavasti ilmasto- ja ympäristöasiat niin materiaalivalinnoissa ja energiaratkaisuissa. Kehitysohjelmalla oli merkittävä vaikutus myös siihen, että Helsinki-Vantaan lentoasemasta tuli jo vuonna 2017 hiilineutraali.  

Lentoasema on myös merkittävä työllistäjä ja taloudellinen toimija. Kehitysohjelman rakentamisaikainen työllisyysvaikutus oli noin 17 000 henkilötyövuotta ja kotimaisuusaste 90 prosenttia. 

-Vastuullisuudesta huolehtiminen on edellytys koko toimialan tulevaisuudelle ja sitä kautta sille, että Helsinki-Vantaan uudistuneet tilat palvelevat matkustajia vielä vuosikymmenten päästäkin, Mäki summaa. 

Helsinki-Vantaan lentoasema on valittu kolmena vuonna (2018–2022) Euroopan parhaaksi lentoasemaksi kokoluokassaan ja viitenä vuonna Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi (2016–2023). Tämän lisäksi lentoasema on saanut lukuisia kansallisia ja kansainvälisiä palkintoja ja tunnustuksia muun muassa projektijohtamisesta ja rakentamisesta, tietomallinnuksesta hankkeen eri vaiheissa, arkkitehtuurista ja suunnittelusta ja ravintolapalveluista sekä vastuullisen rakentamisen sertifikaatteja. Eri liikennemuodot linkittävän matkakeskuksen suunnittelu- ja toteutusvaiheeseen Finavia sai noin 9,6 miljoonaa euroa EU-rahoitusta. 

Finavia Oyj 
Viestintä 

Kuvia ja materiaalipaketti Helsinki-Vantaan lentoasemasta median käyttöön on saatavilla Finavian kuvapankista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöaula.
Helsinki-Vantaan lentoaseman lähtöaula.
Lataa
Helsinki-Vantaan lentoaseman food court Schengen-porttialueella.
Helsinki-Vantaan lentoaseman food court Schengen-porttialueella.
Lataa
Helsinki-Vantaan lentoaseman pääsisäänkäynti.
Helsinki-Vantaan lentoaseman pääsisäänkäynti.
Lataa
Helsinki-Vantaan lentoaseman non-Schengen-porttialueen odotustilat.
Helsinki-Vantaan lentoaseman non-Schengen-porttialueen odotustilat.
Lataa

Tietoa lentoasemayhtiö Finaviasta

Lentoasemayhtiö Finavia johtaa ja kehittää 20 lentoasemaa Suomessa. Sujuvat ja laadukkaat palvelut lentoyhtiöille ja matkustajille ovat meille sydämen asia. Kehitämme Suomen saavutettavuutta ja hyvä lentoyhteyksiä. Olemme sitoutuneet vastuulliseen toimintaan edistääksemme kestävää lentomatkailua. Finavia-konsernin liikevaihto vuonna 2022 oli 298 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä 2 540.

Tervetuloa Finavian lentoasemille | Finavia
Vuosikertomukset | Finavia
www.facebook.com/finavia
www.facebook.com/helsinkiairport
www.twitter.com/finavia
www.twitter.com/helsinkiairport

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Finavia Oyj

Finavia toteuttaa viimeisen vaiheen Kuopion lentoaseman mittavasta kiitotie- ja rullaustieremontista6.2.2024 10:21:04 EET | Tiedote

Lentoasemayhtiö Finavia toteuttaa Kuopion lentoaseman poikkeuksellisen mittavan kiitotie- ja rullaustieremontin viimeisen vaiheen kesällä 2024. Yhteensä kolmivuotisen investoinnin arvo kohoaa kokonaisuudessaan lähes 20 miljoonaan euroon, josta vuoden 2024 osuus on noin 13 miljoonaa euroa. Korjaustöiden takia Kuopion lennot ovat tauolla 24. kesäkuuta – 6. elokuuta 2024.

Tilastot: Finavian lentoasemien kautta lensi 18,3 miljoonaa matkustajaa vuonna 2023 – kasvua 19 prosenttia edellisvuodesta15.1.2024 09:07:20 EET | Tiedote

Finavian lentoasemien kautta lensi viime vuonna 18,3 miljoonaa matkustajaa, mikä on 19 prosentin kasvu vuodesta 2022. Matkustajista 15,3 miljoonaa kulki Helsinki-Vantaan lentoaseman kautta, jonka matkustajamäärät kasvoivat myös 19 prosenttia edellisvuodesta. Kasvua tuli vahvasti myös Lapin ennätyksellisen talvisesongin myötä. Kasvusta huolimatta matkustajamäärät eivät yllä vielä vuoden 2019 tasolle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye